CANDELA P12: Ηλεκτρικό «ιπτάμενο δελφίνι» (video)

Κοινοποίησε το άρθρο

 

Το CANDELA P12, το ταχύτερο ηλεκτρικό επιβατηγό πλοίο στον κόσμο, αναμένεται να μειώσει το λειτουργικό κόστος κατά 50% σε σύγκριση με τα πετρελαιοκίνητα πλοία. Αλλά και να μειώσει στο μισό τους χρόνους μετακίνησης.

 

Μετά την αυτοκινητοβιομηχανία που ακολουθεί πλέον ξεκάθαρα το…μονόδρομο της ηλεκτροκίνησης, έρχονται και άλλοι μεταφορικοί κλάδοι για να επιβεβαιώσουν ότι τα πάντα στο μέλλον θα μπαίνουν στην…πρίζα.

Ακόμα και …ηλεκτρικά δέντρα φορτιστές θα δούμε να «φυτεύονται».

Στον ηλεκτρικό…πειρασμό δεν φαίνεται να αντιστέκονται ούτε οι θαλάσσιες μεταφορές.
Η σουηδική εταιρεία τεχνολογίας Candela Technology AB ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το P-12, το πρώτο ηλεκτρικό υδροπτέρυγο επιβατικό πλοίο στον κόσμο, ολοκλήρωσε με επιτυχία δοκιμαστικές πτήσεις στη Στοκχόλμη. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα ξεκινά η παραγωγή του στο εργοστάσιο Rotebro της Candela.

Το P12, που αρχικά εμφανίστηκε το Ιούνιο του 2022 έχει μήκος 12 μέτρα. Χρησιμοποιεί υδροπτέρυγα καθοδηγούμενα από υπολογιστή για να κινείται πάνω από το νερό. Έχει δύο ηλεκτροκινητήρες Candela C-POD MAX, με συνολική μέγιστη ισχύ 340 kW, ενώ η μπαταρία του είναι 252 kWh.

Σε ταχύτητες άνω των 18 κόμβων, το Candela P-12 καταναλώνει 80% λιγότερη ενέργεια από τα παραδοσιακά σκάφη υψηλής ταχύτητας. Αυτή η καινοτομία του είναι μια απάντηση στις αρχικές προκλήσεις που έχουν εμποδίσει την ευρεία υιοθέτηση ηλεκτρικών, γρήγορων πλοίων μέχρι σήμερα. Γιατί η περιορισμένη εμβέλεια και οι αργές ταχύτητες λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης ενέργειας, ήταν τα μέχρι τώρα προβλήματα.

Κατά τις πρώτες…πτήσεις του, το Candela P-12 επιβεβαίωσε την τελική του ταχύτητα των 30 κόμβων, ρεκόρ για τα ηλεκτρικά επιβατηγά πλοία. Με αυτονομία έως και 50 ναυτικά μίλια, είναι επίσης το πρώτο ηλεκτρικό πλοίο που μπορεί να καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Οι δοκιμές επιβεβαίωσαν επίσης ότι μπορεί να εξαιρεθεί από τα σημερινά όρια ταχύτητας, καθώς στο πέρασμά του, ακόμη και σε πλήρη ταχύτητα, δεν επηρεάζει τις ακτές ούτε δημιουργεί πρόβλημα στις αποβάθρες και στα αγκυροβολημένα πλοία,

Οι θαλάσσιες μεταφορές αντιπροσωπεύουν το 3% των παγκόσμιων εκπομπών CO2, ποσοστό που προβλέπεται να αυξηθεί στο 13% τις επόμενες δεκαετίες εάν δεν ληφθούν μέτρα. Ως εκ τούτου, υπάρχουν μεγάλες ελπίδες στα ηλεκτρικά πλοία, με την αγορά ηλεκτρικών πλοίων να εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 31,48 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 3034.

Ωστόσο, η υιοθέτηση ηλεκτρικών σκαφών σήμερα είναι εξαιρετικά χαμηλή, ακόμη και σε αστικές και παράκτιες πλωτές οδούς, λόγω του υψηλού κόστους και της περιορισμένης απόδοσής τους.

Εκτός από το εύρος και την ταχύτητά του που αλλάζει το…παιχνίδι, το P-12 έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει παρόμοιο ή χαμηλότερο αρχικό κόστος απόκτησης σε σύγκριση με τα παραδοσιακά πλοία με κινητήρες εσωτερικής καύσης..

Με τιμή 1,7 εκατομμύρια ευρώ, η έκδοση Shuttle 30 θέσεων του P-12 έχει παρόμοιο κόστος με πλοία παρόμοιου μεγέθους, αλλά είναι σημαντικά φθηνότερο από άλλες ηλεκτρικές επιλογές.
Κάτι που σημαίνει ότι μια τέτοια επένδυση αποτελεί ένα κερδοφόρο…βήμα προς τους καθαρούς ωκεανούς.

Το κόστος για την κίνησή του είναι μειωμένο έως και 90% σε σύγκριση με τα πλοία που χρησιμοποιούν ντίζελ, ενώ και οι ηλεκτροκινητήρες απαιτούν ελάχιστη συντήρηση. Το Ρ12 πάντως έχει σχεδιαστεί για λειτουργία με μικρό πλήρωμα, γεγονός που μειώνει περαιτέρω το κόστος χρήσης.

Συνολικά, το P-12 αναμένεται να μειώσει το κόστος ανά επιβατικό χιλιόμετρο έως και 50%, επιτυγχάνοντας παρόμοια λειτουργική οικονομία ανά επιβάτη με ένα υβριδικό ηλεκτρικό λεωφορείο.

Το «ιπτάμενο δελφίνι» της Candela είναι ακόμα πρακτικό και ευέλικτο. Η επιβίβαση είναι γρήγορη και εύκολη μέσω μιας επεκτεινόμενης, αυτόματης ράμπας στην πλώρη, ρυθμιζόμενης για ελλιμενισμό σε διαφορετικά ύψη αποβάθρας από 0,3 έως 1,8 μέτρα. Αυτή η ευελιξία επιτρέπει στο P-12 να εξυπηρετεί πληθώρα διαδρομών παγκοσμίως χωρίς να χρειάζεται αλλαγές στην αποβάθρα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο χρόνος περιστροφής κάθε στάσης είναι μικρότερος από 2 λεπτά, ενώ για ακόμα πιο ευέλικτους ελιγμούς υπάρχει η δυνατότητα να κινείται και πλάγια όταν απαιτείται.

Μόλις… πετάξει το Ρ12, το ψηφιακό σύστημα ελέγχου αντισταθμίζει τα κύματα, τον πλευρικό άνεμο και το ρεύμα, ρυθμίζοντας τη γωνία προσβολής των υδροπτέρυγων 100 φορές ανά δευτερόλεπτο.

Έτσι, παρέχει μια ομαλή διαδρομή απαλλαγμένη από χτυπήματα που προκαλούν ναυτία στη θάλασσα. Αυτό το σύστημα, που θυμίζει τεχνολογία που συναντάμε στα σύγχρονα μαχητικά τζετ και έχει χρησιμοποιηθεί στα σκάφη αναψυχής της εταιρείας, τα C-7 και C-8.

Το P-12 είναι μια ευέλικτη πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί μια σειρά από περιπτώσεις χρήσης και πελάτες. Από τα μέσα μαζικής μεταφοράς έως τα ειδικά ιδιωτικά πλοία.

Διατίθεται σε τρεις παραλλαγές. Το P-12 Shuttle που χωράει 30 επιβάτες διαθέτοντας χώρο για ποδήλατα, καρότσια και αναπηρικά αμαξίδια και είναι ιδανικό για ως μέσο μαζικής μεταφοράς.

Η έκδοση Business διαθέτει ένα premium εσωτερικό με θέσεις για 12 έως 20 επιβάτες. Η εξαιρετικά προσαρμόσιμη έκδοση Voyager προσφέρει ευελιξία στην εσωτερική διακόσμηση, καθιστώντας τη ιδανική για υπηρεσίες VIP και ιδιωτικές μεταφορές γενικότερα.

Πιλοτικά, το Candela P-12 Shuttle πρόκειται να ενταχθεί στο δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών της Στοκχόλμης το 2024, μειώνοντας τη μετακίνηση από το κέντρο της πόλης στο προάστιο του Ekerο, από 55 σε 25 λεπτά.

Θα ξεπερνάει δηλαδή σε ταχύτητα τα αυτοκίνητα, τα λεωφορεία και τα υπάρχοντας πετρελαιοκίνητα οχηματαγωγά. Αυτό θα γίνει με την εξασφάλιση εξαίρεσης από τα όρια ταχύτητας που προαναφέραμε.

Κυριότερος στόχος του P-12 πάντως είναι να επιστρέψει το κοινό στις θαλάσσιες μετακινήσεις, χρησιμοποιώντας τις πλωτές οδούς ως πράσινους «αυτοκινητόδρομους», οι οποίοι όμως θα είναι και πιο γρήγοροι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

FORD Capri : Αναβίωση με σπορ οικογενειακές διαθέσεις (τιμή)

Με ένα όνομα από το παρελθόν, το νέο FORD Capri είναι ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο, που έρχεται να ανατρέψει όλα όσα ξέραμε για τα ηλεκτρικά...

POLESTAR 6 Concept BST : Ηλεκτρική πρόκληση (video)

Το πρωτότυπο POLESTAR 6 BST είνα ένα ακόμα μοντέλο που μας δείχνει ότι και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να είναι συναρπαστικά       Η POLESTAR είναι μια...

LIVE TV : Goodwood Festival Of Speed 2024

Δείτε σε ζωντανή σύνδεση με το Goodwood, το περίφημο Φεστιβάλ Ταχύτητας       Το Φεστιβάλ Ταχύτητας που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Goodwood, αποτελεί ένα από σημαντικότερα γεγονότα...

Καρολίνα Πελενδρίτου : Στο Παρίσι με…BMW

  Το BMW Group Hellas υποστηρίζει την κορυφαία αθλήτρια της κολύμβησης Καρολίνα Πελενδρίτου, η οποία χρησιμοποιεί τα πολυτελή μοντέλα της μάρκας στις μετακινήσεις της       Στους Παραολυμπιακούς...

VIDEO : FIAT Smiling to the Future

  Δείτε μια αναδρομή στην ιστορία της FIAT, αλλά και τα μελλοντικά πλάνα της ιταλικής φίρμας       Με αφορμή τη συμπλήρωση των 125 χρόνων λειτουργίας της FIAT,...

Οδηγείστε το νέο FORD Explorer

Τη δυνατότητα να γνωρίσετε αλλά και να οδηγήσετε το νέο Explorer, πριν την επίσημη έλευσή του στην Ελλάδα, δίνει η FORD       Το νέο FORD Explorer,...

VOLKSWAGEN Golf 2024: Εκδόσεις – Τιμές

Τo σύγχρονο αυτοκίνητο - θρύλος της VOLKSWAGEN, το Golf, γιορτάζει εφέτος τα 50 χρόνια της πετυχημένης του πορείας. Και διατηρώντας τα γνώριμα χαρακτηριστικά του,...

HONDA Prelude : Υβριδική επιστροφή

To HONDA Prelude επιστρέφει στην παραγωγή με μια υβριδική έκδοση η οποία υπόσχεται ότι θα είναι η «απόλαυση της οδήγησης»     Το πρώτο HONDA Prelude έκανε...