MERCEDES Drive Pilot: Το ταχύτερο σύστημα αυτόνομης οδήγησης στον κόσμο

Κοινοποίησε το άρθρο

Η MERCEDES-BENZ αυξάνει την τελική ταχύτητα του αυτόνομου συστήματός της Επιπέδου 3 στα 95 χλμ./ώρα, βάζοντας νέους, υψηλότερους στόχους.

 

 

Η MERCEDES-BENZ παρουσίασε την επόμενη έκδοση του Drive Pilot για αυτόνομη οδήγηση υπό όρους (SAE Επίπεδο 3 ) στη Γερμανία. Αυτή η αναβάθμιση μπορεί πλέον να ακολουθεί ένα όχημα στον αυτοκινητόδρομο με ταχύτητα έως και 95 χλμ./ώρα.

Το Drive Pilot μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ροή της κυκλοφορίας υπό ορισμένες συνθήκες στη δεξιά λωρίδα ενός αυτοκινητόδρομου, ενώ προπορεύεται κάποιο όχημα. Παραμένει ενεργή η προηγουμένως διαθέσιμη επιλογή χρήσης του συστήματος σε συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας και σε κυκλοφοριακή συμφόρηση σε κατάλληλους αυτοκινητόδρομους.

Κατά τη διάρκεια της αυτόνομης οδήγησης υπό όρους, η οδήγηση μπορεί να ανατεθεί στο σύστημα, επιτρέποντας στον οδηγό να χρησιμοποιεί τον χρόνο του πιο αποτελεσματικά.

Μπορεί να επιλέξει να συμμετέχει σε ορισμένες δευτερεύουσες δραστηριότητες. Όπως η εργασία του, το σερφάρισμα στο διαδίκτυο, η παρακολούθηση τηλεόρασης ή ταινίας μέσω streaming.

Η MERCEDES-BENZ πάντως βασίζεται σε μία αρχιτεκτονική «συστήματος πολλαπλής διασφάλισης». Αυτό σημαίνει ότι στην απίθανη περίπτωση που κάποιο από τα ζωτικά συστήματα του οχήματος – όπως το σύστημα διεύθυνσης, φρένων ή το ηλεκτρικό σύστημα του οχήματος – δυσλειτουργήσει, εξασφαλίζεται η ασφαλής ανάληψη ελέγχου από τον άνθρωπο.

Η αρχιτεκτονική αυτή ουσιαστικά συμβάλλει ώστε η παράδοση του ελέγχου στον οδηγό να γίνεται με ασφάλεια. Κάμερες, ραντάρ, αισθητήρες υπερήχων και ένα LiDAR χρησιμοποιούνται για την καταγραφή στοιχείων του περιβάλλοντος του αυτοκινήτου και υποβάλλονται σε επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο.

Χάρη σε ένα σύστημα εντοπισμού θέσης υψηλής ακρίβειας, η ακριβής θέση μιας MERCEDES-BENZ εξοπλισμένης με Drive Pilot μπορεί να προσδιοριστεί με απόκλιση μερικών εκατοστών. Για να γίνει ο εντοπισμός το όχημα ζητά ενημέρωση για τη θέση του, από όλα τα διαθέσιμα δορυφορικά συστήματα.

Το Drive Pilot υπολογίζει τη θέση του αυτοκινήτου με βάση τα δεδομένα που λαμβάνει από τους διαφορετικούς δορυφόρους. Επιπλέον, ένας εξαιρετικά λεπτομερής και συνεχώς ενημερωμένος ψηφιακός χάρτης HD παρέχει μια τρισδιάστατη άποψη των δρόμων και του περιβάλλοντος χώρου.

Αυτό το εξαιρετικά λεπτομερές υλικό του χάρτη είναι σημαντικό για την ασφαλή λειτουργία αυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 3 και εφαρμόζεται αποκλειστικά σε οχήματα με Drive Pilot.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η MERCEDES-BENZ δοκιμάζει ειδικά τιρκουάζ φώτα σήμανσης για αυτόνομη οδήγηση υπό όρους, που υποδεικνύουν την κατάσταση λειτουργίας του Drive Pilot. Τα τιρκουάζ φώτα είναι ενσωματωμένα στα εμπρός και πίσω φώτα καθώς και στους δύο εξωτερικούς καθρέφτες των οχημάτων δοκιμής.

Η γερμανική εταιρεία θεωρεί σημαντικό να ενημερώνει τους άλλους χρήστες του οδικού συστήματος ότι η λειτουργία αυτόνομης οδήγησης υπό όρους, είναι ενεργοποιημένη.

Η απαραίτητη επαναπιστοποίηση του συγκεκριμένου ορίου ταχύτητας από την Ομοσπονδιακή Αρχή Μεταφορών της Γερμανίας αναμένεται μέχρι το τέλος του 2024. Κατά συνέπεια οι πωλήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2025.

Τα οχήματα πελατών που είναι ήδη εξοπλισμένα με το σύστημα Drive Pilot θα λάβουν δωρεάν την αναβάθμιση. Ανάλογα με το μοντέλο, αυτή η αναβάθμιση μπορεί να γίνει ασύρματα ως “over the air” (OTA) ή μέσω επίσκεψης σε συνεργείο. Χωρίς να απαιτείται αλλαγή κάποιου εξαρτήματος στο όχημα. Με την αναβάθμιση αυτή, το Drive Pilot θα είναι το ταχύτερο σύστημα Επιπέδου 3 στον κόσμο σε όχημα παραγωγής.

Στη Γερμανία πάντως, η επιτρεπόμενη τελική ταχύτητα για αυτόνομη οδήγηση υπό όρους είναι επί του παρόντος 130 χλμ./ώρα. Αριθμό που η MERCEDES-BENZ στοχεύει να φτάσει μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ακολουθώντας βέβαια μια προσέγγιση βήμα προς βήμα με επίκεντρο πάντα την ασφάλεια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Πότε πρέπει να τις έχουμε στο αυτοκίνητο

Χρήσιμες διευκρινήσεις για το πότε είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε αντιολισθητικές αλυσίδες στο αυτοκίνητό μας.   Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας, που τα τελευταία χρόνια αρχίζουν και...

Ψηφιακή Μεταβίβαση Οχήματος : Συχνές Ερωτήσεις

Δείτε τα βήματα και τις προϋποθέσεις για να κάνετε ξεκούραστα, γρήγορα και ψηφιακά τη μεταβίβαση του οχήματός σας   Η άλλοτε χρονοβόρα και κουραστική διαδικασία μεταβίβασης...

BYD Seal U DM-i: Επιδόσεις πολυτελείας – Τιμές

Το Plug-in Hybrid, BYD Seal U DM-i προσφέρει μια πρακτική, προσιτή και οικολογική λύση για τις καθημερινές ανάγκες μετακίνησης αλλά και για ξέγνοιαστα ταξίδια...

CUPRA Tavascan: Ήρθε στην Ελλάδα – Τιμές

Το CUPRA Tavascan είναι μια νέα, αμιγώς ηλεκτρική πρόταση στην κατηγορία των D-SUV, που προσφέρει, ευρυχωρία, υψηλή τεχνολογία, υψηλές επιδόσεις και μεγάλη αυτονομία.     Το CUPRA...

Οι συχνότερες παραβάσεις των Ελλήνων οδηγών

Περισσότερα από 500 τροχαία ατυχήματα έγιναν το Σεπτέμβριο στην Αττική. Με τη μη χρήση κράνους και ζώνης ασφαλείας, αλλά και τα όρια ταχύτητας να...

Ράλι Ευβοϊκού 2024

Με τη συμμετοχή 43 πληρωμάτων διεξήχθη το Ράλι Ευβοϊκού, το οποίο προσμετρούσε στο Kύπελο Ράλι Ασφάλτου, Νότιας Ελλάδας και Ιστορικών αυτοκινήτων.     Το πρώτο Ράλι Ευβοϊκού,...

MERCEDES Drive Pilot: Το ταχύτερο σύστημα αυτόνομης οδήγησης στον κόσμο

Η MERCEDES-BENZ αυξάνει την τελική ταχύτητα του αυτόνομου συστήματός της Επιπέδου 3 στα 95 χλμ./ώρα, βάζοντας νέους, υψηλότερους στόχους.     Η MERCEDES-BENZ παρουσίασε την επόμενη έκδοση...

VIDEO: Η ιστορία της «ορχήστρας» FERRARI V12

Δείτε πως δημιουργείται ο συναρπαστικός ήχος του κινητήρα V12 της FERRARI.   Τα μοντέλα της FERRARI, διαχρονικά αποτελούν αντικείμενα θαυμασμού. Κυρίως, από αυτούς που δεν μπορούν...