Φαρμακείο αυτοκινήτου : Τι πρέπει να έχουμε μαζί μας ;

Κοινοποίησε το άρθρο

Εκτός από την προετοιμασία του αυτοκινήτου για ένα μικρό ή μεγάλο ταξίδι, πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε άλλο προκύψει και να έχουμε μαζί μας φαρμακείο αυτοκινήτου.

Είναι πολύ σύνηθες σε διακοπές και εκδρομές να συμβαίνουν μικροατυχήματα ή μικροτραυματισμοί. Γι’ αυτό το λόγο αλλά και εφόσον το προβλέπει ο Κ.Ο.Κ. όλοι οφείλουμε να διατηρούμε στο αυτοκίνητό μας ένα ολοκληρωμένο, πλήρως εξοπλισμένο φαρμακείο αυτοκινήτου-κουτί πρώτων βοηθειών.

Περιεχόμενο Φαρμακείου Αυτοκινήτου

Σύμφωνα με το νόμο, το φαρμακείο αυτοκινήτου πρέπει να περιέχει συγκεκριμένα είδη υγειονομικού υλικού. Σημείωσε πως σε έλεγχο ΚΤΕΟ πρέπει να υπάρχει στο αυτοκίνητο το φαρμακείο αυτό, και με είδη στα οποία δεν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους.

Εάν το όχημα δε πληροί αυτές τις προϋποθέσεις σημειώνεται σοβαρή έλλειψη. Συγκεκριμένα ο νόμος προβλέπει όλα τα οχήματα να έχουν μέσα στο φαρμακείο τους τα εξής είδη πρώτων βοηθειών:

Ένα (1) πακέτο βαμβάκι υδρόφιλο των 100 γραμμαρίων τουλάχιστον

Τέσσερα (4) κουτιά αποστειρωμένες γάζες

Ένα (1) καρούλι λευκοπλάστη

Τέσσερις (4) ατομικούς επιδέσμους

Δύο (2) αιμοστατικούς επιδέσμους

Ένα (1) φιαλίδιο με 50 γραμμάρια, τουλάχιστο οινόπνευμα

Ένα φιαλίδιο με 50 γραμμάρια, τουλάχιστο, Mercurochrome – το συγκεκριμένο φάρμακο έχει πλέον καταργηθεί και οι περισσότεροι διατηρούν στο φαρμακείο τους Betadine αντί του συγκεκριμένου

Τοποθέτηση και Προστασία Φαρμακείου Αυτοκινήτου

Το φαρμακείο αυτοκινήτου είναι απαραίτητο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και πρέπει να τοποθετείται σε μέρος που να καθιστά εύκολη τη πρόσβαση σε αυτό.

Καθώς εκτίθεται σε μεγάλες θερμοκρασίες, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενδεχομένως να είναι σοφό να το έχουμε μέσα στο αυτοκίνητο και όχι στο πορτ-μπαγκάζ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας.

Η τοποθέτηση του καλό θα είναι να γίνει σε μέρος στεγανό για να προστατεύεται από την υγρασία, αδιαφανές και σκιερό μέρος για να μη το «χτυπάει» ο ήλιος και είναι μεγέθους επαρκούς αλλά όχι υπερβολικού για μεταφορά και τοποθέτηση.

Επίσης είναι απαραίτητο να μη το έχουμε κλειδωμένο και να μην έχουμε τοποθετήσει μέσα άλλα πράγματα εκτός από φάρμακα. Επειδή τα φάρμακα έχουν γενικά κοντινές ημερομηνίες λήξης θα πρέπει να το ελέγχουμε 2-3 φορές το χρόνο ότι δεν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους και ότι δεν έχουν αλλοιωθεί.

Μια καλή ιδέα είναι να τοποθετήσουμε τα είδη πρώτων βοηθειών σε διαφανή σακουλάκια με αναγραφόμενο απέξω το όνομα του είδους και την ημερομηνία λήξης. Επίσης έχουμε στο κουτί τις οδηγίες χρήσεως και ένα κατάλογο τηλεφώνων έκτακτης ανάγκης.

Ο σκοπός του φαρμακείου αυτοκινήτου, είναι – ακόμη και εάν εμείς είμαστε λίγο άσχετοι για να χρησιμοποιήσουμε τα είδη πρώτων βοηθειών – να καθυστερήσουμε μία ατυχή κατάσταση μέχρι να έρθει στο χώρο κάποιος γιατρός, νοσηλευτής ή διασώστης.