Ράλι Ακρόπολις 2023: Rovanpera “on the rocks”- (video)

Κοινοποίησε το άρθρο

Ο Kalle Rovanpera με ΤΟΥΟΤΑ Yaris ξεπέρασε αντιπάλους και κακοτοπιές φτάνοντας στη δεύτερη νίκη του στο ιδιαίτερα σκληρό Ράλι Ακρόπολις

Το επετειακό Ράλι Ακρόπολις, το οποίο συμπλήρωσε τα 70 του χρόνια, κάθε άλλο παρά εορταστικό χαρακτήρα είχε. Και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τις ειδικές διαδρομές, οι πρωτόγνωρες καταιγίδες των προηγούμενων ημερών, μετέτρεψαν την Κεντρική Ελλάδα σε μια απέραντη λίμνη. Στην οποία χάθηκαν ζωές και καταστράφηκαν περιουσίες. Παρόλα’ αυτά ήταν εντυπωσιακός ο αριθμός των θεατών που βρέθηκαν στα βουνά!

Ο αγώνας άρχισε το απόγευμα της Πέμπτης από την Ακρόπολη για να ακολουθήσει η Υπερειδική διαδρομή στην Πλατεία Νερού στο Φάληρο.

Η πραγματική «μάχη» στα βουνά ξεκίνησε την Παρασκευή από το Λουτράκι. Όπως διαβάσατε στο gonews.gr ο Neuville έφτασε στη Λαμία πρώτος με μικρή διαφορά από τον Ogier.

Η πιο δύσκολη ημέρα ήταν το Σάββατο, με τον Rovanpera να εκμεταλλεύεται τα λάθη των πρωτοπόρων και να ολοκληρώνει το σκέλος με διαφορά ασφαλείας.

Το πρωί της Κυριακής, στην ξακουστή ειδική Ταρζάν, ο Evans σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο και πέρασε στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης, 4.9 δλ. μπροστά από τον Sordo. Ο Rovanpera παρέμεινε επικεφαλής του αγώνα με ασφαλή διαφορά 1:38′
Ακολούθησε το πρώτο πέρασμα από τη Γραμμένη όπου ο Sordo σημείωσε τον πρώτο ταχύτερο χρόνο του στο φετινό Ακρόπολις και μείωσε τη διαφορά από τον Evans στα 2,7δλ.

Λίγο αργότερα, στην βαθμολογούμενη power stage, ο Rovanpera, όχι μόνο δεν έκανε…περίπατο, αλλά πάτησε το γκάζι και σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο.
Έτσι, ο νεαρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στην ιστορία του WRC, έφτασε στη τρίτη φετινή του νίκη, αυξάνοντας από τους αντιπάλους του τη διαφορά στη βαθμολογία του πρωταθλήματος.

O Elfyn Evans τελικά τερμάτισε δεύτερος, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία της TOYOTA, αφήνοντας τον Sordo με το HYUNDAI i20 στην τρίτη θέση.

Στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο Tanak, ο οποίος κέρδισε τις εντυπώσεις, αν και αντιμετώπισε προβλήματα με το FORD Puma. Αν δεν είχε δεχθεί ποινή 3′.40” την πρώτη ημέρα, ίσως η εξέλιξη να ήταν διαφορετική. Ακολούθησαν ο Lappi με HYUNDAI και ο Katsuta με TOYOTA. Ο Οgier και Neuville που επανεκκίνησαν την Κυριακή, τερμάτισαν στη 10η και 18η θέση αντίστοιχα.

Εντυπωσιακός ο Mikkelsen κυριάρχησε στο WRC2, τερματίζοντας με το SKODA Fabia στην έβδομη θέση της γενικής κατάταξης. Με ίδιο αυτοκίνητο ακολούθησε ο Greensmith, ενώ ένατος ήταν ο Rossel με CITROEN C3.

Ο Ιορδάνης Σερδερίδης που κάνει το…χόμπι του με το πανάκριβο FORD Puma Rally 1, το διασκέδασε τερματίζοντας στη 16η θέση της γενικής κατάταξης.

Στο Ράλι Ακρόπολις κρίθηκε ο τίτλος στην κατηγορία Νέων (JWRC), όπου όλοι αγωνίζονται με FORD Fiesta.
Το μεγάλο φαβορί, ο Ιρλανδός William Creighton, εγκατέλειψε την πρώτη ημέρα από πρόβλημα στο ψυγείο, κάτι που έφερε σε θέση ισχύος τον Laurent Pellier. Όμως, η τύχη δεν ήταν με το μέρος του Γάλλου, ο οποίος με τη σειρά του εγκατέλειψε την τρίτη μέρα από μηχανικό πρόβλημα, αφήνοντας τον Diego Dominguez στην πρώτη θέση.

Ο οδηγός από την Παραγουάη ξαφνικά απέκτησε τον πρώτο λόγο για τον τίτλο, αλλά η επιστροφή του Creighton υπό καθεστώς SuperRally του επέτρεψε να παραμείνει στο παιχνίδι. Έτσι, κατακτώντας την έκτη θέση στην κατηγορία και εκμεταλλευόμενος τους διπλούς βαθμούς που απέσπασε (με συντελεστή 2 το Ράλι Ακρόπολις), ο Ιρλανδός στο τέλος πανηγύρισε τον τίτλο του Πρωταθλητή Νέων!

Από ελληνικής πλευράς, οι σκληρές ειδικές διαδρομές του αγώνα οδήγησαν σε εγκατάλειψη αρκετά πληρώματα που επιδίωκαν τη διάκριση.
Πίσω από τον Σερδερίδη, σε επίπεδο άτυπης ελληνικής κατάταξης, ακολούθησε ο Χρυσόστομος Καρέλλης με το CITROEN C3 Rally2. Ο Λαμιώτης οδηγός κινήθηκε έξυπνα και τις τρεις μέρες του αγώνα, συνδυάζοντας το αποτέλεσμα με την ουσία.

Άτυχος στάθηκε την Κυριακή ο Νώντας Καρανικόλας, ο οποίος εγκατέλειψε από σπασμένη ανάρτηση στο FORD Fiesta Rally3 και ενώ ήταν τρίτος ανάμεσα στα ελληνικά πληρώματα. Θέση η οποία πέρασε στα χέρια του Θέμη Χαλκιά με το RENAULT Clio Rally3.

Τέλος, στην κλάση RC4 η νίκη κατέληξε σε ελληνικά χέρια και συγκεκριμένα σε αυτά του Σάββα Λευκαδίτη, που ξεπέρασε με επιτυχία τη δοκιμασία του Ράλι Ακρόπολις με το PEUGEOT 208 Rally4.

Την τελική κατάταξη του Ράλι Ακρόπολις του 2023, μπορείτε να δείτε εδώ.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα CUPRA Leon και Formentor : Σχεδιαστικό άλμα

Η CUPRA παρουσίασε τα ανανεωμένα Formentor και Leon, τα οποία έχουν επανασχεδιαστεί και βελτιωθεί με σκοπό να συνεχίσουν την επιτυχημένη πορεία των προκατόχων τους     Η...

HYUNDAI Bayon 2024 : «Έξυπνος» εκσυγχρονισμός – Τιμές

Νέα εμφάνιση, έξυπνα χαρακτηριστικά συνδεσιμότητας και ασφάλειας, αλλά και ανανεωμένο εσωτερικό με σύγχρονες τεχνολογίες διαθέτει πλέον το HYUNDAI Bayon     To HYUNDAI Bayon είναι ένα από...

MG EXE 181 με επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο (video)

  Το ηλεκτρικό πρωτότυπο hypercar EXE181 της MG Motor, συνδέει το ένδοξο παρελθόν με το μέλλον της μάρκας, έχοντας ως κύριο στόχο να σπάσει τα...

NISSAN Concepts : Το μέλλον ξεκινά από την Κίνα (video)

Πρωτότυπα μοντέλα για όλες τις διαθέσεις, που θα καλύπτουν τις μελλοντικές ανάγκες κινητικότητας παρουσίασε η NISSAN στην Κίνα       Δεν υπάρχει πλέον εταιρεία που να προγραμματίζει...

VIDEO : Χαλαρωτικό οδοιπορικό στη Μαγιόρκα με Mustang Mach-E

  Καθίστε αναπαυτικά και χαλαρώστε, ταξιδεύοντας στην πανέμορφη Μαγιόρκα «οδηγώντας» μια αθόρυβη Mustang Mach-E     Το Ford Scenic Project, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον καταξιωμένο Βρετανό...

DFSK: Νέα μάρκα στην Ελλάδα – Ποια μοντέλα έρχονται (video)

  Η DFSK, μια εταιρεία τα μοντέλα της οποίας κυκλοφορούν σε περισσότερες από 70 χώρες, εισάγεται πλέον επίσημα και στην Ελλάδα, από τον όμιλο εταιρειών...

Πρωτομαγιά : Πως θα κυκλοφορήσουν τα Μ.Μ.Μ.

Διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τη Μ. Τετάρτη. Γιατί στην απεργία της ΓΣΕΕ, ανήμερα της Πρωτομαγιάς, θα συμμετάσχουν και τα σωματεία των...

Ανάβαση Ψάθας 2024

Η 3η Ανάβαση Ψάθας ήταν ο δεύτερος αγώνας Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων και του αντίστοιχου θεσμού Ιστορικών αυτοκινήτων, με τη νίκη σε πολλές κατηγορίες να...