Χρησιμοποιώντας τα κατάλοιπα των ελαιόδεντρων, η FORD κατάφερε να αντικαταστήσει σημαντική ποσότητα πρώτης ύλης με βάση το πετρέλαιο, για την κατασκευή διάφορων εξαρτημάτων
Το λάδι αυτήν την εποχή βρίσκεται στην επικαιρότητα. Κυρίως λόγω της εκτίναξης της τιμής του. Η οποία έχει διπλασιαστεί από τα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς. Τα ελαιόδεντρα όμως έχουν αρχίσει να απασχολούν και την αυτοκινητοβιομηχανία.
Πρόσφατα μάλιστα η FORD διερεύνησε τη δυνατότητα χρήσης των κλαδιών και των φύλλων που απορρίπτονται κατά τη συγκομιδή, για την κατασκευή πιο βιώσιμων εξαρτημάτων στα οχήματά της.
Η δοκιμή διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος COMPOlive, το οποίο έχει δεσμευτεί για την επίτευξη περιβαλλοντικής αλλαγής στην ελαιοπαραγωγή, τη χρήση βιοσύνθετων υλικών αντί για πλαστικό και την υποστήριξη της κυκλικής οικονομίας.
Η χρήση καταλοίπων από τη συγκομιδή ελιάς με σκοπό την παραγωγή εξαρτημάτων στα σύγχρονα αυτοκίνητα θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις ποσότητες πλαστικού που χρησιμοποιούνται σε αυτά. Ταυτόχρονα, μια τέτοια διαδικασία, θα μπορούσε να υποστηρίξει τους στόχους για καθαρότερο αέρα, αποφεύγοντας την καύση των κλαδιών και των φύλλων που απορρίπτονται κατά τη συγκομιδή του καρπού της ελιάς.
Για τις ανάγκες της δοκιμής, τα κατάλοιπα προήλθαν από ελαιώνες στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, την περιοχή με την υψηλότερη παραγωγή ελαιολάδου στον κόσμο.
Οι μηχανικοί της FORD κατασκεύασαν πρωτότυπα υποπόδια, καθώς και επιμέρους τμήματα του χώρου αποσκευών, χρησιμοποιώντας τα παραπάνω κατάλοιπα από τη συγκομιδή της ελιάς. Οι δοκιμές έδειξαν ότι τα παραγόμενα εξαρτήματα είναι στιβαρά και ανθεκτικά.
Σε πρώτη φάση, οι μηχανικοί στα κεντρικά ευρωπαϊκά γραφεία της FORD στην Κολωνία, χρησιμοποίησαν έξυπνη τεχνολογία προσομοίωσης για να δοκιμάσουν τη χρηστικότητα των ελαιόδεντρων όσον αφορά την ανθεκτικότητα, την αντοχή και τη δυνατότητα μορφοποίησης.
Στη συνέχεια ήταν σε θέση να προχωρήσουν στην κατασκευή των πρωτότυπων εξαρτημάτων. Αποτελούμενη κατά 40% από ίνες και κατά 60% από ανακυκλωμένο πλαστικό πολυπροπυλενίου, η ουσία που προέκυψε θερμάνθηκε και μορφοποιήθηκε με έγχυση στο σχήμα του επιλεγμένου εξαρτήματος.
Το πρόγραμμα COMPOlive, το οποίο διήρκεσε από το 2020 έως το 2023, έπρεπε να προσαρμοστεί στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εταίροι του συναντήθηκαν από κοντά, για πρώτη φορά περίπου δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη του project.
Τώρα, η FORD αξιολογεί την όλη διαδικασία και προσανατολίζεται σε μαζική χρήση των καταλοίπων των ελαιόδεντρων, στην επόμενη γενιά των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων της.
Άλλωστε η εταιρεία έχει φιλόδοξους στόχους για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Και το πρόγραμμα The Road to Better είναι η δέσμευση της FORD για την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιου μέλλοντος στον τομέα των μεταφορών. Όπου κάθε άνθρωπος θα είναι ελεύθερος να μετακινηθεί και να κυνηγήσει τα όνειρά του…