Τι γίνεται αν λήξει η ασφάλεια του αυτοκινήτου και δεν ανανεωθεί έγκαιρα;

Κοινοποίησε το άρθρο

Είναι συχνές οι ερωτήσεις σας για το θέμα των ανανεώσεων στα ασφαλιστήρια αυτοκινήτου και τι συμβαίνει στην περίπτωση που δεν πληρωθεί έγκαιρα στη λήξη του.

Για να απαντήσουμε όσο πιο απλά γίνεται, πλέον αν λήξει η ασφάλεια και δεν πληρωθεί εγκαίρως ώστε να ανανεωθεί, μένεις ανασφάλιστος. Σύμφωνα με το νέο νόμο, με την κατάργηση της αυτόματης ανανέωσης στα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτου, την ευθύνη για την έγκαιρη ανανέωση της ασφάλειας την έχει πλέον ο κάτοχος του οχήματος.

Επίσης: Πως θα δεις αν είναι ασφαλισμένο το αυτοκίνητό σου!

Πολλοί ίσως να πιστεύουν λανθασμένα, ότι συνεχίζουν να ισχύουν ακόμα οι καλύψεις της ασφάλειας έστω αν την πληρώσουν αναδρομικά, κάτι που γινόταν παλαιότερα, αλλά όμως δεν ισχύει πλέον με τα νέα δεδομένα, καθώς τα ασφάλιστρα πρέπει να προπληρώνονται. 

Ακόμα και για μια ημέρα να μείνει ανασφάλιστο το αυτοκίνητο, αυτό καταχωρείται στην ενιαία βάση δεδομένων του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Αυτοκινήτων που συγκεντρώνει στοιχεία από όλες τις ασφαλιστικές. Θεωρητικά, αν κάποια στιγμή γίνει αναδρομική επιβολή προστίμων, όσα οχήματα φαίνονται ανασφάλιστα έστω και για μια ημέρα, ενδέχεται να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο.

Επίσης: 7 έξυπνα κόλπα για την φροντίδα του αυτοκινήτου σας τον χειμώνα για να γλυτώσετε χρόνο και κόπο

Πέρα όμως από το πρόστιμο και τις κυρώσεις, πολύ σοβαρότερος είναι ο κίνδυνος να κυκλοφορεί το αυτοκίνητο ανασφάλιστο, καθώς σε κάποιο ατύχημα με απλό τραυματισμό ή και θάνατο κάποιου ατόμου, τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν ως αποζημίωση είναι ικανά να καταστρέψουν οικονομικά τον οδηγό που το προκάλεσε (είναι πρόσφατο το παράδειγμα με τα ποσά που ακούστηκαν ότι θα κυμανθούν οι αποζημιώσεις στο τροχαίο του Παντελή Παντελίδη). Αν δεν έχεις ασφάλεια να καλύψει αυτά τα ποσά, το πιθανότερο είναι να δουλεύεις μια ζωή να πληρώνεις αποζημιώσεις σε τρίτους.

Επίσης: Γιατί δεν πρέπει να προθερμαίνετε τον κινητήρα του αυτοκινήτου σας τον χειμώνα (video)

Και ίσως είναι η στιγμή να απαλλαγούμε από την υποβάθμιση των κινδύνων λέγοντας τη χαρακτηριστική ατάκα “έλα μωρέ σε μένα θα τύχει”. Καλύτερα να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, παρά να ζεις με ένα ρίσκο που ίσως σου στοιχίσει πολύ ακριβά.

Αν πάλι δεν είσαι σίγουρος για το πότε λήγει η ασφάλειά σου, μπορείς να το ελέγξεις άμεσα μέσω της σελίδας του Επικουρικού Κεφαλαίου, ώστε να προγραμματίσεις έγκαιρα την ανανέωσή της. 

πηγή