5 ερωτήσεις για το chip tuning που πάντα θέλατε να κάνετε

Κοινοποίησε το άρθρο
chip tuning

Αν σκέφτηκες ποτέ να βελτιώσεις την απόδοση του οχήματός σου, τότε σίγουρα στην αναζήτηση για το πώς, ανακάλυψες το chip tuning.

Το tuning είναι μια διαδικασία που έχουν λατρέψει αμέτρητοι οδηγοί, καθώς μπορεί να αυξήσει την απόδοση του κινητήρα τους, χωρίς να χρειαστεί να τον αντικαταστήσουν. Ή να αλλάξουν όχημα.

Αρκετοί οδηγοί όμως έχουν κάποιες απορίες πάνω το tuning.

Πάμε λοιπόν να δούμε πέντε απ’ τις συχνότερες ερωτήσεις των οδηγών.

1.  Είναι το chip tuning ασφαλές;

Ίσως μια απ’ τις συχνότερες ερωτήσεις που έχουν όσοι σκέφτονται να βελτιώσουν την απόδοση του κινητήρα τους μέσω tuning.

Και είναι επομένως πολύ πιθανό να την έχεις σκεφτεί και εσύ. Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία του tuning, είναι απόλυτα ασφαλής για το όχημά σας, εφόσον ο επαγγελματίας γνωρίζει τι κάνει.

Αυτό προϋποθέτει να κατέχει την απαραίτητη εμπειρία και το κατάλληλο λογισμικό. Κάτι λοιπόν που μπορείτε να κάνετε, είναι η έρευνα.

Σιγουρευτείτε ότι ο μηχανικός στον οποίο σκοπεύετε να εμπιστευτείτε το tuning του κινητήρα σας γνωρίζει τη διαδικασία. Έχει προηγούμενες δουλειές; Είναι οι πελάτες του ικανοποιημένοι;

Μη βιαστείτε λοιπόν να επιλέξετε μηχανικό, προτού απαντήσετε στα παραπάνω.

2.  Πώς λειτουργεί;

Κατά τη διαδικασία του chip tuning ουσιαστικά, ο μηχανικός επαναπρογραμματίζει τον εγκέφαλο ή αλλιώς την ECU του αυτοκινήτου με σκοπό να βελτιώσει την απόδοση του κινητήρα του. Για αυτό μπορεί να δεις τη διαδικασία αυτή και ως “ECU tuning”. H ECU λοιπόν, ελέγχει διάφορους αισθητήρες, όπως για την καύση, το μείγμα καυσίμου – αέρα και άλλους.

Ο μηχανικός με τη βοήθεια του ειδικού λογισμικού του, αλλάζει τις ρυθμίσεις της ECU, ώστε να βελτιστοποιήσει την απόδοση του κινητήρα. Αυξάνοντας έτσι την ιπποδύναμη και τη ροπή του.

3.  Είναι το chip tuning κατάλληλο για καθημερινή οδήγηση;

Όταν κάποιος μαθαίνει για πρώτη φορά τα οφέλη του chip tuning, δηλαδή την αύξηση της ιπποδύναμης και της ροπής του κινητήρα, είναι λογικό να αναρωτηθεί αν αξίζει να κάνει tuning για καθημερινή οδήγηση.

Το tuning όμως είναι μια διαδικασία που μπορεί να ωφελήσει κάθε οδηγό. Για αρχή, απώτερος σκοπός της, είναι να δημιουργήσει μια καλύτερη εμπειρία οδήγησης.

Η ροπή και η ιπποδύναμη δεν είναι επίσης τα μόνα οφέλη απ΄ το tuning. Ένα ακόμη όφελος είναι και η μειωμένη κατανάλωση καυσίμων. Κάτι που σίγουρα ωφελεί έντονα τον “καθημερινό” οδηγό. Ακόμη, η αύξηση της ιπποδύναμης πολλές φορές είναι χρήσιμη και για πιο ασφαλείς προσπεράσεις.

4.  Γιατί τα αυτοκίνητα δεν πωλούνται βελτιστοποιημένα εξ’ αρχής απ’ τις βιομηχανίες;

Μια ερώτηση που οι άνθρωποι στον χώρου του tuning ακούν συχνά. Δεν υπάρχει ωστόσο κάποιο “μυστικό” πίσω απ’ τον λόγο και η απάντηση είναι ξεκάθαρη.

Ουσιαστικά, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, παράγουν μαζικά αυτοκίνητα με σκοπό να τα πουλήσουν σε διάφορες χώρες. Πρέπει επομένως να ακολουθούν τις προδιαγραφές της κάθε χώρας. Επίσης, προσπαθούν να πετύχουν στα μοντέλα τους την καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας και κόστους.

Θα ήταν λοιπόν εξαιρετικά δύσκολο και αρκετά ακριβότερο για τις βιομηχανίες, να τροποποιούν κάθε φορά τον εγκέφαλο για τα οχήματά τους. Οπότε, διανέμουν τα αυτοκίνητα με συγκεκριμένες ρυθμίσεις, ώστε να ικανοποιούν τα παραπάνω.

5.  Μπορεί να γίνει tuning και σε άλλα οχήματα πέρα από τα αυτοκίνητα;

Η απάντηση είναι <<Ναι>>. Η βελτίωση κινητήρα δεν είναι “προνόμιο” μόνο των τεσσάρων τροχών. Το tuning μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα οχήματα, ώστε να βελτιωθεί η απόδοση του κινητήρα τους.

Για παράδειγμα σε μηχανές, jetski, ακόμη και σε σκάφη. Σημαντικό εδώ βέβαια είναι, ο επαγγελματίας να κατέχει την κατάλληλη γνώση και εμπειρία, όπως είπαμε και πιο πάνω άλλωστε.

Η εμπειρία και η αξιοπιστία του επαγγελματία βέβαια, είναι το σημαντικότερο κριτήριο, ώστε να απολαύσετε όλα τα οφέλη του tuning χωρίς προβλήματα.