Τέλος οι κινητήρες diesel

Κοινοποίησε το άρθρο

Η VOLVO Cars αποχαιρετά το diesel, αφού ο τελευταίος της κινητήρας πετρελαίου θα παραχθεί στις αρχές του 2024

 

Η ηλεκτροκίνηση πλέον φαντάζει ως μονόδρομος για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες σταδιακά μειώνουν την παραγωγή κινητήρων βενζίνης. Οι πρώτοι πάντως που πέφτουν «θύματα» αυτής της τάσης είναι οι πετρελαιοκινητήρες.

Η VOLVO Cars, έχει ανακοινώσει ότι ως το 2030 σχεδιάζει να διαθέτει στην αγορά μόνο αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ως το 2040 σκοπεύει να είναι μία κλιματικά ουδέτερη εταιρεία.

Προκειμένου να υπογραμμίσει τη δέσμευσή της σε αυτούς τους στόχους, ανακοίνωσε τον τερματισμό της παραγωγής όλων των πετρελαιοκίνητων μοντέλων VOLVO έως τις αρχές του 2024.
Τους επόμενους μήνες θα κατασκευαστεί το τελευταίο VOLVO με κινητήρα diesel, κάτι που καθιστά τη Volvo Cars έναν από τους πρώτους κατασκευαστές που κάνει αυτό το βήμα.

Αυτό το ορόσημο έρχεται ως συνέχεια της απόφασης που πήρε η εταιρεία πέρυσι να σταματήσει την εξέλιξη νέων κινητήρων εσωτερικής καύσης. Τον Νοέμβριο του 2022 πούλησε το μερίδιό της στη Aurobay, την κοινοπραξία που περιλάμβανε όλα τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της, που συνδέονταν με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.
Πλέον, δεν διαθέτει ούτε… μία κορόνα από τον προϋπολογισμό της για Έρευνα και Ανάπτυξη στην εξέλιξη νέων κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Τα ηλεκτρικά συστήματα κίνησης είναι το μέλλον μας και υπερτερούν σε σχέση με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης: παράγουν λιγότερο θόρυβο, λιγότερους κραδασμούς, έχουν μικρότερο κόστος service για τους πελάτες μας και μηδενικές εκπομπές ρύπων», δηλώνει ο Jim Rowan, Διευθύνων Σύμβουλος της VOLVO Cars και συμπληρώνει:

«Είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στη δημιουργία μιας ευρείας σειράς premium, αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων που προσφέρουν όλα όσα οι πελάτες μας προσδοκούν από ένα VOLVO και αποτελούν κλειδί για την ανταπόκρισή μας στην κλιματική αλλαγή.

Αυτό που ο κόσμος χρειάζεται τώρα, σε αυτό το κρίσιμο σημείο για τον πλανήτη μας και την ανθρωπότητα, είναι ηγεσία. Είναι καιρός η βιομηχανία και οι πολιτικοί ηγέτες να είναι δυναμικοί και αποφασιστικοί και να παράγουν ουσιαστικές πολιτικές και δράσεις στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Εστιάζουμε στην εκτέλεση του μέρους που μας αναλογεί και ενθαρρύνουμε τους συνεργάτες μας, καθώς και τους πολιτικούς ηγέτες ανά τον κόσμο να πράξουν το ίδιο.»

Η VOLVO πάντως ελπίζει να επηρεάσει και άλλες εταιρείες να τολμήσουν να αναλάβουν δράση για την κλιματική αλλαγή, μέσω της ανακοίνωσης για τους κινητήρες diesel. Άλλωστε στόχος είναι έως το 2040 και όχι αργότερα από το 2035, στις μεγάλες αγορές, το σύνολο των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων και van να αφορά οχήματα με μηδενικές εκπομπές

Είναι εντυπωσιακό πάντως το πόσο γρήγορα αλλάζουν, τόσο η αυτοκινητοβιομηχανία όσο και η ζήτηση των πελατών εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2019, οι κινητήρες πετρελαίου ήταν η βασική πηγή εσόδων της VOLVO στην Ευρώπη, όπως και για τους περισσότερους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Ενώ τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα μόλις είχαν αρχίσει να αφήνουν το αποτύπωμά τους.

Από τότε, αυτή η τάση έχει αντιστραφεί σε μεγάλο βαθμό, λόγω της μεταβολής στη ζήτηση, των αυστηρότερων κανονισμών για τους ρύπους, καθώς και της προσήλωσης στην ηλεκτροκίνηση. Η πλειοψηφία των πωλήσεών της VOLVO στην Ευρώπη πλέον αποτελείται από ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, είτε με αμιγώς ηλεκτρικό είτε με plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης.

Φυσικά ηλεκτροκίνητο είναι και το πολυαναμενόμενο μικρό της SUV, το ΕΧ 30 που πρόσφατα έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα.

Ένας από τους λόγους πάντως που τα πετρελαιοκίνητα οχήματα περνούν σιγά σιγά στην…ιστορία, είναι ότι ο μικρότερος αριθμός αυτοκινήτων diesel στους δρόμους έχει θετική επίδραση και στην ποιότητα του αέρα στις πόλεις.
Παρόλο που οι κινητήρες πετρελαίου εκπέμπουν λιγότερο CO2 από τους κινητήρες βενζίνης, έχουν μεγαλύτερες εκπομπές αερίων όπως τα οξείδια του αζώτου (NOx) που επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα του αέρα, ιδίως στις πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Κάποια μοντέλα Diesel πάντως, όπως το VOLVO 244, θα μείνουν αξέχαστα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

MAZDA EZ-6 : Το μελλοντικό (;) ηλεκτρικό 6 (video)

Με αρκετά παραδοσιακά χαρακτηριστικά της MAZDA, αλλά και υπερσύγχρονη τεχνολογία από την Κίνα, το ηλεκτρικό EZ-6 μας φέρνει αρκετά μηνύματα για το μέλλον     Είναι ξεκάθαρο...

F1 : Ο πρώτος οδηγός της AUDI

Ο Nico Hulkenberg είναι ο ένας από τους δύο πιλότους που θα οδηγήσουν τα μονοθέσιά της AUDI στο ξεκίνημά της στη Φόρμουλα-1     Θέλοντας να τονίσει...

Κ.Τ.Ε.Ο. : Πότε περνούν από τεχνικό έλεγχο τα καινούργια οχήματα – Ημερομηνίες

Δείτε μέχρι πότε πρέπει να επισκεφθούν τα Κ.Τ.Ε.Ο. τα καινούργια οχήματα και όσα μεταβιβάστηκαν πρόσφατα         Ο τεχνικός έλεγχος των οχημάτων, όλοι ξέρουμε ότι είναι υποχρεωτικός....

MINI Aceman : Ηλεκτρικό crossover πόλης (video)

Το Aceman είναι ένα ηλεκτρικό πενταθέσιο MINI, ιδανικό για τις αστικές μετακινήσεις διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία και τη λειτουργικότητα ενός Crossover       Η MINI επιστρέφει στη...

MITSUBISHI “Diamond Bonus Deals” με όφελος πάνω από 4.000 ευρώ

Το νέο προωθητικό πρόγραμμα "Diamond Bonus Deals" της MITSUBISHI Motors προσφέρει σημαντικά προνόμια για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν τα νέα μοντέλα της ιαπωνικής μάρκας     Τα...

Ένας 12χρονος Έλληνας στο Karting Academy Trophy 2024

  Από τα θρανία στις πίστες θα βρεθεί ο Νικόλας Καραγιάννης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, στο FIA Karting Academy Trophy 2024. Έναν θεσμό...

SMART Concept #5 για εκτός πόλης αποδράσεις

Το Concept #5 είναι το πιο ευρύχωρο και ευέλικτο όχημα της SMART μέχρι σήμερα, σηματοδοτώντας την είσοδο της μάρκας στην κατηγορία των premium μεσαίων...

Ο διάσημος πρώτος επιβάτης του ιπτάμενου αυτοκινήτου Klein Vision (video)

  Ο διάσημος μουσικός Jean Michel Jarre έγινε ο πρώτο επιβάτης που πέταξε με το ιπτάμενο αυτοκίνητο της εταιρείας Klein Vision       Ο καθηγητής Stefan Klein θεωρείται...