Τα «ηλιακά δέντρα» σχεδιάστηκαν για να προσφέρουν αισθητικά ευχάριστη και βιώσιμη ενέργεια για φόρτιση οχημάτων σε χώρους στάθμευσης και, όχι μόνο.
Η διαδρομή της αυτοκίνησης προς το μέλλον, αυτή τη στιγμή δείχνει να περνά μόνο από ένα…μονόδρομο. Αυτόν της ηλεκτροκίνησης. Άλλωστε οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοινώνουν τα μελλοντικά τους σχέδια, τα οποία περιλαμβάνουν μόνο ηλεκτροκίνητα μοντέλα. Με ό,τι αυτό σημαίνει.
Με τους δημόσιους φορτιστές να αυξάνονται συνεχώς, αλλάζει πλέον και η αισθητική των χώρων. Γιατί τους συναντάμε όχι μόνο σε χώρους στάθμευσης, αλλά ακόμα και σε πεζοδρόμια μικρών δρόμων! Σιγά σιγά όμως εμφανίζονται και ηλιακοί φορτιστές. Οι οποίοι δεν φημίζονται για την αισθητική τους.
Η εταιρεία SolarBotanic Trees, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, θέλοντας να αλλάξει την αισθητική των δημόσιων φορτιστών, δημιούργησε τα «ηλιακά δέντρα». Τα οποία αναμφίβολα είναι πιο όμορφα. Χρησιμοποιούν μια νέα τρισδιάστατη νανοτεχνολογία φωτοβολταϊκών σε σχήμα φύλλου, για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. Η οποία αρχικά συλλέγεται από τα «φύλλα» και στη συνέχεια μπορεί να μεταφερθεί απευθείας σε οτιδήποτε χρειάζεται φόρτιση, όπως τα αυτοκίνητα. Μπορεί βέβαια να να μεταφερθεί και σε ένα σύστημα αποθήκευσης και διαχείρισης ενέργειας. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, τα δέντρα θα μπορούν ακόμα και να συνδέονται ή να αποτελούν μέρος ενός τοπικού δικτύου. Όπως γίνεται με τα γνωστά φωτοβολταϊκά συστήματα.
Η διαφορά εδώ είναι ότι τα «ηλιακά δέντρα» θα είναι πιο…φιλικά στο μάτι και αναμένεται να τοποθετηθούν σε «αισθητικά ευαίσθητες τοποθεσίες». Όπως σε χώρους στάθμευσης αεροδρομίων, εμπορικά κέντρα, στάδια και εκθεσιακά κέντρα. Και δεν θα μας κάνει εντύπωση αν στο μέλλον τα δούμε να «φυτεύονται» ακόμα και σε κήπους!
Άλλωστε το SolarBotanic Tree αναμένεται να δημιουργήσει τελικά μια οικογένεια προϊόντων ταχείας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων για κατοικίες, επιχειρήσεις και επαγγελματικούς χώρους στάθμευσης.Τα πρώτα 200 «ηλιακά δέντρα» αναμένεται σύντομα να διατεθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το οποίο βέβαια θα πρέπει να…βρει και ήλιο για να τα εκμεταλλευτεί. Σίγουρα πάντως δεν θα χρειάζονται πότισμα…