Δοκιμή: Seat Arona 1.0 115 ps

Κοινοποίησε το άρθρο

Το νέο SEAT Arona είναι το δεύτερο μοντέλο μετά το Ibiza που κατασκευάζεται με την χρήση της πλατφόρμας MQB Α0 και αποτελεί ένα μάθημα πολυχρηστικότητας. Το συμπαγές αμάξωμα, η μοντέρνα σχεδίαση, η αίσθηση ασφάλειας και ελέγχου που προσφέρει η υπερυψωμένη θέση οδήγησης και τα πλεονεκτήματα του crossover χαρακτήρα του, κάνουν το Arona να ξεχωρίζει.

Η κατηγορία των compact crossovers αυξήθηκε τέσσερις φορές σε μέγεθος από το 2015. Χωρίς αμφιβολία, η κατηγορία αυτή αποτελεί κυρίαρχη τάση στην αγορά λόγω της ευελιξίας που τα οχήματα αυτά προσφέρουν σε όλες τις συνθήκες οδήγησης και σε όλα τα εδάφη. Το νέο SEAT Arona, που έκανε το ντεμπούτο του στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, είναι η απάντηση της SEAT σε αυτή την ολοένα αυξανόμενη τάση στην αγορά.

Αίσθηση Crossover… μέσα-έξω

Οι βασικές διαστάσεις του Arona είναι: 4.138 mm μήκος, 1.780 mm πλάτος και 1.543 mm ύψος. Ιδανικές συμπαγείς διαστάσεις για ευέλικτη οδήγηση στην πόλη, στον αυτοκινητόδρομο και στην ύπαιθρο που προσφέρουν παράλληλα ένα εκπληκτικά ευρύχωρο εσωτερικό. Πρακτικό και άνετο συγχρόνως, η SEAT έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες που κάνουν τη ζωή του οδηγού στον δρόμο ευκολότερη.

Το ύψος του νέου SEAT Arona προσφέρει απρόσκοπτη ορατότητα, ο διαθέσιμος χώρος εμπρός και πίσω για τους επιβάτες είναι περισσότερος ενώ ο χώρος αποσκευών φτάνει την κορυφαία τιμή των 400 λίτρων, ξεκάθαρα ο μεγαλύτερος σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα της κατηγορίας του.

Πλατφόρμα MQB A0

Κλειδί για το συνολικό αποτέλεσμα αποτελεί η χρήση της τελευταίας τεχνολογίας του Ομίλου Volkswagen, της πλατφόρμα Modular Quer Baukasten. Η πλατφόρμα MQB A0 επιτρέπει μεγαλύτερη κατασκευαστική ευελιξία, πιο άκαμπτα αμαξώματα καθώς και την παραγωγή διαφορετικών μοντέλων εντός της ίδιας κατηγορίας. Με την ίδια πλατφόρμα βάσης είναι δυνατόν να επιτευχθούν διαφορετικές εξωτερικές διαστάσεις με διαφορετικά μεταξόνια. Χαρακτηριστικά το μεταξόνιο του Arona είναι 2 mm μεγαλύτερο από αυτό του νέου Ibiza.

Μελετώντας το SEAT Arona διακρίνουμε τα περισσότερα πλεονεκτήματα της πλατφόρμας MQB A0. Το βάρος, για παράδειγμα. Το Arona είναι από τα ελαφρύτερα αυτοκίνητα στην κατηγορία του, γεγονός που συμβάλλει στις καλύτερες επιδόσεις (με χαμηλότερη κατανάλωση) όσο και στη δυναμική οδηγική συμπεριφορά. Το Arona είναι ευέλικτο, ασφαλές, σταθερό, με εξαιρετική ανάρτηση, φρενάρει άριστα ενώ το τιμόνι ανταποκρίνεται γρήγορα και με ακρίβεια.

Σύγχρονο παρουσιαστικό 

Το νέο SEAT Arona είναι πολύ εκφραστικό. Η οροφή του και οι ράγες οροφής φέρουν σχεδιαστικές γραμμές που θυμίζουν την αισθητική των οχημάτων παντός εδάφους.  Χωρίς αμφιβολία, το Arona έχει τη δική του προσωπικότητα. Αυτό γίνεται σαφές και στο εσωτερικό, το οποίο ξεχωρίζει όχι μόνο για την οριζόντια διάταξη που τονίζει και ενισχύει το μέγεθος του αυτοκινήτου δίνοντας μεγαλύτερη αίσθηση ευρυχωρίας αλλά και για την κορυφαία ποιότητά του.

Η δυνατότητα εξατομίκευσης του Arona είναι πολύ σημαντική.  Χρωματικά, το Arona χωρίζεται σε δύο μέρη: το κάτω μέρος του αμαξώματος από τη μία και την οροφή μαζί με τις κολόνες Α και C, από την άλλη. Στην παλέτα των χρωμάτων του αμαξώματος προστίθεται το νέο Eclipse Orange. Η οροφή μπορεί να είναι σε γκρι, μαύρο, πορτοκαλί χρώμα ή φυσικά στο ίδιο το χρώμα του αμαξώματος. Υπάρχουν 68 πιθανοί συνδυασμοί χρωμάτων. Η χαραγμένη λεπτομέρεια X πάνω στην κολόνα C δηλώνει την ταυτότητα του crossover.

Αποδοτικός κινητήρας

Ο κινητήρας των 115 ίππων κινεί με άνεση το αμάξωμα των 1.170 κιλών, με την πυκνή κλιμάκωση του κιβωτίου να αναδεικνύει τις αρετές του. Το μοτέρ διακρίνεται για την ελαστικότητά του από το χαμηλό φάσμα στροφών ανεβάζοντας άνετα χιλιόμετρα στο κοντέρ, τόσο γρήγορα που διπλοκοιτάζεις το κοντέρ γιατί δεν το πιστεύεις πότε έφτασε απαγορευτικά νούμερα. Το τιμόνι προσφέρει ουσιαστική πληροφόρηση, με το στιβαρό και ελαφρύ πλαίσιο, σε συνδυασμό με την πολύ καλή ανάρτηση να σας επιτρέπουν να πηγαίνετε εξαιρετικά σβέλτα σε κάθε είδους επαρχιακό δίκτυο, με τις κλίσεις του αμαξώματος να ειναι περιορισμένες. Τώρα αν το παρακάνετε το ESP  θα επέμβει διακριτικά για να σας επαναφέρει στην τάξη. Αυτό όμως που εντυπωσιάζει, είναι πως το Arona συνδυάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σφιχτό με το άνετο, κάτι που προσφέρει άνετη και ποιοτική κύλιση στον ανοιχτό αυτοκινητόδρομο. Σε συνδυασμό με την πολύ καλή ηχομόνωση τα ταξίδια είναι απόλαυση.