Οδήγηση με σαγιονάρα ή ξυπόλητος. Τρώς πρόστιμο ή όχι ;

Οδήγηση με σαγιονάρα ή ξυπόλητος. Ένα φαινόμενο που συναντάμε τους καλοκαιρινούς μήνεςλόγω αυξημένων θερμοκρασιών. Το συγκεκριμένο υπόδημα μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για τον οδηγό, αφού δεν επιτρέπει τον απόλυτο έλεγχο των κινήσεών του την ώρα που είναι στο τιμόνι.

Δεν είναι λίγες οι φορές που προκλήθηκαν ατυχήματα, επειδή γλίστρησε το πόδι, ή “κόλλησε” η σαγιονάρα στα πεντάλ. Τί αναφέρει όμως ο ΚΟΚ ; Υπάρχει πρόβλεψη για πρόστιμο σε κάποιον έλεγχο της τροχαίας;

Αυτό συμβαίνει πραγματικά είναι πως η συγκεκριμένη κύρωση δεν ισχύει και πως σε κανένα άρθρο του ΚΟΚ δεν αναφέρεται το παραμικρό για σαγιονάρες ή οποιοδήποτε άλλο υπόδημα, που μπορεί ο τροχονόμος να χρησιμοποιήσει ως αιτία για κλήση.

Αυτό που προβλέπει συγκεκριμένα ο ΚΟΚ είναι «ο οδηγός κατά την οδήγηση να είναι σε θέση να ελέγχει το όχημά του και να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του για να ενεργεί ελεύθερα στους αναγκαίους χειρισμούς».

Καθώς όμως έχουν συμβεί, όπως αναφέραμε παραπάνω, πάρα πολλά τροχαία ατυχήματα επειδή κάποιος οδηγός φορούσε σαγιονάρες και «γλύστρισε» το πόδι του ή κάποια οδηγός φορούσε ψηλοτάκουνα και δεν κατάφερε να φρενάρει εγκαίρως, καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα συγκεκριμένα υποδήματα.

Σε κάθε περίπτωση όμως δεν έχει επιβληθεί ποτέ πρόστιμο γι’ αυτό το λόγο, απλώς η Τροχαία εφιστά την προσοχή των οδηγών καθώς ένα ακατάλληλο παπούτσι επηρεάζει τον χρόνο πέδησης (φρεναρίσματος) άρα και την απόσταση ακινητοποίησης του οχήματος.