Το νέο Mercedes-Benz Sprinter – Ευφυές, διαδραστικό και καινοτόμο

Κοινοποίησε το άρθρο

Με τις δύο πρώτες γενιές του Sprinter, παραδόθηκαν πάνω από 3,4 εκατομμύρια οχήματα σε 130 χώρες. Αυτό επιβεβαιώνει αδιαμφισβήτητα ότι το Sprinter είναι παγκόσμιος παίκτης και πρέπει να καλύπτει ένα απίστευτο εύρος απαιτήσεων αγορών και κλάδων. Γι’ αυτό ακριβώς, το ήδη εκτενές χαρτοφυλάκιο του Sprinter επεκτάθηκε ακόμα περισσότερο. Στον κόσμο του εφοδιασμού και των μεταφορών του μέλλοντος, οι βασικοί παράγοντες επιτυχίας είναι η ποικιλία και οι ειδικές λύσεις για κάθε πελάτη. Δεν αρκεί πια να προσφέρεις στους πελάτες ένα καλό όχημα. Το νέο Sprinter, ως πολυτάλαντο όχημα, δεν είναι απλώς το σύνολο των εξαρτημάτων του. Με πρωτοφανή αριθμό εκδόσεων και νέες υπηρεσίες συνδεσιμότητας αποτελεί μια απόλυτα προσαρμοσμένη και ολοκληρωμένη λύση που καλύπτει τεράστια γκάμα απαιτήσεων επαγγελματικών μεταφορών και κινητικότητας. Αυτό σημαίνει ότι το νέο Sprinter επιτυγχάνει απόλυτα αυτό που έκαναν οι προηγούμενες γενιές: επαναπροσδιορίζει, για άλλη μία φορά, την κατηγορία των van. Το γεγονός αυτό το καθιστά το κορυφαίο εργαλείο δουλειάς που αναβαθμίζει τόσο την κατηγορία του όσο και την επιχείρηση των πελατών.

Πάνω από 1700 διαφορετικές εκδόσεις Sprinter. Συνδυάζοντας διαφορετικούς τύπους αμαξώματος – κλειστό van, Tourer, καρότσα, σασί, λεωφορειάκι ή τράκτορα-, τρία συστήματα μετάδοσης κίνησης – με προαιρετικό σύστημα κίνησης στους μπροστινούς τροχούς για πρώτη φορά – επιλογές καμπίνας, μήκους αμαξώματος, ωφέλιμου φορτίου και ύψους χώρου φόρτωσης, μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερες από 1700 διαφορετικές εκδόσεις Sprinter. Αυτή η ποικιλία κάνει το νέο Sprinter να αποτελεί το ιδανικό όχημα για μια μεγάλη γκάμα μεταφορικών αναγκών και κλάδων. Το εύρος κυμαίνεται από όχημα εργοταξίου με ελκυστική αρχική τιμή μέχρι λεωφορειάκι με πολυτελή εξοπλισμό.

Σύστημα κίνησης στους μπροστινούς τροχούς και νέα κιβώτια ταχυτήτων. Τα δοκιμασμένα συστήματα κίνησης στους πίσω τροχούς αλλά και στους τέσσερις τροχούς συμπληρώνονται σήμερα με ένα νέο σύστημα κίνησης στους μπροστινούς τροχούς στη βασική έκδοση. Λόγω ακριβώς του σχεδιασμού, το ωφέλιμο φορτίο αυτής της έκδοσης είναι αυξημένο κατά 50 κιλά σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, ενώ το κατά 80 χιλιοστά χαμηλότερο κατώφλι χώρου φόρτωσης διευκολύνει σημαντικά τη φόρτωση/εκφόρτωση και την είσοδο/έξοδο. Στα κυριότερα τεχνικά στοιχεία του νέου Sprinter περιλαμβάνονται δύο νέα κιβώτια ταχυτήτων για το σύστημα κίνησης στους μπροστινούς τροχούς – ένα αυτόματο κιβώτιο εννέα σχέσεων με μετατροπέα ροπής που αποτελεί σημαντική πρωτιά για αυτή την κατηγορία επαγγελματικών οχημάτων και ένα επίσης νέο μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων.

Κόκπιτ οδηγού που θέτει πρότυπα: Εργονομικά βελτιστοποιημένο και άνετο – αυτά τα χαρακτηριστικά μετατρέπουν την καμπίνα στον ιδανικό χώρο εργασίας. Στις βελτιώσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εργονομικά σχεδιασμένα καθίσματα, η εκκίνηση χωρίς κλειδί (keyless start) και το βελτιωμένο σύστημα κλιματισμού. Ο πολυμορφικός σχεδιασμός των αποθηκευτικών χώρων εξασφαλίζει ότι τα πάντα είναι τακτοποιημένα στη θέση τους. Το σύστημα Infotainment αποτελεί μόνο ένα παράδειγμα της ολοκαίνουργιας λογικής των χειριστηρίων και των ενδείξεων στο κόκπιτ. Ήδη γνωστός από τις σειρές επιβατικών μοντέλων, ο πίνακας οργάνων με τη μεγάλη οθόνη συγκεντρώνει όλες τις ενδεικτικές λυχνίες ανάμεσα στο ταχύμετρο και το στροφόμετρο. Η οθόνη ελέγχεται π.χ. μέσω των κουμπιών ελέγχου αφής στην αριστερή πλευρά του τιμονιού πολλαπλών λειτουργιών ή μέσω του touchpad. Από εδώ επίσης ενεργοποιείται και απενεργοποιείται το cruise control και η υποβοήθηση απόστασης DISTRONIC. Το touchpad που ελέγχει πλήρως το σύστημα πολυμέσων MBUX βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του τιμονιού πολλαπλών λειτουργιών. Τα χειριστήρια του συστήματος κλιματισμού βρίσκονται σε μια ξεχωριστή μονάδα χειρισμού κάτω από την οθόνη του συστήματος τηλεματικής και τη γραμμή ελέγχου της οθόνης. Το THERMOTRONIC ελέγχει αυτόματα τον ανεμιστήρα, την κατανομή του αέρα και τη θερμοκρασία.

Πρακτικό και με μεγάλη χωρητικότητα φορτίου: οι θόλοι τροχών με δυνατότητα φόρτωσης και το πλήρως αξιοποιήσιμο ύψος χώρων φόρτωσης σε συνδυασμό με το σύστημα κίνησης στους μπροστινούς τροχούς αυξάνουν την πρακτικότητα ευελιξία του χώρου φορτίου. Η μέγιστη χωρητικότητα φορτίου φτάνει τα 17 m3 με μικτό φορτίο έως 5,5 τόνους. Λωρίδες φωτισμού LED εξασφαλίζουν βέλτιστη ορατότητα στο χώρο φορτίου, ενώ οι πίσω πόρτες ανοίγουν προς τα πλαϊνά τοιχώματα για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία.

Βασικά χαρακτηριστικά χώρου φόρτωσης κλειστού van Sprinter:

Χώρος φορτίου 3980 m2 έως 7606 m2
Χωρητικότητα φορτίου 7,8 m3 έως 17 m3
Μήκος χώρου φόρτωσης στο δάπεδο 2732 mm έως 4810 mm
Μέγιστο πλάτος χώρου φόρτωσης 1787 mm
Ύψος χώρου φόρτωσης 1719 mm έως 2243 mm
Πάνω από 3 τόνους μέγιστο ωφέλιμο φορτίο στην έκδοση μικτού βάρους 5,5 τόνων
Χώρος για έως και επτά ευρωπαλέτες

Ο απόλυτος ηγέτης στην ασφάλεια: Για άλλη μία φορά, η Mercedes-Benz Vans ανταποκρίνεται στο ρόλο της ως μοχλού της καινοτομίας, παρουσιάζοντας μοντέρνες καινοτομίες ασφάλειας στην κατηγορία μεγάλων van. Ο λόγος είναι ότι τα σύγχρονα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης παίζουν ιδιαιτέρως σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατηγορία, καθώς τα επαγγελματικά οχήματα χρησιμοποιούνται συχνά σε καθημερινή βάση, διανύουν πολλά χιλιόμετρα και πρέπει να παραμένουν υπό έλεγχο ακόμα και στα όρια, παρά τις σχετικά μεγάλες διαστάσεις τους.

Διάστημα μεταξύ service έως και 60.000 χιλιόμετρα ή δύο χρόνια. Για τις εκδόσεις του Sprinter με πετρελαιοκινητήρα και κίνηση στους πίσω τροχούς, προβλέπονται διαστήματα μεταξύ συντηρήσεων έως και 60.000 χιλιόμετρα ή δύο χρόνια στις ευρωπαϊκές αγορές. Η νέα έκδοση με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς απαιτεί service μετά από 40.000 χιλιόμετρα το μέγιστο ή κάθε δύο χρόνια. Η βελτιστοποίηση της διαδικασίας service προσφέρει επίσης αισθητή βελτίωση της αποδοτικότητας.

Το νέο Sprinter ήρθε για να εντυπωσιάσει με τη συναρπαστική του σχεδίαση, τα χαρακτηριστικά ασφάλειας πολύ υψηλού επιπέδου, τη μέγιστη οικονομική αποδοτικότητα, τον λεπτομερή προσανατολισμό στις ανάγκες κάθε πελάτη και κάθε κλάδου και το πακέτο συνδεσιμότητας που εγκαινιάζει μια νέα εποχή για τα συστήματα infotainment. Σε όλους τους επιμέρους τομείς, η τρίτη γενιά του Sprinter ορίζει την κορυφαία ποιότητα στην κατηγορία μεγάλων van.