TOYOTA Yaris 2024 : Ισχυρότερο, ψηφιακό και ασφαλέστερο (video)

Κοινοποίησε το άρθρο

 

To TOYOTA Yaris εκσυγχρονίζεται ακόμα περισσότερο, με νέο ισχυρότερο υβριδικό σύνολο και αναβαθμισμένα συστήματα ασφάλειας και υποστήριξης οδηγού

 

Το Yaris είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα στην ιστορία της TOYOTA με τις παγκόσμιες πωλήσεις του να ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια το 2023. Μεγάλη είναι ανταπόκριση που έχει και στην ελληνική αγορά αφού είναι το δημοφιλέστερο μοντέλο των τελευταίων χρόνων.

Το «μεγάλο-μικρό» μοντέλο της κατηγορίας Β, τώρα ενισχύεται ακόμα περισσότερο, έχοντας αναβαθμίσεις σε σημαντικούς τομείς.

Το νέο Yaris προσφέρει την επιλογή ενός νέου, πιο ισχυρού πλήρους υβριδικού ηλεκτρικού συστήματος κίνησης. Του Hybrid 130. Το οποίο έρχεται να προστεθεί στο γνωστό Hybrid 115.

Βάση του υβριδικού συστήματος παραμένει ο κινητήρας των 1,5 λίτρων. Η βασική αλλαγή είναι η εισαγωγή ενός νέου υβριδικού κιβωτίου ταχυτήτων με ισχυρότερο ηλεκτροκινητήρα-γεννήτρια (από 59 kW έως 62 kW). Μαζί με προσαρμογές στο λογισμικό και το υλικό στη μονάδα ελέγχου ισχύος.

Το αποτέλεσμα είναι μια αύξηση 12% στη συνολική ισχύ του συστήματος, από 116 ίππους σε 130. Αυξημένη κατά 30%, είναι και η ροπή (από 141 σε 185 Nm) η οποία είναι διαθέσιμη σε όλο το εύρος στροφών.

Αυτό μεταφράζεται σε ταχύτερη, κατά μισό δευτερόλεπτο, επιτάχυνση από στάση ως τα 100 χλμ./ώρα, η οποία έρχεται σε 9,2 δευτερόλεπτα. Πιο γρήγορα γίνονται και οι προσπεράσεις, αφού η επιτάχυνση από τα 80 ως τα 120 χλμ./ώρα επιτυγχάνεται σε 7,5 δευτερόλεπτα.

Οι εκπομπές CO2 παραμένουν κορυφαίες για την κατηγορία του Yaris, στα 87-98 γραμ./χλμ. ενώ η κατανάλωση καυσίμου παραμένει σταθερή στα 3,9-4,3 λτ./100 χλμ.

Η οικονομία καυσίμου ενισχύεται περαιτέρω με χαρακτηριστικά όπως το Predictive State of Charge Control για κατηφόρα και συνθήκες συμφόρησης. Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό δεδομένων από το σύστημα πλοήγησης, για να διασφαλιστεί ότι το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας μεγιστοποιεί την οδήγηση σε EV. Έτσι, βελτιώνεται η απόδοση ανάλογα με τη διαδρομή, την κυκλοφορία και την κλίση του δρόμου.

Το νέο Hybrid 130 διατίθεται στάνταρ στις εκδόσεις Premiere Edition και GR Sport.

Στο εσωτερικό, ανάλογα με την έκδοση, τοποθετείται ψηφιακή οθόνη οργάνων οδηγού 7 ή 12,3 ιντσών. Και οι δύο έχουν ευκρινώς καθορισμένα έγχρωμα γραφικά που είναι ευανάγνωστα σε όλες τις συνθήκες φωτισμού. Η οθόνη των 12,3 ιντσών μπορεί να προσαρμόζεται στις προτιμήσεις του οδηγού, έχοντας 12 επιλογές μοτίβου.

Η κεντρική οθόνη πολλαπλών πληροφοριών φιλοξενεί τις πληροφορίες που χρησιμοποιούνται πιο συχνά. Όπως η κατάσταση του συστήματος ασφαλείας, οι ρυθμίσεις και οι ειδοποιήσεις οδηγού. Η αριστερή και η δεξιά οθόνη καλύπτουν λεπτομέρειες όπως πληροφορίες ταξιδιού, κατανάλωση καυσίμου, ήχο και λεπτομέρειες πλοήγησης.

Μπορούν επίσης να προστεθούν widget για πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες, χρησιμοποιώντας τους διακόπτες στο τιμόνι. Μπορούν να αποθηκευτούν έως και τρεις διαφορετικοί συνδυασμοί διάταξης για χρήση σε διαφορετικούς τύπους ταξιδιών.

Το αναβαθμισμένο TOYOTA Yaris διαθέτει το πιο πρόσφατο πακέτο πολυμέσων Toyota Smart Connect. Περιλαμβάνει πρόσβαση σε ένα σύστημα πλοήγησης που βασίζεται σε cloud. Συμβάλλει στη διασφάλιση του σχεδιασμού ταξιδιού με χρόνο αποδοτικό με ενημερωμένες πληροφορίες για διαδρομές, κυκλοφοριακά συμβάντα, αλλά και καθυστερήσεις.

Η πρόσβαση στο σύστημα γίνεται μέσω οθόνης αφής 10,5 ιντσών ή μέσω προφορικών εντολών. Η αναγνώριση φωνής “Hey Toyota” μπορεί να ανταποκρίνεται σε αιτήματα, χρησιμοποιώντας πιο φυσικές, συνομιλητικές μορφές ομιλίας. Για παράδειγμα, αν πείτε “Hey Toyota, κρυώνω” το σύστημα θα αυξήσει αυτόματα τη θερμοκρασία του κλιματισμού.

Απλούστατη είναι και η ασύρματη σύνδεση των smartphones, τόσο για τα συστήματα Apple CarPlay όσο και για τα Android Auto.

Η TOYOTA κάνει επίσης τη… ζωή ευκολότερη και απλούστερη, παρέχοντας on line ενημερώσεις λογισμικού για τις λειτουργίες πολυμέσων και τις προηγμένες λειτουργίες ασφάλειας, χρησιμοποιώντας τη μονάδα επικοινωνίας δεδομένων του αυτοκινήτου.

Στη συνέχεια, αυτά μπορούν να ληφθούν και να εγκατασταθούν όταν είναι βολικό για τον ιδιοκτήτη, χωρίς να χρειάζεται να μεταφερθεί το αυτοκίνητο σε κάποιο συνεργείο

Η ψηφιακή… μεταμόρφωση του Yaris θα περιλαμβάνει και τη νέα λειτουργία Smart Digital Key. Συνδεδεμένο με την εφαρμογή MyT, αυτό το «κλειδί» επιτρέπει σε έως και πέντε χρήστες να έχουν πρόσβαση στο όχημα χρησιμοποιώντας το smartphone τους. Μπορείτε να κλειδώσετε, να ξεκλειδώσετε ή να ξεκινήσετε το όχημα χωρίς να χρειάζεται να βγάλετε το τηλέφωνό σας από την τσάντα ή την τσέπη σας.

Παρέχει επίσης χρήσιμες λειτουργίες όπως απομακρυσμένο κλείδωμα και ξεκλείδωμα του οχήματος, λειτουργία κλιματισμού για θέρμανση ή ψύξη της καμπίνας πριν από ένα ταξίδι και ενεργοποίηση φώτων κινδύνου για να εντοπίσετε το αυτοκίνητο σε ένα πολυσύχναστο χώρο στάθμευσης.

Βελτιωμένα είναι και τα συστήματα ασφάλειας και υποστήριξης του οδηγού. Το νέο Yaris είναι εξοπλισμένο με νέα κάμερα και ραντάρ που μπορεί να σαρώσει πιο μπροστά και ευρύτερα από πριν. Αυξάνοντας σημαντικά το πεδίο ανίχνευσης κινδύνου ατυχήματος.

Το σύστημα Pre-Collision System μπορεί πλέον να αναγνωρίσει μια πιθανή μετωπική πρόσκρουση και ένα ευρύτερο φάσμα αντικειμένων στη διαδρομή του αυτοκινήτου, συμπεριλαμβανομένων πεζών, ποδηλατών και, για πρώτη φορά, μοτοσικλετών.

Το Acceleration Suppression είναι μια νέα λειτουργία που θα παρεμβαίνει για να επιβραδύνει οποιαδήποτε απότομη επιτάχυνση του αυτοκινήτου, όταν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης με προπορευόμενο όχημα.

Το Proactive Driving Assist είναι επίσης νέο, σχεδιασμένο για να βοηθά στην αποφυγή γνωστών κινδύνων ατυχήματος όταν οδηγείτε με χαμηλές ταχύτητες. Παρέχει ομαλή επιβράδυνση όταν ο οδηγός αφήνει το γκάζι για να επιβραδύνει όταν βρίσκεται πίσω από ένα πιο αργό όχημα ή όταν μπαίνει σε μια στροφή.

Το PDA επίσης, όταν το αυτοκίνητο πλησιάζει σε μια στροφή,θα προσαρμόσει τη δύναμη του τιμονιού για να βοηθήσει τον οδηγό να κάνει ομαλή και σταθερή στροφή.

Το νέο σύστημα επείγουσας διακοπής οδήγησης (EDSS) μπορεί να υποστηρίξει τον οδηγό σε περίπτωση που αρρωστήσει ή είναι ανίκανος. Ενεργό όταν είναι ενεργοποιημένο το Lane Trace Assist, ανιχνεύει εάν ο οδηγός δεν έχει κάνει χειρισμούς διεύθυνσης, πέδησης ή επιτάχυνσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Αρχικά ο οδηγός θα λάβει ηχητικές και οπτικές προειδοποιήσεις και αν δεν υπάρξει απάντηση από τον οδηγό, θα σταματήσει ήρεμα το αυτοκίνητο, θα ενεργοποιήσει τα αλάρμ και θα ξεκλειδώσει τις πόρτες.

Η κορυφαία έκδοση της γκάμας του Yaris, θα είναι η Premiere Edition, η οποία θα διατίθεται αποκλειστικά με το σύστημα μετάδοσης κίνησης Hybrid 130.

Εξωτερικά ξεχωρίζει από τη διχρωμία, που συνδυάζει ένα αποκλειστικό νέο χρώμα Neptune Blue με γυαλιστερή μαύρη οροφή και κολώνες. Έχει ακόμα νέας σχεδίασης μαύρες ζάντες 7 ιντσών.
Το μπλε είναι το κύριο χρώμα και στην καμπίνα, που εμφανίζεται στις ραφές της ταπετσαρίας των καθισμάτων και τις γραμμές διακόσμησης που τονίζουν τα πάνελ οργάνων και θυρών.

Υπάρχει επίσης η επιλογή από Platinum Pearl ή Silver Metallic διχρωμία για την Premiere Edition, καθώς και ένα νέο Juniper Blue για τις άλλες εκδόσεις.

Για όσους αναζητούν πιο σπορ στυλ, η έκδοση GR SPORT τους προσφέρει στιλιστικά στοιχεία εμπνευσμένα από τα αγωνιστικά Yaris της πρωταθλήτριας του WRC, TOYOTA GAZOO Racing.

Μεταξύ άλλων, υπάρχουν ζάντες 18 ιντσών, κόκκινες διακοσμητικές γραμμές, μπροστινά σπορ καθίσματα με κόκκινες ταπετσαρίες και διακοσμητικές ραφές, σπορ πεντάλ, διάτρητη δερμάτινη επένδυση στο τιμόνι.

Το σήμα GR είναι ευδιάκριτο στα καθίσματα, στο κουμπί της μίζας και στο τιμόνι. Το εξωτερικό χρώμα Dynamic Grey είναι επίσης αποκλειστικό για την έκδοση GR SPORT, η οποία έχει και διαφορετική, πιο επιθετική μάσκα σε σχήμα G.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

MAZDA EZ-6 : Το μελλοντικό (;) ηλεκτρικό 6 (video)

Με αρκετά παραδοσιακά χαρακτηριστικά της MAZDA, αλλά και υπερσύγχρονη τεχνολογία από την Κίνα, το ηλεκτρικό EZ-6 μας φέρνει αρκετά μηνύματα για το μέλλον     Είναι ξεκάθαρο...

F1 : Ο πρώτος οδηγός της AUDI

Ο Nico Hulkenberg είναι ο ένας από τους δύο πιλότους που θα οδηγήσουν τα μονοθέσιά της AUDI στο ξεκίνημά της στη Φόρμουλα-1     Θέλοντας να τονίσει...

Κ.Τ.Ε.Ο. : Πότε περνούν από τεχνικό έλεγχο τα καινούργια οχήματα – Ημερομηνίες

Δείτε μέχρι πότε πρέπει να επισκεφθούν τα Κ.Τ.Ε.Ο. τα καινούργια οχήματα και όσα μεταβιβάστηκαν πρόσφατα         Ο τεχνικός έλεγχος των οχημάτων, όλοι ξέρουμε ότι είναι υποχρεωτικός....

MINI Aceman : Ηλεκτρικό crossover πόλης (video)

Το Aceman είναι ένα ηλεκτρικό πενταθέσιο MINI, ιδανικό για τις αστικές μετακινήσεις διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία και τη λειτουργικότητα ενός Crossover       Η MINI επιστρέφει στη...

MITSUBISHI “Diamond Bonus Deals” με όφελος πάνω από 4.000 ευρώ

Το νέο προωθητικό πρόγραμμα "Diamond Bonus Deals" της MITSUBISHI Motors προσφέρει σημαντικά προνόμια για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν τα νέα μοντέλα της ιαπωνικής μάρκας     Τα...

Ένας 12χρονος Έλληνας στο Karting Academy Trophy 2024

  Από τα θρανία στις πίστες θα βρεθεί ο Νικόλας Καραγιάννης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, στο FIA Karting Academy Trophy 2024. Έναν θεσμό...

SMART Concept #5 για εκτός πόλης αποδράσεις

Το Concept #5 είναι το πιο ευρύχωρο και ευέλικτο όχημα της SMART μέχρι σήμερα, σηματοδοτώντας την είσοδο της μάρκας στην κατηγορία των premium μεσαίων...

Ο διάσημος πρώτος επιβάτης του ιπτάμενου αυτοκινήτου Klein Vision (video)

  Ο διάσημος μουσικός Jean Michel Jarre έγινε ο πρώτο επιβάτης που πέταξε με το ιπτάμενο αυτοκίνητο της εταιρείας Klein Vision       Ο καθηγητής Stefan Klein θεωρείται...