Πώς θα επαναφέρετε την ένταση των προβολέων σας

Κοινοποίησε το άρθρο

Οι καινούριοι προβολείς παράγουν, σχεδόν σε κάθε περίπτωση, δυνατό φως. Παρ’ όλα αυτά, καθώς τα χρόνια περνούν, πολλοί οδηγοί βλέπουν ότι το οδόστρωμα μπροστά τους αρχίζει να είναι λιγότερο φωτισμένο από ό,τι παλιότερα, ότι τα μάτια του κουράζονται κατά την νυχτερινή οδήγηση και ότι ο έλεγχος της κυκλοφορίας απαιτεί πολύ μεγαλύτερη εγρήγορση από μέρους τους. Πιο κάτω, θα σας εξηγήσουμε γιατί παρουσιάζεται το συγκεκριμένο πρόβλημα, τους τρόπους επίλυσής του και το τι ενδέχεται να το χειροτερεύσει.

 

 

7 απλά βήματα για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος

  1. Καθάρισμα των προβολέων. Τα βρώμικα φανάρια δεν φωτίζουν ικανοποιητικά το οδόστρωμα. Αν λερωθούν πολύ, η ορατότητα ενδέχεται να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα ο οδηγός να βλέπει μόλις το 10% από ό,τι γίνεται μπροστά από το αυτοκίνητο.
    Για να πλύνετε τα φανάρια, κάντε χρήση ενός μαλακού πανιού ή ενός σφουγγαριού. Διασφαλίστε ότι δεν είναι βρώμικα: η βρωμιά και η άμμος, μόλις έρθουν σε επαφή με την υπό επεξεργασία επιφάνεια, λειτουργούν λειαντικά. Για απορρυπαντικό, κάντε χρήση κάποιου σαμπουάν για αυτοκίνητα.
    Τα σημάδια από έντομα και πίσσα, καθαρίζονται με ειδικά καθαριστικά. Οι οργανικές ακαθαρσίες έχουν πολύ μεγαλύτερη αντοχή, οπότε θα πρέπει να τις καθαρίζετε με το που θα τις δείτε.
    Μια συμβουλή : Δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζετε τους φακούς των προβολέων με στεγνό πανί: ενδέχεται να γρατζουνίσετε την επιφάνειά τους.
  1. Γυάλισμα των προβολέων. Οι καινούριοι προβολείς διαθέτουν μια ειδική επίστρωση προστασίας του φακού από τις μηχανικές βλάβες και τις υπεριώδεις ακτίνες. Όσο περνά ο καιρός, η συγκεκριμένη επίστρωση φθείρεται και κάνουν την εμφάνισή τους μικρά ραγίσματα και γρατζουνιές στην επιφάνεια του προβολέα, ενώ ο φακός θαμπώνει και κιτρινίζει. Η επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος μπορεί να γίνει με τη χρήση κάποιου ειδικού κιτ αποκατάστασης προβολέων για το γυάλισμα των φακών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συγκεκριμένα κιτ περιλαμβάνουν γυαλόχαρτα με διαφορετική τραχύτητα, καθώς και δίσκους και πάστα γυαλίσματος.
    Το γυάλισμα επιτυγχάνεται σε αρκετά στάδια. Το αμάξωμα του αυτοκινήτου γύρω από το σημείο που βρίσκονται οι προβολείς, θα πρέπει να καλυφθεί με χαρτοταινία, για να μην πάθει ζημιά η βαφή. Η βέλτιστη λύση φυσικά, θα ήταν να βγει από το αυτοκίνητο ο προβολέας. Μετά, θα πρέπει να καθαριστεί η βρωμιά από την επιφάνειά του και να γίνει απολίπανση. Αφού γίνει αυτό, θα πρέπει να γυαλιστεί ομοιόμορφα η επιφάνειά του με χοντρό γυαλόχαρτο νερού. Μετά, θα πρέπει να περαστεί με πιο λεπτό γυαλόχαρτο και να γυαλιστεί. Το γυάλισμα θα ήταν καλό να γίνει με κάποιο αλοιφαδόρο: έτσι, θα γίνει ταχύτερα και με υψηλότερη ποιότητα.
    Μια συμβουλή : Μην ξεχνάτε ότι με το γυάλισμα, η εργοστασιακή προστατευτική επίστρωση θα καταστραφεί εντελώς. Θα πρέπει, λοιπόν, να γυαλίζετε τους προβολείς κάθε μήνα. Για πιο μακροχρόνια αποτελέσματα, σας συνιστούμε να περάσετε μετά το γυάλισμα τους προβολείς με ειδικό βερνίκι αυτοκινήτου.

  1. Αντικατάσταση των λαμπτήρων. Οι λαμπτήρες Xenon εξασθενούν όσο περνά ο καιρός. Οι λαμπτήρες αλογόνου, αν τοποθετηθούν λάθος, δημιουργούν επικαθίσεις στην επιφάνειά τους. Σε περίπτωση που προσέξετε ότι η ένταση του προβολέα έχει μειωθεί, φέρτε στο μυαλό σας το πότε τους αντικαταστήσατε τελευταία φορά. Σε γενικές γραμμές, η μέση διάρκεια ζωής των κλασικών λαμπτήρων πυρακτώσεως είναι 500 ώρες, των λαμπτήρων αλογόνου 1.500, των λαμπτήρων xenon 3.000 και των λαμπτήρων LED πάνω από 10.000 ώρες.
    Μια συμβουλή : Κατά την αντικατάσταση των λαμπτήρων αλογόνου, δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή τα γυμνά χέρια με το γυαλί, γιατί τα λιπαρά σημεία στην επιφάνειά του, θα μετατραπούν γρήγορα σε επικαθίσεις άνθρακα. Για τη διασφάλιση του ομοιόμορφου φωτισμού του δρόμου με λαμπτήρες xenon, θα πρέπει να τους αλλάζετε σε ζευγάρια.
  1. Καθαρισμός των βαλβίδων εξαερισμού. Η λειτουργία τους αποσκοπεί στο να επιτρέπουν να μπαίνει και να βγαίνει ο αέρας στον προβολέα, εξισώνοντας την εσωτερική πίεση με την ατμοσφαιρική. Αν μπουκώσουν οι βαλβίδες, θα μαζευτεί συμπύκνωμα στο περίβλημα του προβολέα, θαμπώνοντας το φακό του και προκαλώντας μείωση της ορατότητας.
    Μια συμβουλή : Αν τα φώτα σας θαμπώνουν, θα πρέπει να τσεκάρετε την κατάσταση των στοιχείων στεγανοποίησής τους και το κατά πόσο τα οπίσθια καλύμματά τους, πατάνε σφιχτά στο περίβλημα.
  1. Επαναφορά της τάσης τροφοδοσίας. Η κακής ποιότητας επισκευή της καλωδίωσης του αυτοκινήτου, οι αλλοιωμένοι ακροδέκτες και η κακή λειτουργία του δυναμό ή της μπαταρίας, οδηγούν στην παροχή του ντουί του λαμπτήρα με μικρότερη τάση. Σε αρκετές περιπτώσεις, αυτή η τάση δεν είναι αρκετή για τη διασφάλιση επαρκούς φωτισμού. Θα πρέπει, λοιπόν, να αλλάξετε έγκαιρα την παλιά και φθαρμένη καλωδίωση και να κάνετε χρήση κάποιου ειδικού μη αγώγιμου γράσου, για να προστατεύσετε τους ακροδέκτες από την έκθεση στην ατμόσφαιρα.
    Μια συμβουλή : Αν είναι εφικτό, προτιμήστε καλώδια με περίβλημα από σιλικόνη. Παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή στην έκθεσή τους στη θερμότητα, τις μηχανικές βλάβες, τα επιθετικά χημικά και τις αλλαγές της θερμοκρασίας, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα.
  1. Βάφοντας τον ανακλαστήρα. Με τη χρήση κάποιας ειδικής βαφής χρωμίου, έχετε τη δυνατότητα να αποκαταστήσετε την ικανότητα ανάκλασης του ανακλαστήρα και να διορθώσετε το μαύρισμά του. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να λύσετε τον προβολέα, να τρίψετε τον ανακλαστήρα με ένα γυαλόχαρτο, αφαιρώντας τελείως την επίστρωση χρωμίου, να απολιπάνετε την επιφάνειά του, να τον περάσετε με αστάρι πλαστικού και μετά, να εφαρμόσετε δύο στρώσεις βαφής στην επιφάνειά του.
    Μια συμβουλή : Μην κάνετε χρήση βαφής για την επισκευή του ραγισμένου ανακλαστήρα. Αν έχει μεγάλη ζημιά, ο ανακλαστήρας θα πρέπει να αλλαχτεί άμεσα: δεν θα αντέξει πολύ.
  1. Ρύθμιση της δέσμης των προβολέων. Θα πρέπει να γίνεται κατά μέσο όρο μια φορά κάθε χρόνο, όπως και έπειτα από κάθε αλλαγή λαμπτήρων, τοποθέτηση καινούριων ζαντών ή ελαστικών και κάθε είδους επισκευή του εμπρόσθιου μέρους του αμαξώματος του αυτοκινήτου. Για να κάνετε τη ρύθμιση, θα πρέπει να παρκάρετε το όχημα σε κάποια επίπεδη και οριζόντια επιφάνεια, απέναντι και κάθετα σε κάποιο τοίχο. Μετά, θα πρέπει να σημαδέψετε ανάλογα τον τοίχο. Για να μάθετε τη σειρά με την οποία πρέπει να κάνετε τις γραμμές, την απόσταση ανάμεσά τους και ανάμεσα στο αυτοκίνητο και τον τοίχο, διαβάστε το εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου, μιας και οι απαιτήσεις για κάθε μοντέλο αυτοκινήτου ενδέχεται να είναι διαφορετικές.
    Μια συμβουλή : Να θυμάστε να προετοιμάζετε το αυτοκίνητο πριν κάνετε τη συγκεκριμένη διαδικασία. Η πίεση των ελαστικών θα πρέπει να συνάδει με τη σωστή τιμή, να γεμίζετε το ντεπόζιτο σχεδόν ή εντελώς και να προσπαθείτε να προσομοιώσετε την ημερήσια επιβάρυνση της ανάρτησης: αν οδηγείτε κυρίως μόνος σας, πείτε σε κάποιον που έχει παρόμοιο σώμα με εσάς, να κάτσει στο εμπρόσθιο κάθισμα ή βάλτε ένα φορτίο ίδιο με το δικό σας στο κάθισμα του οδηγού. Αν το αυτοκίνητό μεταφέρει μόνιμα επιβάτες, ζητήστε βοήθεια από περισσότερα άτομα.

Τα 3 λάθη που γίνονται κατά την προσπάθεια αύξησης της έντασης των προβολέων

  1. Αλλαγή των κλασικών λαμπτήρων αλογόνου με λαμπτήρες εκκένωσης αερίων. Η συγκεκριμένη διαδικασία, εκτός του ότι δεν φέρνει αποτελέσματα, είναι και στα περισσότερα κράτη παράνομη. Οι λαμπτήρες Xenon που τοποθετούνται σε προβολείς αλογόνου, ενδέχεται να τυφλώσουν τους οδηγούς που κινούνται προς το μέρος σας, αλλά και να ξεφλουδίσουν ταχύτατα τον ανακλαστήρα. Επίσης, μολύνονται πολύ πιο εύκολα: κατά τη χρήση τους, είναι υποχρεωτική η χρήση του συστήματος πλύσης και του συστήματος αυτόματης ευθυγράμμισης.
  2. Τοποθέτηση δυνατότερων λαμπτήρων από τους κανονικούς. Ενώ η ένταση του φωτός βελτιώνεται, η συγκεκριμένη πρακτική ενδέχεται να επιφέρει το θάμπωμα και το ξεφλούδισμα του ανακλαστήρα και το λιώσιμο του φακού και των καλωδίων. Ουσιαστικά, θα καταλήξετε στην ακριβή αντικατάσταση του προβολέα.
  3. Σύνδεση των προβολέων στη μπαταρία με κάποιο πρόσθετο ρελέ. Το συγκεκριμένο είδος αναβάθμισης, κάνει δυνατή την αύξηση της τάσης τροφοδοσίας του ντουί του λαμπτήρα στα 13,5 με 14 Βολτ, επιδρόντας θετικά στην ένταση του φωτός. Παρ’ όλα αυτά, οι διαφοροποιήσεις του ηλεκτρικού συστήματος του αυτοκινήτου που δεν είναι επιτρεπτές από τον κατασκευαστή του, είναι επικίνδυνες και επομένως, μη αποδεκτές.

Συμπέρασμα:

Η ασφάλεια και η άνεση κατά την οδήγηση, βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την ένταση των προβολέων. Έτσι, όλοι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα πρέπει να ελέγχουν την κατάστασή τους. Γεγονός ιδιαίτερα εύκολο. Θα πρέπει να ακολουθείτε τις συστάσεις του κατασκευαστή που αφορούν στην προγραμματισμένη συντήρηση των μονάδων και των συγκροτημάτων του αυτοκινήτου, για να αποτρέπετε την αλλοτρίωση της δομής του εξοπλισμού φωτισμού, να ακολουθείτε τις συμβουλές μας και να αγοράζετε υψηλής ποιότητας ανταλλακτικά, εργαλεία, αξεσουάρ και χημικά αυτοκινήτου.

autodoc