Η Ετικέτα Ελαστικού αποτελεί ένα βασικό διακριτικό γνώρισμα των ελαστικών αυτοκινούμενων οχημάτων.
Οι κατασκευαστές ελαστικών αυτοκινήτων, ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων και βαρέων φορτηγών, όπως η Continental, πρέπει να προσδιορίζουν τη συμβολή των ελαστικών τους στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, την απόδοση της πρόσφυσης στο βρεγμένο και τον θόρυβο που δημιουργούν κατά την κύλιση, προσθέτοντας ένα σχετικό αυτοκόλλητο ή μία ετικέτα στο ελαστικό.
Η συγκεκριμένη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη χρήση ετικετών ελαστικού, έχει σκοπό να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση ποικίλων προϊόντων και υπηρεσιών στην ευρωπαϊκή αγορά, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Τον Μάϊο του 2021, θα παρουσιαστεί στους καταναλωτές μια νέα ετικέτα ελαστικών, με πιο περιεκτικές και νέα δομή πληροφορίες, για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τους, όπως η αντίσταση κύλισης και η απόδοση στο βρεγμένο. Η απόδοση θορύβου θα αναφέρεται με τον αριθμό των ντεσιμπέλ και τα γράμματα A, B ή C.
Οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση σε επιπρόσθετες πληροφορίες για τα ελαστικά που επιλέγουν, μέσω μιας βάσης δεδομένων της Ε.Ε., έχοντας πρώτα σκανάρει έναν QR κωδικό στην ετικέτα. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της νέας ετικέτας αφορά σε 2 οπτικά σύμβολα, που θα δείχνουν αν πρόκειται για ελαστικό με πρόσφυση στο χιόνι, το οποίο πληροί τα πρότυπα εγκρίσεων της Ε.Ε, γνωστά και ως δοκιμές «νιφάδας χιονιού».
Κι ακόμη αν πρόκειται για ελαστικό με πρόσφυση στον πάγο, χωρίς μεταλλικά καρφιά, το οποίο πληροί τα νέα ISO σχετικά πρότυπα. Επιπλέον, η νέα ετικέτα ελαστικών θα έχει διαθέσιμες πληροφορίες και για ελαστικά εμπορικών οχημάτων βαρέως τύπου (Class C3).
Στη νέα ετικέτα, οι κατηγορίες από Α έως C παραμένουν ίδιες. Για τα ελαστικά C1 και C2, που αφορούν σε αυτοκίνητα και βαν αντίστοιχα, αυτά που προηγουμένως ήταν στην κατηγορία E, για την αντίσταση κύλισης και την πρόσβαση στο βρεγμένο, θα ενταχθούν πλέον στην κατηγορία D, η οποία ήταν κενή. Αυτά που ήταν προηγουμένως στις κατηγορίες F και G θα ενταχθούν στην κατηγορία Ε. Έτσι οι ετικέτες θα γίνουν πιο εύκολες στην κατανόησή τους.
Οι καταναλωτές μπορούν να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες για κάθε ελαστικό, σκανάροντας έναν κωδικό QR, που θα υπάρχει στην επάνω δεξιά γωνία της ετικέτας.
Ο κωδικός QR θα παρέχει ένα web link προς τη βάση δεδομένων EPREL ( = Ευρωπαϊκό Μητρώο Προϊόντων για Ενεργειακή Σήμανση), η οποία θα περιέχει το φύλλο πληροφοριών του προϊόντος. Αυτό περιλαμβάνει όλες τις κατατάξεις της ετικέτας για το συγκεκριμένο ελαστικό, καθώς και την έναρξη και το τέλος της παραγωγής τού αντίστοιχου μοντέλου.
Τα φύλλα πληροφοριών για κάθε προϊόν θα καταχωρούνται όλα στη βάση δεδομένων EPREL, ξεχωριστά από τον κατασκευαστή των ελαστικών και, όπως στο παρελθόν, η τοποθέτηση στην κατάλληλη κατηγορία ετικετών θα γίνεται, επίσης, από τον αντίστοιχο κατασκευαστή.
Η νέα ετικέτα ελαστικών της ΕΕ έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους καταναλωτές να επιλέγουν ελαστικά που συμβάλουν στην οικονομία καυσίμων και, ταυτόχρονα, να λαμβάνουν πληροφορίες, σχετικά με τις αποστάσεις φρεναρίσματος.
Για τους καταναλωτές και τους εμπόρους, η επιλογή ελαστικών με πιο χαμηλή αντίσταση κύλισης μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση στο κόστος των καυσίμων, καθώς και στη μείωση των εκπομπών ρύπων.
Οι σαφείς πληροφορίες, σχετικά με την πρόσφυση στο βρεγμένο, θα συμβάλουν στη βελτίωση της ασφάλειας της κυκλοφορίας, ενώ οι πληροφορίες σχετικά με τον θόρυβο που προκαλούν τα ελαστικά κατά την κύλιση, έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στη μείωση της ηχορύπανσης που προκαλείται από την οδική κυκλοφορία.