Δοκιμή: Opel Mokka X 1,6 CDTi 136 PS – EXαιρετικό!

Κοινοποίησε το άρθρο

Το compact crossover της Opel διαθέτει μια ελάχιστα διαφοροποιημένη εμφάνιση, και ένα νέο όνομα, όντας όμως πλούσια εξοπλισμένο, θέτοντας έτσι ισχυρές βάσεις για πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατηγορία.

 

Για όσους δεν μπορούν να θυμηθούν το πρόσφατο παρελθόν, να τους ενημερώσουμε πως το Mokka ήταν το μοντέλο εκείνο, που έβαλε τη γερμανική φίρμα στα μικρά crossover. Μια κατηγορία η οποία γνωρίζει τρελή άνθηση τα τελευταία χρόνια, κάτι που αποδεικνύεται κι από το πλήθος των μοντέλων που υπάρχουν σε αυτή. Το Mokka ξεκίνησε την εμπορική του πορεία το 2012, και συνεχίζεται στις μέρες μας ως Mokka X, με ελαφρώς διαφορετική εμφάνιση, αλλά με όλες εκείνες τις αρετές που αγαπήσαμε και στο πρώτο μοντέλο.

Δυναμικό compact αμάξωμα!

Το σχεδιαστικό τμήμα της Opel φρόντισε να τονώσει στα σημεία το Mokka X διατηρώντας παράλληλα τη σχεδιαστική ταυτότητα που το έκανε γνωστό στη κατηγορία του.

Στο εμπρός μέρος κυριαρχεί η οριζόντια μάσκα, αλλά και τα όμορφα φωτιστικά σώματα LED με διπλά τόξα, τα οποία αποτελούν ουσιαστικά την υπογραφή του Mokka X. Νέο σχεδιασμό έχει κι ο προφυλακτήρας, ενώ στο πίσω μέρος ξεχωρίζουν και πάλι τα όμορφα φωτιστικά σώματα, που στις πλουσιότερες εκδόσεις είναι τεχνολογίας LED.

Αναβαθμισμένη ποιότητα στο εσωτερικό!

Η καμπίνα του Mokka X διαθέτει κι εκείνη την απαιτούμενη αναβάθμιση τη στιγμή που μιλάμε για ένα facelift μοντέλο. Ο εσωτερικός διάκοσμος του Mokka διακρίνεται από τις high tech πινελιές που διαθέτει. Στο ανώτερο σημείο της κεντρικής κονσόλας, υπάρχει η οθόνη αφής (ανάλογα την έκδοση η διάστασή της είναι 7 έως και 8 ίντσες), από την οποία ελέγχεται το σύστημα πολυμέσων IntelliLink, το οποίο διαθέτει νέο interface, νέες λειτουργίες και αυξημένες δυνατότητες συνδεσιμότητας. Η καλύτερη αλλαγή προς όφελος της εργονομίας είναι ο περιορισμός των διακοπτών στη κονσόλα!

Γενικότερα, η ποιότητα κατασκευής βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, κάνοντας χρήση ποιοτικών και στιβαρών υλικών, ενώ και η συναρμογή είναι πολύ καλή, με το συνολικό αποτέλεσμα της καμπίνας να είναι άψογο. Στο τομέα των χώρων τώρα, 4 επιβάτες θα βολευτούν με άνεση, με το χώρο αποσκευών να αγγίζει τα 356 λίτρα, με μεγάλο άνοιγμα και πλήρως εκμεταλλεύσιμο σχήμα.

Μοτέρ που τραβάει δυνατά & με λογική κατανάλωση

Το Opel Mokka Χ κινείται από ένα γνώριμο μηχανικό σύνολο, το 1,6 CDTi με 136 ίππους και 320 Nm ροπής. Δυνατό από χαμηλά, ξεχωρίζει τόσο για τη πολιτισμένη λειτουργία του, όσο και για λογική κατανάλωση καυσίμου (τηρουμένων πάντα των αναλογιών χωρητικότητας και ιπποδύναμης). Η δύναμη αποδίδεται μέχρι και ψηλά, με τον οδηγό να απολαμβάνει παντού τη δύναμη. Η μέση κατανάλωση αγγίζει τα 4,5 λτ./100 χλμ, ενώ οι εκπομπές ρύπων τα 119 γρ./χλμ. Η μετάδοσης της κίνησης γίνεται μέσω ενός μηχανικού κιβωτίου 6 σχέσεων, με κλιμάκωση από αναδεικνύει περαιτέρω τις αρετές του κινητήρα.

 

Δεν «μασάει» στο δρόμο!

Χάρη στη 4κινηση με την οποία είναι εξοπλισμένο το Opel Mokka X ο οδηγός του μπορεί να κινηθεί σε όποια διαδρομή κι αν χαράξει! Είτε μιλάμε για άσφαλτο, είτε για χώμα. Μπορεί η ανάρτηση να έχει ελαφρώς σφιχτή ρύθμιση, αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν θυσιάζεται η άνεση, παρά μόνο σε έντονες και  διαδοχικές ανωμαλίες, με την ποιότητα κύλισης να ανέρχεται σε υψηλά επίπεδα, όπου σε συνδυασμό με την πολύ καλή ηχομόνωση, τα ταξίδια είναι απολαυστικά!

Απολαυστική κι αποδοτική είναι η ανάρτηση όμως και στις στροφές, με μικρές κλίσεις μόνο να δηλώνουν παρούσες, χωρίς το Mokka X να αποσταθεροποιείται από την τροχιά που έχει χαράξει ο οδηγός. Έχοντας όμως ένα 4κινητο όχημα σίγουρα θα μπείτε στο πειρασμό να βρεθείτε κι εκτός ασφαλτοστρωμένου δικτύου. Κανένα πρόβλημα για το Mokka X, μιας κι ο κινητήρας και το αυτόματο σύστημα τετρακίνησης, έχουν μεγάλες δυνατότητες. Το μοναδικό στοιχείο που μπορεί να περιορίσει τις εκτός δρόμου εξορμήσεις σας, είναι η μικρή απόσταση από το έδαφος, ενώ θα πρέπει να προσέξετε να μην τραυματίσετε και τα χαμηλοπρόφιλα ελαστικά.

Ο φύλακας άγγελος σας

Το Opel Mokka διέθετε το σύστημα Opel OnStar. Αυτό είναι ο προσωπικός βοηθός συνδεσιμότητας και εξυπηρέτησης, διαθέσιμος 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο. Η κλήση γίνεται είτε αυτόματα σε περίπτωση π.χ. σύγκρουσης, είτε με το μπλε κουμπί στην πλαφονιέρα.

Οι κύριες λειτουργίες της υπηρεσίας είναι οι εξής:

  • Σε περίπτωση ατυχήματος που προκαλεί ενεργοποίηση των αερόσακων και εφόσον δεν απαντηθεί τηλεφωνική κλήση του συστήματος προς τον χρήστη του αυτοκινήτου, στέλνεται αυτόματα βοήθεια στον τόπο του ατυχήματος.
  • Σε περίπτωση κλοπής, το OnStar εντοπίζει το όχημα.
  • Τηλεχειρισμός του οχήματος από το smartphone, μέσω ειδικού app.
  • Ο οδηγός μπορεί να επικοινωνήσει ανά πάσα στιγμή με κάποιον σύμβουλο και να ζητήσει οδηγίες για κάποιο προορισμό ή π.χ. το κοντινότερο πρατήριο καυσίμων. Ο Σύμβουλος στέλνει απευθείας το ζητούμενο σημείο ως προορισμό στο σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου.
  • Το σύστημα μπορεί ανά πάσα στιγμή να διενεργήσει διαγνωστικό έλεγχο του οχήματος (πίεση ελαστικών, κατάσταση αερόσακων, ηλεκτρονικά βοηθήματα κ.λπ.) και να ενημερώσει ανάλογα τον οδηγό.

Έχει καλό πακέτο!

Το Mokka X διαθέτει εμφάνιση, αλλά κι έναν ικανό κινητήρα που δεν ζητάει πολλά. Η τετρακίνηση θα το ταξιδέψει σε ελαφρώς πιο δύσβατα μέρη συγκριτικά με άλλα μοντέλα, ενώ διαθέτει κι ένα ποιοτικό εσωτερικό που σε κερδίζει από την πρώτη επαφή.

 

(+) Εμφάνιση, οδική συμπεριφορά, εξοπλισμός άνεσης κι ασφάλειας

(-) Αίσθηση τιμονιού, μικρή απόσταση από το έδαφος