Renault EZ-PRO: Οι Γάλλοι μας δείχνουν τις μετακινήσεις του μέλλοντος

Κοινοποίησε το άρθρο

To Groupe Renault παρουσιάζει στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Ανόβερο, στη Γερμανία, σε παγκόσμια πρώτη, το Renault EZ-PRO, ένα αυτόνομο, ηλεκτρικό, διασυνδεδεμένο, ρομποτικό concept car, που είναι σχεδιασμένο για να διαμορφώσει το μέλλον των διανομών «last mile» για κάθε είδους επαγγελματία. Οι υπηρεσίες «last mile» αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης του κλάδου των επαγγελματικών μεταφορών, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) εξελίσσεται ραγδαία, οι έμποροι επιδιώκουν να περιορίσουν τα κόστη διανομής και οι πόλεις εξακολουθούν να αναζητούν νέους τρόπους για τη διαχείριση της αυξανόμενης κίνησης στους δρόμους.

Ως κατασκευαστής ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων (LCVs) για σχεδόν 120 χρόνια και ως ηγέτης στην ευρωπαϊκή αγορά των ηλεκτρικών LCVs, η Renault βρίσκεται στην προνομιακή θέση να διαμορφώνει και να εξελίσσει τόσο τις υπηρεσίες διανομής όσο και τους τρόπους με τους οποίους μετακινούνται τα αγαθά.

«To Renault EZ-PRO αναδεικνύει το όραμά μας για τη διανομή last-mile που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το οικοσύστημα των έξυπνων πόλεων του μέλλοντος και τις ανάγκες του επαγγελματία. Αυτό το πρωτότυπο όχημα είναι η λύση που μπορεί να ξεκλειδώσει αμέτρητες ευκαιρίες για πολλούς από τους συνεργάτες μας, μεταξύ των οποίων, όπως παρουσιάζουμε σήμερα, τους DPD Group, Lomi Coffee, Piper- Piper-Heidsieck και Patrick Roger» ανέφερε ο Ashwani Gupta, Αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Renault, Κλάδος LCV.

Το EZ-PRO είναι ένα concept car που αποτελείται από ένα αυτόνομο αυτοκινούμενο όχημα που προπορεύεται και αυτοκινούμενες ρομποτικές πλατφόρμες χωρίς οδηγό. Η Renault πιστεύει ότι η διαχείριση της διανομής του «last mile» δεν μπορεί να αυτοματοποιηθεί τελείως, καθώς οι άνθρωποι θα κρατήσουν τον έλεγχο των μεταφορών/συγκοινωνιών για το άμεσο μέλλον.

Στο EZ-PRO το αυτόνομο αυτοκινούμενο όχημα που προπορεύεται φιλοξενεί μία θέση – γραφείο για τον χειριστή που επιβλέπει τη διανομή των αγαθών και των υπηρεσιών του στόλου του. Απαλλαγμένος από τους σημερινούς περιορισμούς της οδήγησης, ο χειριστής, μπορεί να εστιάσει την προσοχή του σε εργασίες που έχουν μεγαλύτερη αξία για τη δουλειά του, όπως το να επιβλέπει τις λίστες διανομής της αυτοκινούμενης πλατφόρμας, αλλά και να εξασφαλίζει ότι οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι αποτελεσματικές και προσαρμοσμένες στις πελατειακές απαιτήσεις, όπως για παράδειγμα η premium διανομή ευαίσθητων ή εύθραυστων αγαθών.

Παράλληλα με τη δέσμευση της Renault για «Εύκολη Ζωή» (Easy Life), το πρωτότυπο EΖ-PRO προσφέρει μία ασφαλή και εργονομική λύση για τον επαγγελματία, όπως προκύπτει από την εύκολη πρόσβαση στο μπροστινό τμήμα, το joystick ελέγχου, ή την ιδιαίτερη ευελιξία που εξασφαλίζει η λειτουργία τετραδιεύθυνσης.

Ο στόλος των αυτοκινούμενων ρομποτικών πλατφορμών είτε ακολουθεί σε κομβόι, είτε κινούνται αυτόνομα. Σε συνέχεια της υπόσχεσης του κλάδου Renault PRO+ LPV, η εξατομίκευση είναι ένα ακόμα δυνατό χαρακτηριστικό του πρωτότυπου μοντέλου.

Τo EZ-PRO προσφέρει διαμορφώσιμες πλατφόρμες που μπορούν να καλύψουν μια μεγάλη ποικιλία επαγγελματικών αναγκών, από αυτές της διανομής, μέχρι τις ανάγκες των εμπόρων, των τεχνιτών, αλλά και των επιχειρηματιών.

«Με το EZ-PRO συνεχίζουμε με αξιώσεις την εξερεύνηση της αστικής αυτοκίνησης του μέλλοντος. Εστιασμένο στην εξεύρεση λύσεων για τη διανομή αγαθών, αυτό το αυτόνομο, διασυνδεδεμένο και ηλεκτρικό πρωτότυπο, αντιπροσωπεύει το ιδανικό εργαλείο δουλειάς, αφού μπορεί τόσο να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους επαγγελματίες, όσο και να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλους τους χρήστες, έμμεσα ή άμεσα. Βασίζεται στην εξειδίκευση της Renault στα επαγγελματικά οχήματα, αλλά και στo DNA της μάρκας που τοποθετεί τον άνθρωπο στην καρδιά κάθε εξέλιξης» δήλωσε ο Laurens van den Acker, Αντιπρόεδρος Εταιρικού Σχεδιασμού του Groupe Renault.

To ΕΖ-PRO είναι μια κοινόχρηστη λύση. Ένα κομβόι από ρομποτικές πλατφόρμες που ξεκινάνε από το ίδιο σημείο, κουβαλώντας διαφορετικά φορτία αλλά ελεγχόμενα από τον ίδιο υπεύθυνο στόλου, θα μπορούσαν να έχουν χωριστούς λογαριασμούς, πελατολόγιο, αισθητική αλλά και διεύθυνση αποστολής. Από την άλλη, η λειτουργία τους ελέγχεται από την ίδια ηλεκτρική και αυτόνομη πλατφόρμα. Κατά τον ίδιο τρόπο, η μία πλατφόρμα μπορεί να διεκπεραιώσει τη διανομή των αγαθών ενός online καταστήματος, ενώ μία άλλη μπορεί να κάνει κάτι αντίστοιχο, για κάποιο άλλο κατάστημα.

Έτσι αυτά τα κοινόχρηστα σενάρια συμβάλουν στην μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας αλλά και τον περιορισμό του κόστους.

EZPRO – μια εξελιγμένη εμπειρία για τον τελικό χρήστη

Το EZ-PRO έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει μια κορυφαία λύση στις ανάγκες διανομής τόσο των επαγγελματιών όσο και των καταναλωτών. Οι αποδέκτες θα έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν μια βολική ώρα & περιοχή παράδοσης. Παράλληλα, ο τελικός αποδέκτης θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ της παράδοσης του πακέτου χέρι με χέρι ή της παραλαβής του από τα self-service ντουλαπάκια παραλαβής (θυρίδες) της αυτοκινούμενης πλατφόρμας. Μάλιστα αυτές οι θυρίδες, που θα είναι διαθέσιμες 24 ώρες για 7 μέρες την εβδομάδα, θα μπορούν να ξεκλειδώνουν με ειδικό app από το κινητό του παραλήπτη.

Οι δυνατότητες αποστολής για τους καταναλωτές θα περιλαμβάνουν ακόμα και υπηρεσίες ενημέρωσης για την εξέλιξη της αποστολής σε πραγματικό χρόνο μέσω ενημερώσεων σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας, για μία ακόμα πιο ξεχωριστή, επαγγελματική και αποτελεσματική εμπειρία παράδοσης.

Μια θετική συμβολή στη ζωή στην πόλη

Τo ΕZ-PRO έχει σχεδιαστεί ώστε να εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή αισθητική ενσωμάτωση των στοιχείων που το απαρτίζουν στο αστικό περιβάλλον. Η σατινέ απόχρωση του αμαξώματος, οι θόλοι των τροχών, το γυαλιστερό φινίρισμα των ανοιγόμενων επιφανειών, βοηθούν ώστε το τελικό αποτέλεσμα να ενσωματώνεται αποτελεσματικά στο αστικό τοπίο.

Η διανομή last mile, είναι υπεύθυνη για περίπου το 30% της κίνησης στις πόλεις, ένα πρόβλημα που το EZ-PRO μπορεί να αντιμετωπίσει μέσα από τις κοινόχρηστες πλατφόρμες του, την ευελιξία και την αυτόνομη φύση του. Αυτές οι ιδιότητές του θα συμβάλλουν ώστε όλο και λιγότερο οχήματα να συνωστίζονται στους δρόμους κατά τις ώρες αιχμής, με αποτέλεσμα λιγότερα μποτιλιαρίσματα που οφείλονται σε κακές οδηγικές συνήθειες ή λάθος παρκαρισμένα οχήματα. Παράλληλα, η καλύτερη ροή της κίνησης μπορεί να εξομαλυνθεί περαιτέρω από τη συνδεσιμότητα των ρομποτικών οχημάτων στα δίκτυα των πόλεων και τις δομές τους, όπως είναι οι φωτεινοί σηματοδότες και τα κέντρα ελέγχου της κυκλοφορίας οχημάτων.

Τo ΕΖ-PRO είναι μέρος μιας σειράς πρωτότυπων οχημάτων της Renault που εστιάζουν στις αστικές ανάγκες μετακίνησης προϊόντων και υπηρεσιών. Άλλωστε το EZ-PRO έπεται της παρουσίασης του EZ-GO, του ηλεκτρικού, διασυνδεδεμένου, πλήρως αυτόνομου και κοινόχρηστού ρομποτικού οχήματος, που βοηθάει στη μετακίνηση ανθρώπων. Με κοινό στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης αυτοκίνησης για όλους, το EZ-PRO είναι 100% ηλεκτρικό, συμβάλλοντας σε ένα πιο πράσινο και πιο ήσυχο δίκτυο μετακινήσεων.