Αυξάνονται καθημερινά οι, κυρίως νέοι, που οδηγούν ενώ παράλληλα παρακολουθούν κάποιο video στο κινητό τους!
Η εικόνα των οδηγών που ασχολούνται με το κινητό τους τηλέφωνο, προσπαθώντας παράλληλα να…χειριστούν σωστά το όχημά τους, δυστυχώς είναι κάτι που το βλέπουμε καθημερινά. Και μάλιστα όλο και πιο συχνά.
Τελευταία, η…συνήθεια αυτή έχει μεταφερθεί και στους αναβάτες. Ειδικά σε αυτούς που εργάζονται ως διανομείς. Οι οποίοι παρακολουθούν στο κινητό τους τηλέφωνο τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν, για να βρουν τη διεύθυνση στην οποία πρέπει να παραδώσουν την παραγγελία.
Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται συνεχώς τα ατυχήματα που οφείλονται στην…απροσεξία του οδηγού. Ειδικά στις νεότερες ηλικίες.
Πρόσφατα, το ίδρυμα Fondation VINCI Autoroutes έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του 13ου Βαρομέτρου για την υπεύθυνη οδήγηση. Η μεγάλη ετήσια έρευνα, που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ipsos σε 12.400 άτομα από 11 ευρωπαϊκές χώρες, καταγράφει αντιπροσωπευτικές συμπεριφορές των Ευρωπαίων στο τιμόνι.
Τα αποτελέσματα δείχνουν στους νέους κάτω των 35 ετών, ιδιαίτερα στους άνδρες, μεγάλο ποσοστό επικίνδυνης συμπεριφοράς που συνδέεται με τη χρήση κινητού (23% παρακολουθεί ταινίες ή βίντεο ενώ οδηγεί), την κατανάλωση αλκοόλ (12%) ή ναρκωτικών ουσιών (17%) και την οδήγηση σε κατάσταση υπνηλίας.
Ένα άλλο, επίσης, ανησυχητικό φαινόμενο: σχεδόν 1 στους 3 οδηγούς ηλικίας 16 έως 24 ετών δεν φοράει ζώνη ασφαλείας, παρόλο που αυτός ο κανόνας είναι απαραίτητος για την απόκτηση άδειας οδήγησης.
Ένα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο αυτού του βαρομέτρου είναι η γενικευμένη χρήση των τηλεφώνων με το σύστημα Bluetooth: ενώ περισσότεροι από 1 στους 2 οδηγούς (56%) τηλεφωνούν με αυτόν τον τρόπο ενώ οδηγούν, το 71% από αυτούς δεν θεωρεί αυτήν την πρακτική επικίνδυνη και το 18% έχει ήδη, ή παραλίγο να έχει, ατύχημα εξαιτίας της χρήσης του.
Η έκδοση του 2023 δείχνει επίσης μια αυξανόμενη χαλάρωση των οδηγών σχετικά με την τήρηση του Κώδικα οδικής κυκλοφορίας και τον σεβασμό των άλλων χρηστών. Οι συνέπειες αυτής της χαλάρωσης είναι πολύ αισθητές καθώς το 84% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει ήδη φοβηθεί την επιθετική συμπεριφορά άλλων οδηγών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό που δεν έχει μειωθεί από το 2019.