FERRARI F80: Με 1.200 ίππoυς και ούτε…4 εκατομμύρια ευρώ (video)

Κοινοποίησε το άρθρο

Με συνδυασμένη μέγιστη ισχύ 1200 ίππων, το V6-υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης της F80 την καθιστά το πιο ισχυρό αυτοκίνητο δρόμου που βγήκε ποτέ από τις πύλες του εργοστασίου της FERRARI.

 

 

Ένα νέο κεφάλαιο έγραψε η FERRARI στην ιστορία των θρυλικών υπεραυτοκινήτων της. Γιατί με την αποκάλυψη της εντυπωσιακής F80 συνεχίζει την παράδοση θρυλικών μοντέλων. Όπως είναι η GTO, η F40 και η LaFerrari.

Από το Μαρανέλο θα βγουν μόλις 799 αντίτυπα της F80. Η οποία διαφέρει από οτιδήποτε άλλο στο σημερινό κόσμο των supercars. Γιατί συνδυάζει τα κορυφαία τεχνολογικά τα χαρακτηριστικά, με ασυμβίβαστα επίπεδα χρηστικότητας στο δρόμο, όπου μπορεί να οδηγηθεί με ευκολία. Γιατί όλα τα υπεραυτοκίνητα, είναι προσανατολισμένα για οδήγηση σε πίστες.

Η αρχιτεκτονική της F80 είναι τόσο ακραία, που η διάταξη που επιλέχθηκε, έχει ως αποτέλεσμα μια πιο στενή, οδηγοκεντρική καμπίνα. Η οποία παρόλα αυτά προσφέρει εξαιρετικό χώρο και άνεση στον επιβάτη. Αυτή η επιλογή είχε κρίσιμα οφέλη όσον αφορά την ελαχιστοποίηση της αντίστασης και του βάρους.

Ο χώρος του πιλοτηρίου έχει μια ξεχωριστή αίσθηση μονοθέσιου. Παρά το γεγονός ότι το αυτοκίνητο έχει άδεια για για δύο επιβάτες.

Στο παρελθόν, η GTO και η F40 τροφοδοτούνταν από έναν turbo V8. Επειδή τα μονοθέσια της Φόρμουλα-1 χρησιμοποιούσαν υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες τη δεκαετία του 1980.

Σήμερα, τόσο στη Φόρμουλα-1 όσο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής (WEC), οι κινητήρες είναι turbo V6 ICE που συνδυάζονται με ένα υβριδικό σύστημα 800 V. Έτσι, η ίδια αρχιτεκτονική που χρησιμοποίησε η 499P, η οποία σημείωσε δύο διαδοχικές νίκες στις 24 Ώρες του Λε Μαν, μεταφέρθηκε στην F80.

Tο σύστημα μετάδοσης κίνησης όμως συμπληρώνεται περαιτέρω από την εισαγωγή, για πρώτη φορά σε μια FERRARI, τεχνολογίας ηλεκτρικού τούρμπο. H οποία, με έναν ηλεκτροκινητήρα εγκατεστημένο μεταξύ της τουρμπίνας και του συμπιεστή κάθε turbo, επιτρέπει μια εξαιρετική ειδική ισχύ εξόδου. Αλλά και στιγμιαία απόκριση από χαμηλά στο εύρος στροφών.

Ο τρίλιτρος V6 της F80 είναι η απόλυτη έκφραση του εξακύλινδρου κινητήρα της FERRARI. Αποδίδει 900 ίππους, καθιστώντας τον τον κινητήρα με την υψηλότερη ειδική ισχύ όλων των εποχών στην ιστορία της μάρκας.

Η μέγιστη ροπή φτάνει τα 850 Nm, ενώ το στροφόμετρο μπορεί να δείξει μέχρι και 9.200 σ.α.λ. Επιπλέον, ο ηλεκτρικός μπροστινός άξονας και ο πίσω κινητήρας του υβριδικού συστήματος προσθέτουν άλλους 300 ίππους. Το κιβώτιο είναι 8 σχέσεων, διπλού συμπλέκτη, προδιαγραφών F1.

Όλα τα παραπάνω μας προετοιμάζουν για…αγωνιστικές επιδόσεις. Η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 350 χλμ./ώρα ενώ η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα έρχεται σε 2,15 δευτερόλεπτα! Και σε 5,75” τα 0-200 χλμ./ώρα.

Η αεροδυναμική βέβαια παίζει βασικό ρόλο στην F80. Με λύσεις όπως το ενεργό πίσω φτερό, ο πίσω διαχύτης και το επίπεδο κάτω μέρος του αμαξώματος. Αλλά και το μπροστινό φτερό τριπλάνου και το S-Duct που συνεργάζονται για να δημιουργήσουν 1000 κιλά κάθετη δύναμη στα 250 χλμ./ώρα.

Αυτό το αποτέλεσμα ενισχύεται περαιτέρω χάρη στην ενεργή ανάρτηση. Αλλά και από τον ηλεκτρικό μπροστινό άξονα, ο οποίος εξασφαλίζει την ικανότητα τετρακίνησης. Φυσικά και τα νέα φρένα με τεχνολογία CCM-R Plus, προέρχονται από αγωνιστικά μοντέλα.

Για την αισθητική της κορυφαίας FERRARI, δεν υπάρχουν σχόλια. Γιατί η F80 έχει ένα έντονα φουτουριστικά στοιχεία, με αναμφισβήτητες αναφορές στην αεροδιαστημική.

Αν σας άνοιξε η… όρεξη, υπάρχουν και ορισμένες χρηστικές πληροφορίες. Η F80 έχει μήκος 4,84 μέτρα και πλάτος 2,06μ. Άρα θα βρει θέση στα περισσότερα γκαράζ. Ακόμα και στα… χαμηλοτάβανα, αφού το ύψος της δεν ξεπερνά τα 1.14 μέτρα.

Επίσης το ρεζερβουάρ χωράει 63,5 λίτρα βενζίνης. Αλλά η κατανάλωση δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα. Για να μην έχετε άγχος με τα…απρόοπτα μάλιστα, συνοδεύεται και με εγγύηση 7 ετών.

Αν όλα τα παραπάνω καλύπτουν τις απαιτήσεις σας, θα χρειαστεί να εκταμιεύσετε, ούτε 4 εκατομμύρια ευρώ. Γιατί οι τιμές αναμένεται να ξεκινούν από τα 3,6 εκατομμύρια ευρώ.

Σε διαφορετική περίπτωση, μπορείτε να απολαύσετε τη FERRARI F80 δωρεάν. Στο παρακάτω video.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ράλι Κεντρικής Ευρώπης: Η νίκη του Tanak δεν έβγαλε πρωταθλητή (video)

Η δραματική νίκη του Tanak στο Ράλι της Κεντρικής Ευρώπης είχε ως αποτέλεσμα οι στέψεις των πρωταθλητών να μετατεθούν για τον τελευταίο αγώνα της...

FERRARI F80: Με 1.200 ίππoυς και ούτε…4 εκατομμύρια ευρώ (video)

Με συνδυασμένη μέγιστη ισχύ 1200 ίππων, το V6-υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης της F80 την καθιστά το πιο ισχυρό αυτοκίνητο δρόμου που βγήκε ποτέ από...

LYNK & CO 02: Έρχεται στην Ελλάδα – Τιμές (video)

Το 02 είναι το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της LYNK & CO, το οποίο με προηγμένη τεχνολογία και εξαιρετική αυτονομία αποτελεί το πρώτο παγκόσμιο...

WRC- Ράλι Κεντρικής Ευρώπης: Δείτε το Shakedown και την εκκίνηση (video)

Δείτε την εκκίνηση και το shakedown του Ράλι Κεντρικής Ευρώπης, το οποίο είναι ο προτελευταίος αγώνας του 2024 για το WRC.     Μετά από συνεχόμενους χωμάτινους...

BMW Σειρά 2 Gran Coupé : Ανανέωση με στόχο την οδηγική απόλαυση (video)

Ανανεωμένα συστήματα κίνησης, βελτιωμένη τεχνολογία ανάρτησης και νέα συστήματα αυτοματοποιημένης οδήγησης και στάθμευσης διαθέτει μεταξύ άλλων η ανανεωμένη BMW 2 Gran Coupé.     H Gran Coupé...

ASTON MARTIN DB 12 Goldfinger: Με το «άρωμα» του James Bond (video)

Με τη συλλεκτική DB 12 Goldfinger, η ASTON MARTIN γιορτάζει τα 60 χρόνια συνεργασίας της με τον πράκτορα 007.     Στις περισσότερες από τις περιπέτειές του,...

CITROEN : Παγκόσμιες πρεμιέρες στο Παρίσι (video)

Τα περισσότερα νέα μοντέλα τη ιστορίας της σε εκθέσεις, παρουσίασε η CITROEN στο Παρίσι. Με μια πλήρως ανανεωμένη και ηλεκτροκίνητη γκάμα που φέρει τη...

RENAULT 4 E-Tech : Γαλλικό ρετρό «ρεύμα» (video)

Το RENAULT 4 μετά από αρκετά χρόνια επιστρέφει στην γκάμα της μάρκας, έχοντας ως στόχο να αποτελέσει ένα «λαϊκό» ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Το οποίο θα...