Ράλι Ακρόπολις 2024: Οι συμμετοχές

Κοινοποίησε το άρθρο

Το όνομα του πολυπρωταθλητή Sebastien Ogier ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, στις 72 συμμετοχές του Ράλι Ακρόπολις.

 

 

Το ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις, ο δέκατος αγώνας του WRC για το 2024, ξεκινά στις 5 Σεπτεμβρίου. Όχι κάτω από την Ακρόπολη, αλλά από τη Λαμία.

Τη ράμπα της εκκίνησης, στο εκθεσιακό κέντρο τη πόλης, αναμένεται να περάσουν 72 πληρώματα από 31 χώρες. Τα οποία, τις επόμενες τρεις ημέρες θα δοκιμαστούν σε έναν αγώνα 15 ειδικών διαδρομών συνολικού μήκους 305 χιλιομέτρων.

Η πρωτοπόρος στη βαθμολογία των Κατασκευαστών, HYUNDAI Shell Mobis WRT, θα λάβει μέρος με τρία i20 N Rally1. Ο επικεφαλής στη βαθμολογία των οδηγών, Thierry Neuville θα ηγηθεί της προσπάθειας, με τον Ott Tanak στο δεύτερο i20 Ν να έχει στόχο τη μείωση της μεταξύ τους διαφοράς. Στο τρίτο αυτοκίνητο της HYUNDAI, θα επιστρέψει ο Ισπανός Dani Sordo, στην τρίτη φετινή του εμφάνιση με τα χρώματα της κορεατικής ομάδας.

Μετά από τις τρεις σερί νίκες σε Πολωνία, Λετονία και Φινλανδία, η TOYOTA Gazoo Racing WRT έχει επιστρέψει για τα καλά στη μάχη του τίτλου των Κατασκευαστών. Στο Ράλι Ακρόπολις θα συμμετάσχει με τρία GR Yaris Rally1. Αιχμή του δόρατος θα είναι ο 8 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής του WRC, Sebastien Ogier.

Ο οποίος παρά το ότι φέτος ακολουθεί επιλεκτικό πρόγραμμα, βρίσκεται σε τροχιά τίτλου! Δίπλα του, οι σταθεροί σε ολόκληρο το πρωτάθλημα Elfyn Evans και Takamoto Katsuta. Με τον Βρετανό να αναζητά διακαώς τη νίκη που θα τον επαναφέρει στη διεκδίκηση του Πρωταθλήματος Οδηγών. Αντίθετα, δεν θα αγωνιστεί στα ελλληνικά χώματα, ο παγκόσμιος πρωταθλητής Kalle Rovanpera.

H M-Sport Ford WRT μετά το βάθρο στην Πολωνία και τη Φινλανδία έχει ξεκάθαρο στόχο να συνεχίσει το καλό σερί αποτελεσμάτων. Η βρετανική ομάδα έχει προετοιμάσει τρία FORD Puma Rally1, με τον Adrien Fourmaux να ηγείται της προσπάθειας. Ο νεαρός Γάλλος έχει ανέβει τέσσερις φορές φέτος στο βάθρο και στόχος είναι να καταφέρει το ίδιο και στο Ράλι Ακρόπολις.

Με το δεύτερο Puma ο Gregoire Munster θα προσπαθήσει για την καλύτερη δυνατή εμπειρία, ενώ στο τρίτο αυτοκίνητο της ομάδας θα βρεθεί ο Ιορδάνης Σερδερίδης. Ο Έλληνας οδηγός, που κάνει το χόμπι του, θα λάβει μέρος σε ακόμα ένα Ακρόπολις, θέλοντας να σημειώσει ένα καλό πλασάρισμα σε επίπεδο γενικής.

Μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η κατηγορία WRC2, στην οποία συμμετέχουν 34 αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2. Ο επικεφαλής στη βαθμολογία του WRC2, Oliver Solberg δεν θα λάβει μέρος, οπότε οι Sami Pajari και Yohan Rossel με Toyota GR Yaris και Citroen C3 αντίστοιχα, θα έχουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να μειώσουν τη διαφορά από την κορυφή της βαθμολογίας.

Τη νίκη αναμένεται να διεκδικήσουν και οι Nikolay Gryazin (Citroen C3), Jan Solans (Toyota GR Yaris), Lauri Joona (Skoda Fabia), Kajetan Kajetanowicz (Skoda Fabia) και οι δύο πρώην εργοστασιακοί οδηγοί της M-Sport Ford, Gus Greensmith και Pierre-Louis Loubet με Skoda Fabia RS.

Στο ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις θα πέσει η αυλαία του Πρωταθλήματος Νέων (JWRC), με τον αγώνα να προσμετράει διπλός! Ο Εσθονός Romet Jürgenson βρίσκεται επικεφαλής της βαθμολογίας, ενώ μόλις 8 βαθμούς πίσω του ακολουθεί ο επίσης πρωτοεμφανιζόμενος στο θεσμό, 20χρονος Αυστραλός Taylor Gill. Στην τρίτη θέση, διατηρώντας κάποιες ελπίδες για τον τίτλο, βρίσκονται ο Τούρκος Ali Turkkan και ο Diego Dominguez Jr.

Με το Ράλι Ακρόπολις να ακολουθεί πλέον τις προδιαγραφές του WRC, η συμμετοχή των ελληνικών πληρωμάτων είναι «απαγορευτική». Ξεχάστε τις εποχές των πολυάριθμων ελληνικών συμμετοχών. Και τα 17 που λάβουν μέρος στο Ράλι Ακρόπολις του 2024, μάλλον ευχάριστη έκπληξη πρέπει να θεωρείται.

Στο WRC2 ξεχωρίζει η παρουσία των Λάμπρου Αθανασούλα-Νίκου Ζακχαίου που θα οδηγήσουν ένα Skoda Fabia Evo Rally2. Αλλά και της φετινής ευχάριστης έκπληξης των ελληνικών αγώνων, Γιώργου Αμούτζα-Γιώργου Ηλιόπουλου με ίδιο αυτοκίνητο.

Με Skoda Fabia RS θα λάβει μέρος και ο Πρωταθλητής Ελλάδας του 2019 Γιώργος Κεχαγιάς με τον Νίκο Πετρόπουλο δίπλα του. Αλλά και οι ταλαντούχοι Παναγιώτης Ρουστέμης-Χρήστος Μπακλώρης.

Ακόμα, οι Βασίλης Βελάνης-Ηλίας Παναγιωτούνης και Νίκος Παυλίδης-Allan Harryman θα διεκδικήσουν το κάτι παραπάνω εκμεταλλευόμενοι την εμπειρία τους, συμμετέχοντας με Skoda Fabia, RS και Evo αντίστοιχα.

Με αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally3, θα λάβουν μέρος οι επικεφαλής στη βαθμολογία του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ράλι, Κύπριοι Πέτρος Παντελή-Χαράλαμπος Λάος με Renault Clio. Αλλά και οι Νώντας Καρανικόλας-Γιώργος Κακαβάς με Ford Fiesta, Πασχάλης Χατζημάρκος-Μάριος Τσαούσογλου και Θέμης Χαλκιάς-Νίκος Κομνός, αμφότεροι με Renault Clio και Γιώργος Δελαπόρτας-Βαγγέλης Παναρίτης με Ford Fiesta.

Με ίδιο αυτοκίνητο θα εκκινήσει το 30ό του Ράλι Ακρόπολις ο πολύπειρος συνοδηγός Κώστας Στεφανής, έχοντας οδηγό το γιό του Μάνο.

Η κατηγορία Rally4 θα είναι αποκλειστικά ελληνική υπόθεση, με τους Σάββα Λευκαδίτη-Βαγγέλη Ακράτο και Γιάννη Πλάγο-Χρήστο Κουζιώνη να συμμετέχουν με Peugeot 208, τους Θεόδωρο Kαλαμαρά-Δημήτρη Λαμπράκη με Ford Fiesta Rally4, τους Λοΐζο Παπαγεωργίου-Βασίλη Κούγια με Citroen DS3), αλλά και τους Δημήτρη Παρέλλη-Ανδρέα Παπανδρέου με Renault Clio RS Line Rally5.

Δείτε εδώ τις συμμετοχές του ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις του 2024.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

To FORD Explorer ήρθε στην Ελλάδα: Οδηγήστε το

Το νέο FORD Explorer βρίσκεται πλέον στην Ελλάδα με τους ενδιαφερόμενους να μπορούν να πραγματοποιήσουν άμεσα test drive.     Το νέο Explorer, το ολοκαίνουργιο αμιγώς ηλεκτρικό...

Πωλήσεις αυτοκινήτων: Σε…διακοπές η αγορά

Η ανοδική πορεία της αγοράς αυτοκινήτων στην Ελλάδα, πάτησε...φρένο τον Αύγουστο. Με τις ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών να παρουσιάζουν πτώση σε σχέση με τον αντίστοιχο...

DS SM Tribute: Η ιστορία ξαναγράφεται (video)

Η SM Tribute είναι μια σχεδιαστική άσκηση πάνω σε ένα ιστορικό μοντέλο της CITROEN. Το οποίο με τα σήματα της DS Automobiles πλέον, μας...

KG Mobility: Η εταιρεία που «επιστρέφει» στην Ελλάδα (video)

Η ΚGM είναι άλλη μια εταιρεία μπαίνει ή μάλλον...επιστρέφει στην ελληνική αγορά και μάλιστα δεν προέρχεται από την Κίνα.     Η KGM είναι μια εταιρεία που...

Άνοιξαν τα σχολεία, άρχισαν οι παραβάσεις των σχολικών λεωφορείων!

Περισσότερες από 200 παραβάσεις σε σχολικά λεωφορεία βεβαιώθηκαν την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς.   Τα σχολεία άνοιξαν και τα ανέμελα χαμόγελα των μαθητών γέμισαν...

Τα αυτοκίνητα του Evan Fournier

Με ένα KIA Sportage κυκλοφορεί στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά ο Evan Fournier.   Η επιστροφή του Evan Fournier στην Ευρώπη, μετά από 12...

LEAPMOTOR: Έρχεται στην Ελλάδα

H Italian Motion φέρνει στην Ελλάδα τα μοντέλα της LEAPMOTOR, μιας εταιρείας στην οποία πλέον μέτοχος είναι και Όμιλος Stellantis.   H επέλαση στην Ευρώπη, των...

VIDEO: Ράλι Ακρόπολις 2024

Δείτε εντυπωσιακά στιγμιότυπα από το ιδιαίτερα σκληρό Ράλι Ακρόπολις του 2024.   Το Ράλι Ακρόπολις του 2024 πέρασε στην ιστορία, σαν ένας ακόμα αγώνας επιβίωσης. Οι...