Δοκιμή Kia Soul 1,6 CRDi 136 PS – Δυνατός υποψήφιος!

Κοινοποίησε το άρθρο

Το φρέσκο Kia Soul, κάνει comeback στην κατηγορία των urban crossover, όντας περισσότερο προικισμένο συγκριτικά με το απερχόμενο μοντέλο, βάζοντας έτσι σοβαρή υποψηφιότητα στην κατηγορία του.

 

Η πρώτη επαφή με το Kia Soul έγινε πριν 10 περίπου χρόνια, όπου και μας πρωτοσυστήθηκε ως ένα αστικού προσανατολισμού crossover. Τα χρόνια όμως που μεσολάβησαν, η Kia ως μάρκα έκανε τρομερά άλματα προόδου, κι ως εκτούτου προσφέρει το Soul στη δεύτερη γενιά του βελτιωμένο σε όλους τους τομείς, συγκριτικά με το απερχόμενο μοντέλο, διατηρώντας όμως την ξεχωριστή σχεδιαστική ταυτότητα του.

Εξακολουθεί να ξεχωρίζει

Όπως και το Soul πρώτης γενιάς, έτσι και το δεύτερης, ξεχωρίζει στο αστικό περιβάλλον με το εμφατικό του παρουσιαστικό, με τη ψηλή οροφή, αλλά και τα γενικότερα μυώδη χαρακτηριστικά του. Ειδικότερα στο εμπρός μέρος ενσωματώνεται το περίφημο πλέον Tiger Nose, ενώ άξια αναφοράς είναι τα όμορφα φωτιστικά σώματα που ενσωματώνουν τα LED φώτα ημέρας. Οι σχεδιαστές στο οπίσθιο τμήμα του Soul έχουν τοποθετήσει κάθετα τα φωτιστικά σώματα, όπου σε συνδυασμό με τον μυώδη προφυλακτήρα που ενσωματώνει τον «τύπου» διαχύτη δημιουργούν ένα ξεχωριστό και δυναμικό αποτέλεσμα. Για όσους θέλουν να ξεχωρίζουν ακόμα περισσότερο, η Kia προσφέρει προαιρετικά διχρωμία στο αμάξωμα.

Όμορφο κι άνετο εσωτερικό

Όπως γράψαμε και παραπάνω η Kia ως μάρκα έχει κάνει μεγάλα άλματα σε ότι αφορά τη ποιότητα κατασκευής, αλλά και το σχεδιασμό των αυτοκινήτων της. Ως εκ τούτου, σε υψηλά ποιοτικά επίπεδα βρίσκεται η καμπίνα του Soul. Ο σχεδιασμός όμως πέρα από ποιοτικός, ευχάριστος, είναι κι άκρως νεανικός παράλληλα, παρά τα μουντόχρωμα πλαστικά και τις αντίστοιχες επενδύσεις.

Η πλειοψηφία των υλικών που απαρτίζουν την καμπίνα του Soul είναι μαλακά, ενώ σε πολύ καλό επίπεδο βρίσκεται η ποιότητα συναρμογής και το φινίρισμα. Ο πίνακας οργάνων είναι όμορφος κι ευανάγνωστος, ενώ θετικά σχόλια εισπράττει και η μεγάλη οθόνη 7 ιντσών του συστήματος infotainment με μεγάλες δυνατότητες συνδεσιμότητας. Στη θέση του οδηγού θα βολευτεί κάθε σωματότυπος, μιας και διαθέτει πλήθος ρυθμίσεων. Ένα ακόμα δυνατό στοιχείο του Soul είναι οι χώροι επιβατών, οι οποίοι είναι άνετοι, βολεύοντας εύκολα 5 επιβάτες, με το χώρο αποσκευών να αγγίζει τα 354 λίτρα.

Πολύ καλές επιδόσεις από τους 136 ίππους!

Το Kia Soul κινείται από έναν δυνατό κινητήρα χωρητικότητας 1,6 λίτρων, ο οποίος αποδίδει 136 ίππους και 260 Nm ροπής, τα οποία είναι διαθέσιμα από τις μόλις 1.500 σ.α.λ. Επί του πρακτέου, το μοτέρ τα πάει πολύ καλά, τραβώντας δυνατά, προσφέροντας ικανοποιητικές επιδόσεις στο όμορφο αμάξωμα, με το 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο να έχει αραιή κλιμάκωση, προς όφελος της κατανάλωσης. Όμως και τα επίπεδα θορύβου από τον κινητήρα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, με μοναδική εξαίρεση, αυτή κατά τη διάρκεια της πλήρους επιτάχυνσης.

Ευχάριστο σε μικρές, αλλά και μεγάλες διαδρομές!

Στο δρόμο, το Soul είναι ένα πολύ ευχάριστο αυτοκίνητο, είτε κινείται κανείς στην πόλη, είτε στο εθνικό δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων. Το urban crossover της κορεάτικης φίρμας έχει σαφή προσανατολισμό στην άνεση, με την ανάρτηση να έχει ποιοτική λειτουργία, απορροφώντας τις ανωμαλίες του οδοστρώματος. Οι εκτός πόλης διαδρομές γίνονται άνετα και ήσυχα, με την ποιότητα κύλισης να είναι πολύ καλή. Από την άλλη οι κλίσεις στις στροφές είναι ελαφρώς τονισμένες, με την αίσθηση του τιμονιού όμως να κρίνεται επαρκέστατη για τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου (και βελτιώνεται ακόμα περισσότερο στην ρύθμιση Sport) ενώ και τα φρένα εκτός από την καλή αίσθηση δείχνουν ικανά να αντέξουν σε παρατεταμένη χρήση χωρίς σημαντικό πρόβλημα.

 

Ένα ξεχωριστό urban crossover

Από το πρώτο μοντέλο που γνωρίσαμε, πριν μια 10ετια, έως και σήμερα, το Soul παραμένει ένα ξεχωριστό αυτοκίνητο. Ιδιαίτερο και δυναμικό, έχει μια φρέσκια εικόνα που θα αγαπηθεί σίγουρα από το νεανικό αγοραστικό κοινό. Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε το κόστος που ξεκινά από τα 19.490 για την πετρελαιοκίνητη έκδοση με χειροκίνητο κιβώτιο και το πλούσιο πακέτο εξοπλισμού ακόμα και από την βασική έκδοση, αναγάγουν το Soul ως μια άκρως ελκυστική επιλογή. Εν κατακλείδι, μιλάμε για ένα στιλάτο μοντέλο που αναμφισβήτητα δεν προορίζεται για ινκόγκνιτο μετακινήσεις, όντας όμως πρακτικό για το everyday living!

(+) Εμφάνιση, ποιότητα κατασκευής, χώροι επιβατών, απόδοση κινητήρα-κιβωτίου
(-) Χώρος αποσκευών, κατανάλωση υπό πίεση