Νέα SKODA OCTAVIA: Mε συναρπαστικό design και καινοτόμες τεχνολογίες

Κοινοποίησε το άρθρο
Σφαιρικά καλύτερη σε όλους τους τομείς, πιο ευρύχωρη, πιο ασφαλής, πιο συνδεδεμένη και πιο συναρπαστική από ποτέ: με την κυκλοφορία της τέταρτης γενιάς του bet-seller της, η SKODA δίνει ένα ηχηρό μήνυμα του πώς έχει εξελιχθεί ως μάρκα.
Η ολοκαίνουργια SKODA OCTAVIA αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη, συναρπάζοντας τις αισθήσεις με ένα ξεχωριστό, δυναμικό design που εκφράζει τη νέα σχεδιαστική γλώσσα της SKODA. Το νέο εσωτερικό concept συνδυάζει κορυφαίους χώρους και εξαιρετική λειτουργικότητα με υλικά υψηλής ποιότητας και έξυπνες λεπτομέρειες.
Τα καινοτόμα συστήματα συνδεσιμότητας και υποβοήθησης του οδηγού ανεβάζουν την άνεση και την ασφάλεια που προσφέρει το μοντέλο σε ανώτερο επίπεδο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

LIVE TV : Η αποκάλυψη του αυτοκινήτου της XIAOMI

Δείτε live την αποκάλυψη του SU7, του πρώτου αυτοκινήτου της XIAOMI.     Το πρώτο αυτοκίνητο της XIAOMI σας έχει ήδη παρουσιάσει το gonews.gr. https://gonews.gr/%ce%ba%ce%bf%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%82/xiaomi-su7-video/    

LIVE TV : Δείτε live την εκκίνηση του Ράλι Σαφάρι

Δείτε live την εκκίνηση του Ράλι Σαφάρι που διεξάγεται στην Κένυα   Ο τρίτος αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι για το 2024 διεξάγεται στην Κένυα. Μετά...

JEEP Willys Dispatcher : Ο θρύλος στην…πρίζα (video)

  Το θρυλικό JEEP Willys αναβιώνει με στοιχεία από το παρελθόν και δηλώνει έτοιμο να σκαρφαλώσει στα βουνά, έχοντας πλέον εξηλεκτρισμένη κινητήρια δύναμη   Το σκληροτράχηλο Willys...

Η νέα OCTAVIA είναι ακόμα μεγαλύτερη. Με μήκος 4.689 mm, η Grand Coupe είναι 19 mm ενώ η  Sportswagon 22 mm μεγαλύτερη από το μοντέλο τρίτης γενιάς. Το πλάτος έχει αυξηθεί κατά 15 mm. Η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ της Sportswagon, το μεγαλύτερο στην κατηγορία, έχει αυξηθεί κατά 30 λίτρα, φτάνοντας στα 640. Η Grand Coupe έχει χωρητικότητα 600 λίτρα – 10 περισσότερα από την προηγούμενη γενιά.

Νέο concept εσωτερικών χώρων και πίνακας οργάνων πολλαπλών επιπέδων

Στο ολοκαίνουργιο εσωτερικό, η OCTAVIA προσφέρει ένα νέο τιμόνι με δύο ακτίνες, προαιρετικά θερμαινόμενο. Αν παραγγελθεί ως πολυλειτουργικό, διαθέτει νέα κουμπιά ελέγχου και κυλιόμενους διακόπτες που επιτρέπουν το χειρισμό συνολικά 14 διαφορετικών λειτουργιών, με τον οδηγό να έχει πάντα τα χέρια του στο τιμόνι. Ο επανασχεδιασμένος πίνακας οργάνων είναι αρθρωτός και υλοποιείται σε διαφορετικά επίπεδα, με μία μεγάλη, ελεύθερη κεντρική οθόνη. Η κεντρική κονσόλα είναι κομψή, διακοσμημένη με λεπτομέρειες χρωμίου – χρώμιο διακοσμεί τις πόρτες εσωτερικά όπως και τις χειρολαβές. Νέα και μαλακά υλικά προσδίδουν στο εσωτερικό μία premium αύρα. Ο νέος περιβαλλοντικός –  ambient – φωτισμός LED φωτίζει έμμεσα τις μπροστινές πόρτες, το ταμπλό και τα πόδια. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει έως και 30 χρώματα RGB και μπορεί ακόμη να αντιστοιχίσει στο ταμπλό και τις μπροστινές πόρτες ένα διαφορετικό χρώμα από αυτό στο χώρο των ποδιών. Επιπλέον, διαθέσιμα υπάρχουν συντονισμένα σενάρια φωτισμού.

Head-up display και ιδιαίτερα φιλικά για την πλάτη καθίσματα Ergo για πρώτη φορά

Προαιρετικά και για πρώτη φορά διατίθενται ιδιαίτερα καθίσματα Ergo, τα οποία μεταξύ άλλων προσφέρουν λειτουργία ηλεκτρικού μασάζ. Στην κορυφαία έκδοση, μπορούν επίσης να αερίζονται και να φέρουν τη σφραγίδα της έγκρισης από τη γερμανική υπηρεσία German Campaign for Healthier Backs. Το προαιρετικό head-up display είναι μια άλλη πρώτη για ένα μοντέλο SKODA. Προβάλλει τις πιο σημαντικές πληροφορίες όπως η ταχύτητα, η πλοήγηση, τα εντοπισμένα σήματα κυκλοφορίας και τα ενεργοποιημένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού κατευθείαν στο παρμπρίζ. Ντεμπούτο επίσης στη νέα OCTAVIA για τον τριζωνικό κλιματισμό. Χρησιμοποιώντας το προαιρετικό σύστημα ξεκλειδώματος χωρίς κλειδί (KESSY), οποιαδήποτε από τις τέσσερις πόρτες του αυτοκινήτου μπορεί να ανοίξει πρώτα. Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει επίσης ηλεκτρικά παράθυρα και ηλεκτρομηχανικό χειρόφρενο. Η SKODA OCTAVIA είναι τώρα διαθέσιμη και με ακουστικά πλευρικά παράθυρα μπροστά, τα οποία μειώνουν ακόμη περισσότερο το επίπεδο εξωτερικού θορύβου στο εσωτερικό.

Κιβώτιο ταχυτήτων DSG με τεχνολογία shiftbywire και full LED Matrix προβολείς

Η νέα OCTAVIA είναι το πρώτο μοντέλο της SKODA που χρησιμοποιεί την τεχνολογία αλλαγής ταχυτήτων shift-by-wire για την λειτουργία του DSG, η οποία μεταδίδει ηλεκτρονικά την επιλογή της ταχύτητας του οδηγού στο κιβώτιο ταχυτήτων. Στη θέση του γνωστού μοχλού DSG, υπάρχει μια νέα μονάδα ελέγχου με μικρό μοχλό για την επιλογή των τρόπων οδήγησης καθώς και ένα κουμπί για τη λειτουργία στάθμευσης. Πρωτοποριακοί full LED Matrix προβολείς διαθέσιμοι ως προαιρετικός εξοπλισμός, επιτρέποντας στον οδηγό να οδηγεί με ενεργοποιημένη συνεχώς τη μεγάλη σκάλα φώτων χωρίς να ενοχλεί τους άλλους χρήστες του δρόμου. Πίσω φώτα full LED με κρυσταλλικά στοιχεία, δυναμικά φλας και η λειτουργία Coming/Leaving Home είναι επίσης διαθέσιμα.

Ένα ολόκληρο φάσμα νέων συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης οδηγού, όπως Collision Avoidance Assist, Turn Assist, Exit Warning και το Local Traffic Warning, κάνουν επίσης το ντεμπούτο τους στη SKODA. Άλλα νέα χαρακτηριστικά για την OCTAVIA περιλαμβάνουν το Area View, Side Assist και Predictive Cruise Control, τα οποία μαζί με την ενημερωμένη έκδοση της αναγνώρισης κυκλοφοριακών σημάτων, καθώς και τα συστήματα Adaptive Lane Assist, Traffic Jam Assist και Emergency Assist αποτελούν το ολοκληρωμένο σύστημα Travel Assist, ένα από τα πληρέστερα συστήματα υποβοήθησης οδηγού διαθέσιμα σήμερα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Παράλληλα, με τη χρήση της τεχνολογίας Hands-on Detect, το σύστημα ελέγχει εάν ο οδηγός αγγίζει σταθερά το τιμόνι. Έως και εννέα αερόσακοι, συμπεριλαμβανομένου του αερόσακου γονάτου οδηγού και των πίσω πλευρικών αερόσακων, προστατεύουν τους επιβαίνοντες σε περίπτωση σύγκρουσης.

Νέα αποδοτικά κινητήρια συστήματα κάθε είδους

Ποτέ πριν, η OCTAVIA δεν ήταν τόσο αποδοτική, φιλική προς το περιβάλλον και διαθέσιμη με όσο το δυνατόν περισσότερα κινητήρια συστήματα, όπως στην τέταρτη γενιά της. Για πρώτη φορά, η σειρά περιλαμβάνει ένα plug‑in hybrid, την OCTAVIA iV, καθώς και την OCTAVIA RS iV. Στην OCTAVIA iV, ένας βενζινοκινητήρας 1.4 TSI και ένας ηλεκτροκινητήρας παρέχουν συνδυασμένη ισχύ 204 PS (150 kW). Με τη χωρητικότητα των 37 Ah που παρέχει ενέργεια 13 kWh, η μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής τάσης επιτρέπει μια ηλεκτρική αυτονομία μέχρι 60 χλμ. στον κύκλο WLTP. Μερικοί από τους βενζινοκινητήρες, οι οποίοι έχουν βελτιστοποιηθεί περαιτέρω, είναι πλέον εξοπλισμένοι με πρωτοποριακή ήπια υβριδική τεχνολογία, ενώ οι πετρελαιοκινητήρες προέρχονται από την τελευταία γενιά EVO και εκπέμπουν μέχρι και 80% λιγότερα οξείδια αζώτου. Η ισχύς των κινητήρων κυμαίνεται από 110 PS έως 204 PS. Με τα 17,7 kg φυσικού αερίου (CNG) στις δεξαμενές της, η OCTAVIA G-TEC έχει αυτονομία έως και 523 χιλιόμετρα με CNG.

Οι εκδόσεις e-TEC που είναι εφοδιασμένες με έναν από τους τελευταίους βενζινοκινητήρες 1.0 TSI της γενιάς EVO ή 1.5 TSI διαθέτουν ήπια υβριδική τεχνολογία όταν είναι εξοπλισμένες με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων DSG. Χρησιμοποιώντας μονάδα εκκίνησης με ιμάντα 48 Volt και μπαταρία ιόντων λιθίου 48 Volt, είναι δυνατή η ανάκτηση ενέργειας κατά την πέδηση, η υποστήριξη του κινητήρα με την παροχή ηλεκτρικής ώθησης (boost) και ο ελεύθερος τροχασμός με τον κινητήρα εντελώς απενεργοποιημένο.

Οι πετρελαιοκινητήρες 2.0 TDI EVO εφαρμόζουν μια νέα επεξεργασία καυσαερίων «διπλής δοσολογίας», όπου  η έγχυση του AdBlue® γίνεται μπροστά από τους δύο καταλυτικούς μετατροπείς, οι οποίοι είναι διατεταγμένοι ο ένας μετά τον άλλο. Ο δυναμικός έλεγχος πλαισίου (dynamic chassis control), συμπεριλαμβανομένου επιλογής στυλ οδήγησης (driving mode select) ελεγχόμενου από περιστροφικό διακόπτη, που διατίθενται προαιρετικά, επιτρέπουν στον οδηγό να ρυθμίζει μεμονωμένες παραμέτρους όπως χαρακτηριστικά ανάρτησης, απόσβεσης και διεύθυνσης ή τη λειτουργία του DSG ανάλογα με τις προτιμήσεις του.

Προηγμένα συστήματα infotainment και αναβαθμισμένο Virtual Cockpit

Η OCTAVIA προσφέρει μια επιλογή από τέσσερα συστήματα infotainment τελευταίας γενιάς με οθόνες από 8,25 έως 10 ίντσες. Ορισμένες από αυτές ελέγχονται με κινήσεις του χεριού ή φωνητικά μέσω του Laura SKODA digital assistant. Το κορυφαίο σύστημα ψυχαγωγίας Columbus μπορεί – για πρώτη φορά – να εμφανίσει τους χάρτες του συστήματος πλοήγησης σε διαφορετικό επίπεδο ζουμ από το Virtual Cockpit 10.25 ιντσών (το οποίο, παρεμπιπτόντως, έχει βελτιωθεί περαιτέρω, όντας ακόμα πιο φιλικό στο χρήστη). Αυτή η νέα λειτουργία μπορεί να ρυθμιστεί μέσω ενός καινοτόμου συρόμενου διακόπτη αφής που βρίσκεται κάτω από την οθόνη, το οποίο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της έντασης ήχου.

Η OCTAVIA είναι πάντα συνδεδεμένη χάρη σε ένα ενσωματωμένο eSIM, που επιτρέπει ανά πάσα στιγμή την πρόσβαση στις πιο πρόσφατες κινητές ηλεκτρονικές υπηρεσίες της SKODA Connect. Αυτά περιλαμβάνουν το σύστημα eCall, το οποίο είναι υποχρεωτικό στην ΕΕ, ολοκληρωμένες απομακρυσμένες πρόσβαση οχημάτων και εφαρμογές ψυχαγωγίας που υποστηρίζονται από ηλεκτρονικά δεδομένα.

Το αυτοκίνητο διαθέτει έως και πέντε θύρες USB-C: δύο στην μπροστινή κεντρική κονσόλα για τη φόρτιση ή τη σύνδεση συσκευών πολυμέσων και USB sticks και άλλα τρία, εκ των οποίων το ένα μπορεί να τοποθετηθεί προαιρετικά στην κονσόλα πάνω από τον καθρέφτη στο άνω μέσο του παρμπρίζ, μόνο για φόρτισης. Επιπλέον, τα smartphone μπορούν να φορτιστούν επαγωγικά χρησιμοποιώντας το προαιρετικό Phone Box. Τέλος, το ακουστικά βελτιστοποιημένο εσωτερικό και το νέο προαιρετικό σύστημα ήχου CANTON εξασφαλίζουν τέλεια εμπειρία ήχου.