Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αποφασίζουν αν θα φύγουν λόγω Brexit

Κοινοποίησε το άρθρο

Με τη Βρετανία να ετοιμάζεται για την πορεία της εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν τομείς όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, που εξετάζουν τον τρόπο που θα λειτουργούν στο άμεσο μέλλον. Αμέσως μετά το δημοψήφισμα του Brexit, ήρθαν και οι πρώτες αλλαγές που είχαν αντίκτυπο στον αριθμό θέσεων εργασίας σε βρετανικά εργοστάσια.

«12 μήνες μετά το δημοψήφισμα ήρθαν οι πρώτες συνέπειες, με έναν Ιάπωνα πελάτη μας που είχε βάση τη Βρετανία να μεταφέρει την παραγωγή στην Τσεχία. Ακολούθησε ταχύτατη μείωση του τζίρου με αποτέλεσμα να κλείσουμε το εργοστάσιο πριν από 18 μήνες» λέει ο Γκρεγκ Μακντόναλντ, εκτελεστικός διευθυντής της Goodfish Group .

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

TOYOTA Yaris Rally2 H2: Το…μεθαύριο του WRC κινείται με υδρογόνο

Ένα αγωνιστικό Yaris Rally2, εξοπλισμένο με κινητήρα εσωτερικής καύσης που τροφοδοτείται από συμπιεσμένο υδρογόνο ετοιμάζει η TOYOTA.     Η TOYOTA ίσως είναι η εταιρεία που προετοιμάζεται...

Δοκιμή SUZUKI Vitara 1.4 2WD Mild Hybrid: Συνεχίζει τον πρωταθλητισμό

Το διαχρονικά επιτυχημένο SUZUKI Vitara, εκσυγχρονίστηκε έχοντας στοιχεία που του επιτρέπουν να πρωταγωνιστεί και τα επόμενα χρόνια στην κατηγορία των «καθημερινών» SUV.     Του Ηλία Ματζαβά Το...

BMW M2 CS: Νέο ρεκόρ γύρου στο Nurburgring (video)

Νέο εντυπωσιακό ρεκόρ πέτυχε στην «Πράσινη Κόλαση» του Nordschleife η BMW M2 CS.     Η…παρέλαση αυτοκινήτων από τη θρυλική πίστα Nordschleife του Nurburgring συνεχίζεται. Με στόχο...

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία στηρίζεται στην άμεση μεταφορά ανταλλακτικών από εργοστάσιο σε εργοστάσιο μέσω της ενιαίας αγοράς χωρίς καθυστερήσεις. Κάτι που θα αλλάξει για τη Βρετανία όταν θα επιστρέψουν οι συνοριακοί έλεγχοι.

«Πρακτικά σημαίνει πως ο κατασκευαστής θα παίρνει τα ανταλλακτικά που χρειάζεται μία ή δύο μέρες πριν του είναι απαραίτητα. Εάν αυτή η μέθοδος επηρεαστεί, θα δούμε κατασκευαστές να επενδύουν σε αποθήκες ώστε να φτιάξουν αποθέματα. Εάν δεν έχουν ήδη αποθήκες τότε θα υπάρξουν ελλείψεις και αυτό θα επηρεάσει την παραγωγή. Ακόμα και αυτά τα μικρά έξοδα, όπως οι αποθήκες, προστίθενται και δημιουργούν μεγάλο κόστος» λέει η Άννα Μαρία Μπάισντεν, επικεφαλής αυτοκινήτων στην Fitch Solutions.

Το κόστος όμως οδηγεί σε αλλαγές.

«Η Jaguar Land Rover. Μετακόμισε στη Σλοβακία και έχτισε ένα τεράστιο εργοστάσιο. Και τελικά αποφάσισα πως εκεί έπρεπε να πάμε και εμείς γιατί πολύ γρήγορα θα φτάναμε στην Πολωνία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία. Είμαστε έτοιμοι. Έχω ήδη δει υποψήφιες εκτάσεις. Και έχω κάνει ό,τι ήταν δυνατό εκτός από το να πατήσω του κουμπί. Θα το πατήσω όταν ο πελάτης μας πει ότι θέλει η κατασκευή να γίνει στην άλλη πλευρά του διαχωρισμού του Brexit» λέει ο Γκρεγκ Μακντόναλντ.

Ερώτηση: «Είναι αναπόφευκτο αυτό;»

Γ.Μακντόναλντ: «Ναι, είναι»

«Είναι η απόφαση που οι επικεφαλής στις αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να αντιμετωπίσουν. Εάν δεν συνδέονται πλέον με μία ανεμπόδιστη ευρωπαϊκή προμηθευτική αλυσίδα και πρέπει να διαχειριστούν γραφειοκρατία και καθυστερήσεις στη Μάγχη, πρέπει να φύγουν ή να μείνουν;» λέει ο Ταντγκ Ενράιτ.

Πρόσφατα η BMW ανακοίνωσε πως θα σταματήσει την παραγωγή ηλεκτρικών κινητήρων στο εργοστάσιο του Μπέρμιγχαμ και θα το χρησιμοποιήσει για κινητήρες ντίζελ και πετρελαίου. Προϊόντα που σε 20 χρόνια θα είναι ξεπερασμένα.

Τα εργοστάσια αυτοκινήτων αποτελούν επένδυση δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν είναι απλή η μετακόμιση. Αλλά με τις κρίσιμες αποφάσεις να έρχονται σύντομα, ένα σκληρό σύνορο δεν θα λειτουργήσει ευνοϊκά για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: Euronews