Η Volvo, ηγετική δύναμη στην οδική ασφάλεια, συνεργάζεται με την POC, κορυφαία σουηδική μάρκα σπορ εξοπλισμού ασφαλείας, για την πραγματοποίηση μιας σειράς δοκιμών σύγκρουσης ανάμεσα σε αυτοκίνητα και κράνη ποδηλάτου. Οι δοκιμές αποτελούν τμήμα ενός νέου επαναστατικού ερευνητικού προγράμματος για την περαιτέρω προστασία των δικυκλιστών. Η συνεργασία είναι το τελευταίο δείγμα της ηγετικής θέσης της Volvo στην αναβάθμιση της ασφάλειας και της φιλοδοξίας της να βελτιώσει την οδική ασφάλεια για όλους, μέσα από μια προσέγγιση που περιλαμβάνει συμπράξεις και παροχή γνώσης.
Τα ατυχήματα ανάμεσα σε ποδήλατα και οχήματα συχνά οδηγούν σε σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Volvo έχει μια ξεκάθαρη στρατηγική για την πλήρη αποφυγή αυτού του τύπου ατυχημάτων με τη βοήθεια τεχνολογιών ενεργητικής ασφάλειας.
Η ανίχνευση ποδηλατών με πλήρως αυτόματο φρενάρισμα χρησιμοποιεί κάμερες και ραντάρ στο αυτοκίνητο για να εντοπίσει ποδηλάτες, προειδοποιεί τον οδηγό για μία επικείμενη σύγκρουση και εφαρμόζει τα φρένα εφόσον απαιτείται περαιτέρω δράση. Είναι μια εξέλιξη των συστημάτων αυτόματου φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης και ανίχνευσης πεζών της Volvo, εναρμονισμένη με το όραμα της σουηδικής εταιρείας για την ασφάλεια.
Το ερευνητικό πρόγραμμα της Volvo και της POC αποτελείται από έναν αριθμό ειδικά σχεδιασμένων δοκιμών πρόσκρουσης, στις διάσημες εγκαταστάσεις του Κέντρου Ασφαλείας της Volvo, στο Γκέτεμποργκ. Αποτελεί, δε, τμήμα ενός ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος με στόχο την κατανόηση του είδους των μακροχρόνιων τραυματισμών τους οποίους υφίστανται οι δικυκλιστές.
Κατά τη διάρκεια αυτών των δοκιμών, κράνη ποδηλάτου της POC εφαρμόζονται σε κεφάλια ανδρεικέλων (crash dummies) που προσαρμόζονται σε μία πλατφόρμα δοκιμών, από την οποία εκτοξεύονται προς διάφορα σημεία του καπό ενός στατικού αυτοκινήτου της Volvo, με διαφορετικές ταχύτητες και σε διαφορετικές γωνίες, προκειμένου να καταγραφούν ποικίλες μετρήσεις.
Οι δοκιμές βασίζονται στους υπάρχοντες κανονισμούς δοκιμών για την προστασία κεφαλής πεζού. Αυτό επιτρέπει στη Volvo και στην POC να κάνουν μια απευθείας σύγκριση ανάμεσα στο να φορά κανείς κράνος και στο να μην φορά.
Οι τρέχουσες διαδικασίες για τη δοκιμή κράνους ποδηλάτου είναι μάλλον υποτυπώδεις. Γίνονται με τη ρίψη κρανών από διαφορετικά ύψη, σε μία επιφάνεια που είναι είτε επίπεδη είτε υπό γωνία και δεν περιλαμβάνουν συγκρούσεις οχήματος με ποδήλατο. Το πρόγραμμα της Volvo και της POC στοχεύει στην εξέλιξη και την αναβάθμιση αυτών των δοκιμών.
Τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος θα βοηθήσουν την POC να κάνει ασφαλέστερα τα κράνη της, ώστε να παρέχουν μεγαλύτερη προστασία σε περίπτωση σύγκρουσης με αυτοκίνητο, ενώ οι δοκιμές θα προσφέρουν επίσης πολύτιμη γνώση στη Volvo για τους συγκεκριμένους τύπους ατυχημάτων. Η γνώση αυτή θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για την εξέλιξη λύσεων ασφαλείας.
“Αυτό το πρόγραμμα με την POC είναι ένα καλό παράδειγμα του πρωτοποριακού πνεύματός μας όσον αφορά την ασφάλεια”, δηλώνει η Μαλίν Έκχολμ (Malin Ekholm), επικεφαλής του Volvo Cars Safety Centre. “Εξελίσσουμε συχνά μεθόδους δοκιμών για απαιτητικά κυκλοφοριακά σενάρια. Στόχος μας είναι όχι μόνο να εκπληρώσουμε τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος ή να περάσουμε τις βαθμολογίες των δοκιμών. Αντίθετα, προχωρούμε περισσότερο, διαμορφώνοντας τεστ για πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας, ώστε να αναπτύξουμε τεχνολογία που βελτιώνει κι άλλο την ασφάλεια”.
Με πάνω από 60 διεθνή βραβεία για την ασφάλεια, την καινοτομία και τη σχεδίαση, η POC φημίζεται για την αμφισβήτηση των παραδοσιακών απόψεων και τη στροφή προς τη χρήση νέων επιστημονικών ερευνών και καινοτομίας, ώστε να αναδειχθούν νέοι τρόποι σκέψης προς την κατεύθυνση της μείωσης των ατυχημάτων.
“Όπως συμβαίνει και με τη Volvo Cars, η ασφάλεια είναι στον πυρήνα δράσης μας και βρίσκεται πίσω από όλες τις ιδέες και τις καινοτομίες μας”, δηλώνει ο Όσκαρ Χους (Oscar Huss), επικεφαλής προϊοντικής ανάπτυξης της POC. “Συνεργαζόμαστε στενά με τους επιστήμονες στο POC Lab και πασχίζουμε να ανοίξουμε νέους δρόμους, λανσάροντας καινούργιες ιδέες για την ασφάλεια. Τα πρότυπα πιστοποίησης είναι σημαντικά, αλλά δεν πρέπει ποτέ να περιορίσουν την προθυμία μας να υπερβούμε τις παραμέτρους που θέτουν, ώστε να ανακαλύψουμε καλύτερους και πιο καινοτόμους τρόπους για τη μείωση των συνεπειών που έχουν τα ατυχήματα”.
Τα τελευταία χρόνια η Volvo εστιάζει επίσης στην προστασία των ανθρώπων που βρίσκονται έξω από τα αυτοκίνητά της. Για παράδειγμα, η σουηδική εταιρεία λάνσαρε το σύστημα ανίχνευσης πεζών με πλήρως αυτόματο φρενάρισμα το 2010 και την ανίχνευση δικυκλιστών με πλήρως αυτόματο φρενάρισμα το 2013. Αμφότερες οι τεχνολογίες ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό όλων των μοντέλων της Volvo, ως τμήμα του City Safety, κι έχουν βοηθήσει στη συνολική βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
Σε προηγούμενή τους συνεργασία, η Volvo και η POC εξέλιξαν πιλοτικά ένα σύστημα που συνδέει ποδηλατικά κράνη με αυτοκίνητα, με στόχο την αποφυγή ατυχημάτων.