RENAULT σε ήχους… Jean-Michel Jarre

Κοινοποίησε το άρθρο

Renault Megane E-TECH

Ο κορυφαίος καλλιτέχνης της ηλεκτρονικής μουσικής Jean-Michel Jarre, αναλαμβάνει να δώσει ήχο στα αθόρυβα ηλεκτρικά RENAULT.

 

Για τους φίλους της ηλεκτρονικής μουσικής το όνομα Jean-Michel Jarre αποτελεί έναν θρύλο. Ο 75χρονος, Γάλλος τραγουδοποιός και συγγραφέας, θεωρείται ο πρωτοπόρος των…πλήκτρων.
Ίσως είναι περισσότερο γνωστός σε όσους είναι κοντά στα…50. Άλλωστε η πρώτη δισκογραφική επιτυχία ήταν το 1976 με το περίφημο Oxygene.

Ακόμα και αν κάποιοι δεν τον γνωρίζουν, σίγουρα θα έχουν ακούσει τους…ήχους του, οι οποίοι έχουν «ντύσει» ταινίες, διαφημίσεις και σημαντικά γεγονότα. Μέχρι και με τη NASA έχει συνεργαστεί!

Μοναδική εμπειρία φυσικά αποτελούν και οι συναυλίες του, ενώ αρκετές φορές έχει εμφανιστεί και στην Ελλάδα. Με ξεχωριστή την παράστασή του κάτω από την Ακρόπολη.

Τώρα ο μοναδικός Jean-Michel Jarre έχει μια νέα πρόκληση μπροστά του. Γιατί ενώνει τις δυνάμεις του με την RENAULT, για την εξέλιξη των ήχων που θα εκπέμπουν τα μελλοντικά ηλεκτρικά μοντέλα της μάρκας.
Άλλωστε ένα από τα προβλήματα των ηλεκτρικών οχημάτων είναι ότι δεν …ακούγονται, με αποτέλεσμα να ξαφνιάζουν τους πεζούς, πολλές φορές με δυσάρεστα αποτελέσματα.

Η απόφαση για τη συνεργασία με τον Jean-Michel Jarre, αναφορικά με την εξέλιξη των ήχων που θα πλαισιώσουν τα μελλοντικά ηλεκτρικά οχήματα, ξεκίνησε το 2021 όταν ο καλλιτέχνης και ο CEO του Renault Group, Luca de Meo, συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου στο Μόναχο. Στην παρουσίαση του Megane E-Tech electric.

Αμέσως και οι δύο έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να συνεργαστούν, με κοινό τόπο την εμπειρία του ήχου, τόσο στο εσωτερικό, όσο και έξω από το αυτοκίνητο.
Θέμα συζήτησης ήταν η ακολουθία καλωσορίσματος, όταν κάποιος μπαίνει στο αυτοκίνητο. Αλλά κυρίως οι VSP (Vehicle Sounds for Pedestrians/ήχος ενός ηλεκτρικού οχήματος για τους πεζούς), καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα δεν εκπέμπουν κανένα ήχο, σε χαμηλές ταχύτητες, λόγω του ότι ο κινητήρας τους είναι αθόρυβος.

«Για ένα μουσικό, το να ξεκινά από λευκό χαρτί είναι κάτι μοναδικό. Το να ασχολείσαι με την απόλυτη σιωπή είναι προκλητικό και ταυτόχρονα συναρπαστικό», λέει ο Jean-Michel Jarre.

Το χαρτί μπορεί να είναι «λευκό», αλλά το πεδίο δράσης είναι «πολύχρωμο». Περιλαμβάνει μία ομάδα από την Ircam (επί χρόνια συνεργάτη της RENAULT, στον τομέα της έρευνας πάνω στη μουσική και την ακουστική), καθώς και μια ομάδα σχεδιασμού ήχου, που είναι ενημερωμένη για τις πιο πρόσφατες τεχνικές και τα ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη αυτών των ήχων.

Πρόκειται για μια σημαντική συνεργασία, που μπορεί το τελικό της αποτέλεσμά να διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα, αποτελεί όμως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για δημιουργία σε ένα ανεκμετάλλευτο, μέχρι σήμερα και πρακτικά ανεξερεύνητο πεδίο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

BMW M4 CS : Από τις πίστες στους δρόμους (video)

H BMW M4 CS ένα καθαρόαιμο σπορ μοντέλο με αγωνιστικά γονίδια. Το οποίο μπορεί να εξυπηρετεί τις καθημερινές ανάγκες μετακίνησης, αλλά και να προσφέρει...

VIDEO : LOTUS Elise με κινητήρα V8 από Hayabusa ανεβαίνει στο ευρωπαϊκό “Pikes Peak”

Δείτε μια LOTUS Elise με κινητήρα 430 ίππων προερχόμενο από SUZUKI Hayabusa, στη μεγαλύτερη και πιο συναρπαστική ανάβαση της Ευρώπης       Η ανάβαση από το Τρέντο...

Κ.Τ.Ε.Ο. : Ποια οχήματα περνούν από τεχνικό έλεγχο το 2024 – Ημερομηνίες

Δείτε μέχρι πότε πρέπει να επισκεφθούν τα Κ.Τ.Ε.Ο. τα καινούργια οχήματα και όσα μεταβιβάστηκαν πρόσφατα         Ο τεχνικός έλεγχος των οχημάτων, όλοι ξέρουμε ότι είναι υποχρεωτικός....

FERRARI 12 Cilindri : Αεροπορία εδάφους -Τιμή (video)

Η FERRARI 12 Cilindri είναι ένα μοντέλο που μας δείχνει ότι η εξέλιξη της αυτοκινητοβιομηχανίας μπορεί να γίνεται χωρίς να ξεφεύγει από το αρχικό...

Νέα CUPRA Leon και Formentor : Σχεδιαστικό άλμα

Η CUPRA παρουσίασε τα ανανεωμένα Formentor και Leon, τα οποία έχουν επανασχεδιαστεί και βελτιωθεί με σκοπό να συνεχίσουν την επιτυχημένη πορεία των προκατόχων τους     Η...

HYUNDAI Bayon 2024 : «Έξυπνος» εκσυγχρονισμός – Τιμές

Νέα εμφάνιση, έξυπνα χαρακτηριστικά συνδεσιμότητας και ασφάλειας, αλλά και ανανεωμένο εσωτερικό με σύγχρονες τεχνολογίες διαθέτει πλέον το HYUNDAI Bayon     To HYUNDAI Bayon είναι ένα από...

MG EXE 181 με επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο (video)

  Το ηλεκτρικό πρωτότυπο hypercar EXE181 της MG Motor, συνδέει το ένδοξο παρελθόν με το μέλλον της μάρκας, έχοντας ως κύριο στόχο να σπάσει τα...

NISSAN Concepts : Το μέλλον ξεκινά από την Κίνα (video)

Πρωτότυπα μοντέλα για όλες τις διαθέσεις, που θα καλύπτουν τις μελλοντικές ανάγκες κινητικότητας παρουσίασε η NISSAN στην Κίνα       Δεν υπάρχει πλέον εταιρεία που να προγραμματίζει...