CITROEN C5 Aircross : Aircross…le confort

Κοινοποίησε το άρθρο

Του Ηλία Ματζαβά

Σε μια εποχή που η μόδα των «οχημάτων ελεύθερου χρόνου» έχει αρχίσει να επεκτείνεται σε όλο και μικρότερες κατηγορίες, τα μεγάλα SUV δείχνουν να έχουν χάσει την αίγλη των προηγούμενων χρόνων. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμα νέα μοντέλα τα οποία έχουν για βασικό τους…όπλο, την άνεση.

Όπως το CITROEN C5  Aircross. Ένα αυτοκίνητο 4,5 μέτρων, το οποίο αν και διαθέτει επιβλητική εμφάνιση, μπορεί να καυχιέται, κυρίως για τον εσωτερικό του…κόσμο.

 

Με μεγάλο πλεονέκτημα το μεταξόνιο που φτάνει τα 2,73 μέτρα, οι χώροι για τους επιβάτες βρίσκονται πάνω από το μέσο όρο της κατηγορίας, ικανοποιώντας τις ανάγκες και της πιο απαιτητικής οικογένειας. Η οποία θα μπορεί να πάρει ακόμα και τα…περιττά στο ταξίδι. Γιατί ο χώρος αποσκευών ξεκινά από τα 580 και φτάνει έως τα 720 λίτρα! Όταν βέβαια τα τρία ανεξάρτητα, συρόμενα πίσω καθίσματα πέσουν εντελώς, το C5 Aircross μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για…μετακόμιση, αφού δημιουργούνται 1.630 λίτρα διαθέσιμου χώρου, με μήκος φόρτωσης 1,9 μέτρα.

Η «άνεση», σε όλες της τις πτυχές, πρέπει να ήταν ο στόχος των δημιουργών αυτού του μοντέλου και τα κατάφεραν. Κάτι που θα αντιληφθείς όταν ταξιδέψεις μαζί του. Άλλωστε, είναι εφοδιασμένο, μεταξύ άλλων, με τα ιδιαίτερα αναπαυτικά καθίσματα Advanced Comfort αλλά και την ανάρτηση Progressive Hydraulic Cushions.

Οδηγός και επιβάτες κάθονται…χαλαρά και άνετα στο γαλλικό μοντέλο, απολαμβάνοντας ήσυχες μετακινήσεις. Όχι μόνο λόγω της καλής ηχομόνωσης και της ποιότητας κύλισης, αλλά και της «μαλακής» ανάρτησης η οποία φιλτράρει ιδανικά τις πολυάριθμες ανωμαλίες των ελληνικών δρόμων. Και όλα αυτά, χωρίς να ανησυχεί ο οδηγός για τη συμπεριφορά του μεγάλου Aircross στο δρόμο. Το οποίο μπορεί μερικές φορές να δείχνει το μέγεθός του, με αισθητές κλίσεις στις στροφές, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι ένα αυτοκίνητο για να ικανοποιήσει τους…ανήσυχους οδηγούς. Όχι ότι δεν…στρίβει καλά, απλά σε προδιαθέτει για πιο ήρεμες μετακινήσεις.

Μέσα άνεση λοιπόν, αλλά και έξω…εμφάνιση, που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Μυώδες, με αισθητική που ακολουθεί την… οικογενειακή γραμμή του μικρότερου C3 Aircross, αλλά και του C4 Cactus, ενώ οι αεροπροφυλακτήρες, οι μεγάλοι τροχοί και οι μπάρες οροφής τονίζουν το σπορτιφ χαρακτήρα. Επιπλέον, η απόσταση των 23 εκατοστών από το έδαφος, μπορεί να εξασφαλίσει εύκολη πρόσβαση σε βατούς χωματόδρομους, ενώ το Grip Control βοηθάει τη συμπεριφορά των εμπρός τροχών σε ολισθηρά εδάφη. Τετρακίνητη έκδοση πάντως δεν υπάρχει.

Υπάρχουν όμως πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης. Ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 5 επιλογές διακόσμου και περίπου 30 συνδυασμούς για το εξωτερικό.

Και ο εσωτερικός διάκοσμος όμως ακολουθεί το…πνεύμα της εποχής, με οθόνη αφής 8 ιντσών στο μέσο του ταμπλό, πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών, ποιοτικά υλικά και πολλές θήκες για μικροαντικείμενα.

Στη διάρκεια της δοκιμής μας είχαμε στη διάθεσή μας την έκδοση με τον πετρελαιοκινητήρα 1.5 των 131 ίππων, ο οποίος συνδυάζει εξαιρετικές επιδόσεις (0-100 χλμ./ώρα σε 10,4΄΄ ) και χαμηλή κατανάλωση (4,1 λτ/100 χλμ.), ξεχωρίζοντας φυσικά για την πάντα…διαθέσιμη ροπή των 300 Nm. Μπορεί μάλιστα να συνδυαστεί με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων ή με το νέο αυτόματο 8 σχέσεων, έχοντας και στις δύο περιπτώσεις, πολύ καλή συνεργασία.

Ο εξοπλισμός, όπως ήταν αναμενόμενο είναι πλουσιότατος, έχοντας 20 συστήματα υποστήριξης του οδηγού και έξι τεχνολογίες συνδεσιμότητας.

Με τιμές που ξεκινούν πάνω από τα 22.000 ευρώ για τις βενζινοκίνητες εκδόσεις (1.2 με 130 ίππους και 1.6 με 180 ίππους) και από 25.000 ευρώ για τις πετρελαιοκίνητες, το C5 Aircross είναι ένα αυτοκίνητο που ακολουθεί πιστά το παραδοσιακό…δόγμα της CITROEN. Γιατί η άνεση που προσφέρει, ξεπερνά κάθε προσδοκία.