BMW 5 Sedan 2023: Ηλεκτρική, ψηφιακή…επανάσταση

Κοινοποίησε το άρθρο

Η νέα BMW Σειρά 5 Sedan αναμένεται το Φθινόπωρο με κινητήρες βενζίνης, πετρελαίου, με plug-in υβριδικά συστήματα και φυσικά με αμιγώς ηλεκτροκίνητες εκδόσεις.

Η επιβλητική BMW 5 Sedan ανανεώνεται. Και γίνεται μεγαλύτερη, αλλά με σπορ και κομψά χαρακτηριστικά. Η σχεδίασή της χαρακτηρίζεται από καθαρές και λιτές γραμμές. Συγκρινόμενη με την προκάτοχό της, η νέα έκδοση έχει μεγαλώσει σε μήκος κατά 97 χιλ. (5.060 χιλ.), σε πλάτος, κατά 32 χιλ. (1.900 χιλ.) και σε ύψος κατά 36 χιλ. (1.515 χιλ.). Το μεταξόνιο αυξήθηκε κατά 20 χιλ. φτάνοντας πλέον στα 2.995χιλ. Οι χώροι αναμένονται…γενναιόδωροι, με ιδιαίτερα υψηλό το επίπεδο άνεσης.

Στο εσωτερικό της δεσπόζουν οι προηγμένες ψηφιακές υπηρεσίες, ενώ διαθέτει σημαντικά μειωμένο αριθμό κουμπιών και χειριστηρίων σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συνεχή ψηφιοποίηση των λειτουργιών. Το πλήρως ψηφιακό σύστημα απεικόνισης αποτελείται από μια οθόνη πληροφοριών 12,3” και μια οθόνη ελέγχου 14,9”. Το τιμόνι έχει επανασχεδιαστεί, με πεπλατυσμένο κάτω τμήμα και απτική ανάδραση στα πάνελ ελέγχου, όπως και ο επιλογέας του κιβωτίου στην κεντρική κονσόλα.

Τα νέας σχεδίασης σπορ καθίσματα θα ανήκουν στον στάνταρ εξοπλισμό. Η νέα BMW 5 Sedan θα είναι το πρώτο μοντέλο της μάρκας που θα διαθέτει στάνταρ ένα πλήρως…vegan εσωτερικό. Το οποίο θα περιλαμβάνει τις επιφάνειες των καθισμάτων, το ταμπλό και τα πάνελ των θυρών, καθώς και το τιμόνι, για πρώτη φορά. Οι επιφάνειες των καθισμάτων στην έκδοση Veganza θα διαθέτουν επένδυση με ιδιότητες που θυμίζουν δέρμα και θα διατίθενται προαιρετικά με διάτρητη διακόσμηση.

Η αμιγώς ηλεκτρική BMW i5 θα διατίθεται με τη βελτιωμένη τεχνολογία BMW eDrive πέμπτης γενιάς και θα λανσάρεται σε δύο εκδόσεις. Η i5 M60 xDrive θα αποδίδει ισχύ 442 kW δηλαδή 601 ίππους, διαθέτοντας τα γνώριμα χαρακτηριστικά επιδόσεων των μοντέλων M. Δύο πλήρως ενσωματωμένες μονάδες μετάδοσης κίνησης στον εμπρός και πίσω άξονα συνθέτουν ένα σύστημα ηλεκτρικής κίνησης σε όλους τους τροχούς. Η ροπή του συστήματος φτάνει τα 820 Nm όταν ενεργοποιείται η λειτουργία M Sport Boost ή το M Launch Control. Στην περίπτωση αυτή, επιταχύνει από στάση ως τα 100 χλμ./ώρα σε 3,8 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική της ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 230 χλμ./ώρα.

Στην έκδοση i5 eDrive40 ο ηλεκτροκινητήρας κινεί τους πίσω τροχούς και παράγει μέγιστη ισχύ 250 kW/340 ίππους και μέγιστη ροπή έως 430 Nm με λειτουργία Sport Boost ή με ενεργοποιημένο το Launch Control.
Η μπαταρία υψηλής τάσης των 81,2 kWh τοποθετείται στο κάτω μέρος του αμαξώματος εξοικονομώντας πολύτιμο χώρο. Η αυτονομία της είναι από 477-582 χιλιόμετρα για την i5 eDrive40 και από 455- 516 για την i5 M60 xDrive.
Με τη νέα λειτουργία Max Range, η αυτονομία μπορεί να αυξηθεί έως και 25% εάν χρειαστεί, περιορίζοντας την ισχύ και την ταχύτητα και απενεργοποιώντας τις λειτουργίες άνεσης. Μπορεί να φορτιστεί με συνεχές ρεύμα ισχύος έως 205 kW, ενώ το επίπεδο φόρτισής της μπορεί να αυξηθεί από το 10 στο 80% σε περίπου 30 λεπτά.

Παράλληλα θα υπάρχουν και νέοι κινητήρες βενζίνης και diesel με ήπια υβριδική τεχνολογία 48- volt και θα συνδυάζονται με ένα νέο 8-τάχυτο κιβώτιο Steptronic Sport.
Οι τετρακύλινδρες 520i θα αποδίδουν 208 ίππους και 197 οι 520d xDrive. Η γκάμα των μοντέλων θα συμπληρωθεί την άνοιξη του 2024 από δύο εκδόσεις με plug-in υβριδικούς κινητήρες, έναν εξακύλινδρο σε σειρά κινητήρα diesel και μια άλλη παραλλαγή της BMW i5 με ηλεκτρική κίνηση σε όλους τους τροχούς.

Η νέα BMW 5 θα έχει σημαντικά διευρυμένη γκάμα συστημάτων για αυτοματοποιημένη οδήγηση και στάθμευση. Θα ξεχωρίζει το προαιρετικό Driving Assistant Professional που θα περιλαμβάνει Steering & Lane Control Assist και Distance Control με λειτουργία Stop & Go. Στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά, καθώς και στη Γερμανία, θα περιλαμβάνει το Highway Assistant. Το οποίο αναλαμβάνει τον έλεγχο διεύθυνσης σε αυτοκινητόδρομο με σαφή διαγράμμιση στις λωρίδες κυκλοφορίας. Σε ταχύτητες οδήγησης έως και 130 χλμ./ώρα, ο οδηγός μπορεί να πάρει τα χέρια του από το τιμόνι και να τα τοποθετήσει κάπου άνετα, αρκεί να παρακολουθεί προσεκτικά την κυκλοφορία.

Σε παγκόσμια πρωτιά, το σύστημα στη νέα BMW 5 θα περιλαμβάνει και Active Lane Change Assistant με ενεργοποίηση ματιών. Το όχημα προτείνει μία αλλαγή λωρίδας η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά κοιτάζοντας στον εξωτερικό καθρέφτη για να επιβεβαιωθεί η αλλαγή. Το Active Lane Change Assistant αναλαμβάνει αυτόματα τις απαραίτητες κινήσεις του τιμονιού, εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση της κυκλοφορίας.

Οι επιβάτες πάντως αναμένεται να έχουν υψηλού περιεχομένου συστήματα για ενημέρωση και ψυχαγωγία, ταχύτερους κύκλους ενημέρωσης για λειτουργίες και πρόσβαση σε πολλές ειδικές διαδικτυακές υπηρεσίες. Το video streaming μπορεί να προβάλλεται στην οθόνη ελέγχου, όπως και ένα πρωτοποριακό είδος gaming μέσα στο αυτοκίνητο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη νέα BMW 5 με την πλατφόρμα AirConsole.

Το λανσάρισμα της νέας BMW Σειράς 5 Sedan θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2023.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Κ.Τ.Ε.Ο. : Πότε περνούν από τεχνικό έλεγχο τα καινούργια οχήματα – Ημερομηνίες

Δείτε μέχρι πότε πρέπει να επισκεφθούν τα Κ.Τ.Ε.Ο. τα καινούργια οχήματα και όσα μεταβιβάστηκαν πρόσφατα         Ο τεχνικός έλεγχος των οχημάτων, όλοι ξέρουμε ότι είναι υποχρεωτικός....

MINI Aceman : Ηλεκτρικό crossover πόλης (video)

Το Aceman είναι ένα ηλεκτρικό πενταθέσιο MINI, ιδανικό για τις αστικές μετακινήσεις διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία και τη λειτουργικότητα ενός Crossover       Η MINI επιστρέφει στη...

MITSUBISHI “Diamond Bonus Deals” με όφελος πάνω από 4.000 ευρώ

Το νέο προωθητικό πρόγραμμα "Diamond Bonus Deals" της MITSUBISHI Motors προσφέρει σημαντικά προνόμια για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν τα νέα μοντέλα της ιαπωνικής μάρκας     Τα...

Ένας 12χρονος Έλληνας στο Karting Academy Trophy 2024

  Από τα θρανία στις πίστες θα βρεθεί ο Νικόλας Καραγιάννης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, στο FIA Karting Academy Trophy 2024. Έναν θεσμό...

SMART Concept #5 για εκτός πόλης αποδράσεις

Το Concept #5 είναι το πιο ευρύχωρο και ευέλικτο όχημα της SMART μέχρι σήμερα, σηματοδοτώντας την είσοδο της μάρκας στην κατηγορία των premium μεσαίων...

Ο διάσημος πρώτος επιβάτης του ιπτάμενου αυτοκινήτου Klein Vision (video)

  Ο διάσημος μουσικός Jean Michel Jarre έγινε ο πρώτο επιβάτης που πέταξε με το ιπτάμενο αυτοκίνητο της εταιρείας Klein Vision       Ο καθηγητής Stefan Klein θεωρείται...

VOLVO Cars με…βιοαέριο

Το πρώτο της κλιματικά ουδέτερο εργοστάσιο στην Κίνα δημιουργεί η VOLVO Cars χρησιμοποιώντας το βιοαέριο       Η αναζήτηση εναλλακτικών, πιο «καθαρών» πηγών ενέργειας συνεχίζεται, με αποτέλεσμα,...

Εαρινό Ράλι ΦΙΛΠΑ 2024

Με τη συμμετοχή 80 αυτοκινήτων, που είχαν προορισμό τις Σπέτσες, διοργανώθηκε, για άλλη μια φορά το Εαρινό Ράλι ΦΙΛΠΑ φέρνοντας εικόνες από άλλες εποχές,...