Δοκιμή NISSAN Qashqai Mild Hybrid 1.3 140 PS

Κοινοποίησε το άρθρο

Το NISSAN Qashqai, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατηγορία των SUV, αναβαθμίστηκε. Όχι μόνο σε εμφάνιση, αλλά σε σημαντικούς για τον χαρακτήρα του τομείς.

 

 

Του Ηλία Ματζαβά

H κατηγορία των SUV ως γνωστό αναπτύσσεται ραγδαία. Τόσο παγκοσμίως, όσο και στην Ελλάδα. Κάτι άλλωστε που φαίνεται και από τις πρόσφατες ταξινομήσεις των καινούργιων επιβατικών μοντέλων στη χώρα μας.

Αυτή η εξέλιξη, έχει ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες εταιρείες να εμπλουτίζουν με SUV την γκάμα τους. Ακόμα και μάρκες που ουδεμία σχέση είχαν στο παρελθόν με τα «οχήματα ελεύθερου χρόνου», τώρα…υπερηφανεύονται για αυτά.

Υπάρχουν όμως και μοντέλα με παράδοση στην συγκεκριμένη κατηγορία. Μοντέλα, που ουσιαστικά τη δημιούργησαν. Και ένα από αυτά είναι το NISSAN Qashqai. Ένα αυτοκίνητο με πρωταγωνιστικό ρόλο, από την ημέρα που εμφανίστηκε. Και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η τρίτη του γενιά, μέσα σε περίπου τρία χρόνια έχει πουλήσει περισσότερες από 350.000 μονάδες στην Ευρώπη.

Τώρα, η NISSAN αποφάσισε να το ανανεώσει. Με το αποτέλεσμα να ξαφνιάζει. Γιατί, αν και δεν πρόκειται για καινούργιο μοντέλο, η εικόνα του δεν θυμίζει το μοντέλο που αντικαθιστά.

Για την αισθητική ανανέωση αλλά και τη σημαντική αναβάθμιση του NISSAN Qashqai, έχετε ήδη διαβάσει στο gonews.gr.

Αναμφίβολα πιο δυναμική η εικόνα πλέον του Qashqai, σε κερδίζει με την πρώτη ματιά. Αλλά και προκαλεί τα…βλέμματα. Γιατί δεν ήταν λίγοι αυτοί, που στη διάρκεια της συνύπαρξής μας με το SUV της NISSAN, θέλησαν να επιβεβαιώσουν ότι είναι Qashqai!

Μπαίνοντας στο ευρύχωρο, για την κατηγορία, εσωτερικό, διακρίνεις εύκολα τις νέες επεμβάσεις. Οι οποίες εντοπίζονται στον σχεδιασμό, στο σύστημα πολυμέσων αλλά και στον πλουσιότερο εξοπλισμό.

Τα ποιοτικά υλικά, με τα περισσότερα από αυτά να είναι μαλακά και, η εξαιρετική συναρμογή τους, προσφέρουν μια αίσθηση πολυτέλειας. Κάτι που τονίζεται από τη σημαντική ψηφιακή αναβάθμιση.

Οι πολυάριθμες λειτουργίες του ψηφιακού πίνακα οργάνων των 12,3 ιντσών ρυθμίζονται εύκολα από χειριστήρια στο τιμόνι. Όταν επιλεγεί το πρόγραμμα οδήγησης Eco, ο πίνακας γίνεται πράσινος. Στην επιλογή Normal γίνεται γκρι και…κοκκινίζει στο Sport.

Αυτή που ξεχωρίζει βέβαια είναι έγχρωμη οθόνη 12,3 ιντσών, στο κέντρο του ταμπλό. Φιλοξενεί τα συστήματα πολυμέσων και πολλές ρυθμίσεις. Το νέο Qashqai μάλιστα είναι το πρώτο NISSAN που ενσωματώνει υπηρεσίες της Google. Οι οποίες περιλαμβάνονται στο σύστημα NissanConnect.

Υπάρχει η δυνατότητα για πλοήγηση στους χάρτες της Google και στο Google Play, ενώ πρόθυμος για συνεργασία είναι και ο γνωστός ψηφιακός βοηθός. Απλά λέγοντας “Hey Google” . Συνυπάρχει μάλιστα με τον επίσης ψηφιακό βοηθό Amazon Alexa. Και όπως ήταν αναμενόμενο, η σύνδεση των smartphones γίνεται τόσο μέσω του Apple Car Play, όσο και του Android Auto.

Ιδιαίτερα πρακτική πάντως είναι η παρουσία και φυσικών διακοπτών για βασικές λειτουργίες. Γιατί σε πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα πλέον, είναι μια μικρή περιπέτεια να ρυθμίσεις τον κλιματισμό ή να αλλάξεις σταθμό στο ραδιόφωνο.

Πάντως, ακόμα και οι επιφυλακτικοί με τα ηλεκτρονικά ή ψηφιακά συστήματα, θα εντυπωσιαστούν με το σύστημα Around View Monitor. Το οποίο προσφέρει πανοραμική θέα του Qashqai, από 8 διαφορετικά σημεία. Κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στη διαδικασία παρκαρίσματος.

Η ποιοτική αναβάθμιση του NISSAN Qashqai, γίνεται αισθητή και στο δρόμο. Τόσο ο οδηγός όσο και οι επιβάτες, το πρώτο που θα εκτιμήσουν, είναι η εξαιρετική ηχομόνωση. Ακόμα και σε υψηλές ταχύτητες. Κάτι που έχει επιτευχθεί με την αύξηση του πάχους των εμπρός παραθύρων. Αλλά και την ύπαρξη του συστήματος Active Noise Cancellation.

Η μείωση των θορύβων που φτάνουν στην καμπίνα, σε συνδυασμό με την υψηλού επιπέδου ποιότητα κύλισης, φέρνουν το Qashqai ακόμα πιο κοντά στα μοντέλα της premium κατηγορίας.

Γιατί είναι ξεκάθαρο ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της άνεσης. Κάτι που επιβεβαιώνει και η συμπεριφορά της ανάρτησης. Η οποία ανταποκρίνεται εξαιρετικά, στις περισσότερες από τις αμέτρητες ανωμαλίες των ελληνικών δρόμων.

Παράλληλα, εξασφαλίζει και ασφαλέστατη συμπεριφορά, χωρίς απότομες αντιδράσεις ή υπερβολικές κλίσεις στις στροφές. Ο οδηγός δεν θα προβληματιστεί και μάλλον θα απολαύσει τις ήρεμες οικογενειακές μετακινήσεις. Άλλωστε το Qashqai, όπως και τα περισσότερα αυτοκίνητα αυτής της κατηγορίας, δεν απευθύνεται σε…ανήσυχους οδηγούς.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά του ανανεωμένου Qashqai δείχνει να υποστηρίζει και ο κινητήρας των 1,3 λίτρων με τους 140 ίππους. Έχοντας και τη βοήθεια του Mild Hybrid συστήματος, είναι πολιτισμένος και πρόθυμος. Ιδιαίτερα όταν πιάνει δουλειά το τούρμπο.

Η αίσθηση πάντως εξαρτάται και από την επιλογή του προγράμματος οδήγησης. Στο Eco, με την πιο αργή απόκριση οι στροφές δεν ανεβαίνουν γρήγορα. Ιδιαίτερα αν το Qashqai είναι ιδιαίτερα φορτωμένο. Αυτή βέβαια είναι η θυσία για τη χαμηλή κατανάλωση.

Αντίθετα στο Sport, η αίσθηση είναι πιο δυναμική και οι επιδόσεις καλύτερες. Με την επιτάχυνση από στάση ως τα 100 χλμ./ώρα να έρχεται σε 10,2 δευτερόλεπτα και την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 196 χλμ./ώρα.

Πιο ισορροπημένη πάντως είναι επιλογή Normal. Η οποία ικανοποιεί απόλυτα, στις απαιτήσεις για τις οποίες προορίζεται το συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Με λογική μάλιστα κατανάλωση, η οποία πέφτει σημαντικά σε μεγάλες διαδρομές στους αυτοκινητόδρομους. Η μέση κατανάλωση, σύμφωνα με τη NISSAN, κυμαίνεται από 6,2-7,1 λτ./100 χλμ.

Ο οδηγός θα εκτιμήσει ακόμα, το πολύ καλό σε αίσθηση, τιμόνι. Το οποίο συμβάλει και στην εξαιρετική ευελιξία. Θετικότατες είναι επίσης οι εντυπώσεις τόσο από το κιβώτιο των 6 σχέσεων, της έκδοσης που είχε στη διάθεσή του το gonews.gr, όσο και από τα αποδοτικά φρένα.

Αν πάντως οι οικογενειακές απαιτήσεις, κρίνουν σκόπιμη και την κίνηση σε χωματόδρομους, η απόσταση των σχεδόν 19 εκατοστών του Qashqai από το έδαφος, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Αν βέβαια το…χωριό έχει κακοτράχαλους χωματόδρομους, μάλλον θα πρέπει να επιλεγεί κάποια τετρακίνητη έκδοση.

Στη διάθεση του οδηγού βέβαια είναι και πολυάριθμα αναβαθμισμένα συστήματα. Τα οποία συμβάλλουν κυρίως στον τομέα της ασφάλειας. Αν όμως κάποια από αυτά…εκνευρίζουν με τις παρεμβάσεις τους τον οδηγό, μπορεί να επιλέγει εύκολα με ποια θα συνεργάζεται κάθε φορά, πριν ξεκινήσει. Όλα όμως είναι χρήσιμα.

Άλλωστε ο πήχης στην κατηγορία των SUV ανεβαίνει συνεχώς και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός αποτελεί προτεραιότητα για τις περισσότερες εταιρείες. Η γενικότερη αναβάθμιση του NISSAN Qashqai όμως, δείχνει ικανή να του εξασφαλίσει πρωταγωνιστικό ρόλο και για τα επόμενα χρόνια.

Γιατί πολύ απλά, αν και ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα της κατηγορίας του, βελτιώθηκε σημαντικά. Σε τομείς που εκτιμούν ιδιαίτερα οι αγοραστές των οικογενειακών SUV.

Δείτε εδώ τις εκδόσεις και τις τιμές του NISSAN Qashqai.

 

 

Ακολουθείστε το GoNews.gr στο X…twitter, στο @GoNewsgr .

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Antonio Banderas οδηγεί την MERCEDES-BENZ E-Class της κόρης του (video)

Ο Antonio Banderas, η κόρη του Stella και η MERCEDES-BENZ E-Class είναι οι πρωταγωνιστές μιας ταινίας μικρού μήκους.     Μια ιστορία με οικογενειακές στιγμές του Antonio...

BENTLEY Flying Spur: Τετράπορτο supercar 782 ίππων (video)

Η τέταρτη γενιά της BENTLEY Flying Spur, συνεχίζει να θεωρείται το απόλυτο πολυτελές σεντάν υψηλών επιδόσεων, αφού είναι ακόμα ισχυρότερη.     Η νέα BENTLEY Flying Spur...

KIA EV9: Συλλέκτης βραβείων

Η σχεδιαστική πρωτοτυπία του KIA EV9 είχε ως αποτέλεσμα να προσθέσει ένα ακόμα βραβείο, εμπλουτίζοντας την πλούσια συλλογή του, μόλις έναν χρόνο μετά από...

Παρκάρισμα: Oι Ευρωπαίοι που δυσκολεύονται περισσότερο – Που κατατάσσονται οι Έλληνες

Συμβουλές στο διαδίκτυο αναζητούν καθημερινά χιλιάδες οδηγοί για το πως θα καταφέρουν να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους. Κάτι για το οποίο μάλλον δεν αγχώνονται...

To FORD Explorer ήρθε στην Ελλάδα: Οδηγήστε το

Το νέο FORD Explorer βρίσκεται πλέον στην Ελλάδα με τους ενδιαφερόμενους να μπορούν να πραγματοποιήσουν άμεσα test drive.     Το νέο Explorer, το ολοκαίνουργιο αμιγώς ηλεκτρικό...

Πωλήσεις αυτοκινήτων: Σε…διακοπές η αγορά

Η ανοδική πορεία της αγοράς αυτοκινήτων στην Ελλάδα, πάτησε...φρένο τον Αύγουστο. Με τις ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών να παρουσιάζουν πτώση σε σχέση με τον αντίστοιχο...

DS SM Tribute: Η ιστορία ξαναγράφεται (video)

Η SM Tribute είναι μια σχεδιαστική άσκηση πάνω σε ένα ιστορικό μοντέλο της CITROEN. Το οποίο με τα σήματα της DS Automobiles πλέον, μας...

KG Mobility: Η εταιρεία που «επιστρέφει» στην Ελλάδα (video)

Η ΚGM είναι άλλη μια εταιρεία μπαίνει ή μάλλον...επιστρέφει στην ελληνική αγορά και μάλιστα δεν προέρχεται από την Κίνα.     Η KGM είναι μια εταιρεία που...