Δοκιμή: Mercedes SLC 180 9G-Tronic: Παντός καιρού!

Κοινοποίησε το άρθρο

Τα roadster μοντέλα, όπως η Mercedes SLC της δοκιμής μας, αναμφίβολα είναι ιδιαίτερα αγαπητά σε χώρες με κλίμα σαν της χώρας μας. Με κλειστή οροφή μπορούν να σε ταξιδέψουν παντού, όπως και με την οροφή κάτω, ώστε να απολαμβάνεται τον ήλιο και το δροσερό αεράκι!

Οι πιο παλιοί θα θυμούνται με νοσταλγία την επιβλητική SLK, που η γερμανική φίρμα μας είχε πρωτο-συστήσει πριν 21 περίπου χρόνια. Τώρα όμως τα ηνία πήρε η εξίσου επιβλητική SLC, η οποία σαφώς και ενστερνίζεται τη βασική φιλοσοφία της SLK, δηλαδή της σκληρής, αναδιπλούμενης οροφής και της αυστηρά διθέσιας διάταξης.

 

Γυρίζουν πολλά κεφάλια στο πέρασμά της!

Σαφώς και στην οικονομική εποχή που διανύουμε, το να οδηγείς ένα πολυτελές διθέσιο αυτοκίνητο, αυτομάτως σε βάζει στο επίκεντρο. Πέρα από αυτό όμως, η SLC, διαθέτει κι ένα έντονο παρουσιαστικό το οποίο κεντρίζει το βλέμμα, είτε με την οροφή πάνω, είτε κάτω. Επιβλητικό παρουσιαστικό με πληθωρικές καμπύλες κι αιχμηρές ακμές, όπου στο εμπρός μέρος ξεχωρίζουν τα… «διαμαντάκια» στη μάσκα, αλλά και το μεγάλο καπό. Αντίστοιχα όμορφη είναι και η σχεδίαση στο πίσω μέρος με τα μεγάλα φωτιστικά σώματα να αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό της SLC εκεί.

Εσωτερικό στα πρότυπα της μάρκας

Το εσωτερικό της Mercedes SLC ξεχωρίζει με τον όμορφο, αλλά και ποιοτικό σχεδιασμό του. Η ποιότητα των υλικών είναι κορυφαία όπως και η ποιότητα κατασκευής, με την οθόνη του συστήματος infotainment να είναι «χωνευμένη» μέσα στο ταμπλό. Βέβαια για το infotainment, θα χρειαστείτε λίγο χρόνο εξοικείωσης, μιας και όλες του οι λειτουργίες ελέγχονται από το περιστροφικό διακόπτη στη βάση της κονσόλας. Ξεχωριστός όμως είναι ο επιλογέας για το 9ταχυτο κιβώτιο, ο οποίος είναι petite διαστάσεων και διαθέτει όμορφο σχεδιασμό.

Ο χώρος για τους δύο επιβάτες είναι πολύ καλός και δεν θα συναντήσουν το παραμικρό πρόβλημα με το χώρο για τα κεφάλια τους όταν η SLC είναι κλειστή, με το χώρο αποσκευών να έχει όγκο 335 λίτρων ή 225 με την οροφή ανοιχτή.

Η γνωστή Vario roof!

Η SLC, διαθέτει μια σκληρή κι αναδιπλούμενη οροφή, η οποία αποτελείται από 2 τμήματα. Τα δυο αυτά τμήματα, εισέρχονται κατά την αναδίπλωσή τους στον χώρο αποσκευών, καταλαμβάνοντας από εκείνον 110 λίτρα. Η αναδίπλωση ή ανάπτυξή της γίνεται μέσω ενός διακόπτη, επιμελώς καλυμμένου στη βάση της κεντρικής κονσόλας, με το άνοιξε-κλείσε να ολοκληρώνεται εντός 20 δλ. και μπορεί να γίνει ενώ η SLC κινείται με ταχύτητες έως 40 χλμ/ώρα. Η ποιότητα της οροφής είναι πολύ καλή, με πολύ καλή ηχομόνωση κι εφαρμογή με το αμάξωμα.

1,6 λίτρα και 156 ίππους!

Το εμφατικό αμάξωμα της Mercedes SLC, κινείται από το turbo κινητήρα βενζίνης (τον μικρότερο στη γκάμα της Mercedes) η χωρητικότητα του οποίου αγγίζει τα 1,6 λίτρα, με την απόδοση να ανέρχεται στους 156 ίππους. Η συγκεκριμένη ιπποδύναμη κινεί ικανοποιητικά το σπορτίφ αμάξωμα, με τις επιδόσεις να είναι ικανοποιητικές. Το συγκεκριμένο μοτέρ, διαθέτει πολιτισμένη λειτουργία, όντας ιδανικό για cruising ρυθμούς, κάτι που ενισχύεται κι από το 9ταχυτο κιβώτιο με το οποίο συνεργάζεται. Ένα εξαιρετικό κιβώτιο που διακρίνεται για τις γρήγορες εναλλαγές του και την «έξυπνη» κλιμάκωσή του, βοηθώντας το έργο του κινητήρα, ώστε να ανταποκριθεί άμεσα στον τρόπο οδήγησης του οδηγού. Η λειτουργία του, όπως και αυτή του μοτέρ, εξαρτάται και από το επιλεγμένο οδηγικό προφίλ του Drive Select, με τις επιλογές Economy, Comfort, Sport, Sport+ και Individual να είναι διαθέσιμες.

 

Ταξιδιάρα ψυχή!

Όπως τα περισσότερα roadster μοντέλα, έτσι και η SLC, κάνει χαρούμενο τον οδηγό της κάθε στιγμή της ημέρας. Θέλετε γιατί όποτε θέλει κατεβάζει την οροφή κι απολαμβάνει τον ήλιο, θέλετε για το σπορ χαρακτήρα που διαθέτει (το τιμόνι να μην ήταν τόσο τεχνητά βαρύ), το ζητούμενο είναι ότι αφήνει μια γλυκιά επίγευση μόλις την παρκάρεται. Η ανάρτηση είναι ρυθμισμένη ώστε να μην επιβαρύνει την μέση των επιβατών, προσπαθώντας να συνδυάσει σπορ χαρακτήρα με ήπιο cruising. Τα παιχνίδια με την ουρά μπορούν να γίνουν σε δρόμο με μειωμένη πρόσφυση, αλλά σίγουρα θα ζητήσετε επιπλέον δύναμη από το κινητήρα. Παρόλα αυτά στη γρήγορη οδήγηση, η SLC δεν θα σας «γυρίσει» τη πλάτη, όντας απόλυτα ρυθμίσιμη.

Ξεχωριστή επιλογή

Η Μercedes SLC διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα μιας Mercedes σε ένα… διττό πακέτο, είτε κουπέ, είτε κάμπριο. Όμορφη, δυναμική και με σπορ αίσθηση, η SLC είναι το ιδανικό αυτοκίνητο για όποιον θέλει να ξεχωρίζει από το πλήθος, αλλά με το ανάλογο αντίτιμο που ξεκινάει από τα 49.820 ευρώ.

 

(+)Εμφάνιση αμαξώματος, ποιότητα, λειτουργία κιβωτίου, λειτουργία ανάρτησης

(-) Τιμή, κατανάλωση υπό πίεση