Lancia ECV2: To project που δεν είδαμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι

Κοινοποίησε το άρθρο
Lancia ECV2

Το μοναδικό πρωτότυπο Lancia ECV2 δημιουργήθηκε το 1988, όμως δεν κατάφερε ποτέ να αγωνιστεί λόγω της αλλαγής των κανονισμών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και την ακύρωση του Group S.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

RENAULT Symbioz: Πολυμορφική υβριδική πρόταση – Τιμές

To RENAULT Symbioz είναι ένα νέο, ευέλικτο υβριδικό μοντέλο που υπόσχεται ιδανικές συνθήκες…συμβίωσης.   H RENAULT διαθέτει μεγάλη ιστορία τα οχήματα πολλαπλών χρήσεων. Τα πολυμορφικά που...

Αγορά αυτοκινήτων: Περιμένοντας την…άνοιξη του 2025

Υβριδικά και SUV εξακολουθούν να επιλέγουν οι Έλληνες αγοραστές καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων το πρώτο τετράμηνο του 2025.     Σε γνωστά, ρηχά νερά κινείται η ελληνική αγορά...

Ράλι Πορτογαλίας 2025: Ένα ακόμα ρεκόρ για τον Ogier (video)

O Sebastien Ogier πέτυχε την έβδομη νίκη του στην Πορτογαλία, με την TOYOTA να παραμένει αήττητη το 2025.     Μπορεί να μην συμμετέχει σε όλους τους...

Εξαρχής σχεδιάστηκε ώστε να ενσωματώσει τις πλέον προηγμένες τεχνολογίες της εποχής του, με στόχο τις απόλυτες επιδόσεις στους αγώνες. Ουσιαστικά αποτελούσε εξέλιξη του πρωτότυπου Lancia ECV (Experimental Composite Vehicle), το οποίο όπως φανέρωνε και το όνομα του εκμεταλλευόταν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χρήση συνθετικών υλικών.

Σε σχέση με το ECV, το ECV2 διέθετε ένα πιο «καθαρό» από αισθητικής άποψης αμάξωμα, βελτιωμένη αεροδυναμική απόδοση, ενώ εφοδιαζόταν με έναν ακόμα πιο καινοτόμο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα, σχεδιασμένο από το μηχανικό Claudio Lombardi.

Lancia ECV2Το ηλεκτρονικό σύστημα του κινητήρα διαχειριζόταν τους δύο στροβυλοσυμπιεστές (Turbo), έτσι ώστε σε συνδυασμό με τον πρωτοποριακό σχεδιασμό της κεφαλής να έχει υψηλή απόδοση ακόμα και στις χαμηλές στροφές, σημείο που αποτελούσε ένα από τα κύρια προβλήματα των κινητήρων Turbo εκείνη την εποχή.

Στόχος ήταν η συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι με ένα αυτοκίνητο που το πλαίσιο, το αμάξωμα, αλλά και κάποιο μηχανικά μέρη, όπως οι τροχοί και ο άξονας μετάδοσης, να είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά.

Lancia ECV2Το αποτέλεσμα ήταν ένα αυτοκίνητο με μειωμένο βάρος κατά 20% και αυξημένη ακαμψία σε σχέση με την Delta S4, η οποία αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης για την ομάδα των μηχανικών. Ο τετρακύλινδρος κινητήρας των 1.759κ.εκ. απέδιδε 600 ίππους στις 8.000 σ.α.λ., χάρη στα δύο Turbo με το intercooler και το νέο σύστημα διαχείρισης της πίεσης.

Η τελική ταχύτητα του πρωτότυπου ξεπερνούσε τα 220χλμ./ώρα ενώ επιτάχυνε από τα 0 στα 200χλμ./ώρα σε μόλις 9 δευτερόλεπτα. Δυστυχώς η Lancia ECV2 δεν βρέθηκε ποτέ στην εκκίνηση ενός αγώνα, όμως έδωσε τη θέση της σε ένα άλλο αυτοκίνητο, το οποίο θα εξελισσόταν στο μεγαλύτερο μύθο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι, τη Lancia Delta.